Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2024 – Meeus, Girmay en Kristoff kleuren sprintersveld
De Brussels Cycling Classic is sinds enkele jaren toe aan een nieuw elan: de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg geven deze doorgaans nogal saaie sprinterskoers meer cachet. Kunnen de sprinters op zondag 2 juni alsnog overleven of krijgen we een open koers? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Laatste tien winnaars Brussels Cycling Classic
2014: André Greipel
2015: Dylan Groenewegen
2016: Tom Boonen
2017: Arnaud Démare
2018: Pascal Ackermann
2019: Caleb Ewan
2020: Tim Merlier
2021: Remco Evenepoel
2022: Taco van der Hoorn
2023: Arnaud Démare
Vorig jaar
Uitslag Brussels Cycling Classic 2023
1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ)
2. Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL)
3. Jordi Meeus (BORA-hansgrohe)
4. Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty)
5. Dries Van Gestel (TotalEnergies)
Parcours
De Brussels Cycling Classic heeft haar nieuwe recept beet. Sinds 2021 moet een uitstap naar Geraardsbergen, voor een dubbele passage met de Muur en de Bosberg, deze vaak redelijk saaie sprinterskoers een groter spektakelgehalte geven. En daar blijft de organisatie nu aan vasthouden, want we zien in de finale amper verschillen op het traject ten opzichte van de vorige jaren.
Na de officieuze start, die naar goede gewoonte nabij het Brusselse Jubelpark wordt gegeven, trekken de renners meteen een aantal keer de taalgrens over. Eerst klinkt het officiële startschot weer in het Vlaams-Brabantse Tervuren, om vervolgens richting de provincies Waals-Brabant en Henegouwen te trekken. Zo krijgt ook de Leeuw van Waterloo zijn passage mee.
Nieuw is wel de Smeysberg, die we nog kennen van het WK in Leuven en al vrij snel na de start volgt. Echter zal die waarschijnlijk geen grote rol spelen. Het is vooral uitkijken naar de finale, die een goede 106 kilometer voor het einde in Geraardsbergen begint met de fel oplopende Zavelstraat. Vervolgens ligt er tweemaal een lusje met drie lastige kuitenbijters te wachten.
Het pronkstuk is natuurlijk de Muur van Geraardsbergen, die vanaf de Vesten voor de volle 1.075 meter aan 9,2% zal moeten beklommen worden. De Muur heeft door zijn verleden in de Ronde van Vlaanderen en de jaarlijkse aankomst in de Benelux Tour maar weinig geheimen voor de renners. Dat geldt ook voor de daaropvolgende Bosberg (980 meter aan 5,8%). Die wordt nooit echt steil, maar de slecht bollende kasseien zorgen voor voldoende lastigheid. De allerlaatste passages van de Muur en Bosberg liggen op respectievelijk 60 en 55 kilometer van de aankomst. Dat is vijf kilometer verder dan vorig jaar.
Ook in deze lus te vinden: de allicht minder bekende Congoberg. De helling is 1.150 meter lang aan een stijgingspercentage van 5,4%. Mocht het veld op de kasseien van koningskoppel Muur van Geraardsbergen en Bosberg nog niet volledig uit elkaar geranseld zijn, dan kan de trainingsklim van Arne Marit allicht soelaas brengen. Hierna zijn de hindernissen bijna op. In de laatste 45 kilometer volgen alleen nog de (niet al te lastige) kasseien van de Rosstraat en de geasfalteerde Heiligekruiswegstraat. Daarna resten er 14 kilometer.
Voor de diepe finale trekken we weer naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar op de Houba de Strooperlaan de aankomstlijn wordt getrokken. De laatste bocht is te vinden op meer dan een kilometer van de aankomst, waarna het traag maar gestaag oploopt richting aankomst. Ruimte genoeg overigens daar, want de finishlaan is zeer breed.
Zondag 2 juni 2024, Brussel – Brussel (218,4 km)
Start: 10.00 uur
Finish: tussen 15.15 en 15.45 uur
Favorieten
De Brussels Cycling Classic kenden we lange tijd als een koers waar we een massasprint niet in vraag stelden. Maar sinds de overname door Flanders Classics en de bijhorende wijziging van het traject, moeten we stellen dat deze eendagskoers aan spanningskracht heeft gewonnen. Niet voor niets kunnen we plots Remco Evenepoel op de erelijst bijschrijven.
Let op, de snelle mannen zijn nog altijd in het voordeel, maar dan moeten ze wel twee keer de gevreesde combinatie Muur van Geraardsbergen – Bosberg overleven. Dat moet geen probleem zijn voor de nummer drie van Gent-Wevelgem, zo zal Jordi Meeus allicht denken. De sprinter van BORA-hansgrohe krijgt hier een terrein voor de wielen geschoven dat hem op het lijf geschreven is. In de meest recente editie van de Brussels Cycling Classic staat hij al op het podium, maar zijn vorm is er deze keer zeker niet minder op. In Noorwegen was Meeus recent nog aan het feest, al was dat ‘slechts’ tegen Pavel Bittner.
Zijn grootste concurrent zou weleens man-in-vorm Biniam Girmay kunnen worden. De Eritreeër rijdt in Brussel zijn laatste wedstrijd in Europa voor de Tour de France en gaat zich de komende weken in eigen land voorbereiden op La Grande Boucle. Girmay houdt doorgaans meer van een zware wedstrijd en slaagt er niet altijd in om zich goed te positioneren. Maar als hij zijn kracht kwijt kan, zoals in het Circuit Franco-Belge afgelopen woensdag, dan staat er geen maat op de voormalige winnaar van Gent-Wevelgem.
Ook voor Kaden Groves mag de Brussels Cycling Classic best zwaar gemaakt worden. De Australiër heeft de Giro d’Italia in de benen en zou kunnen rekenen op het effect van de zogenaamde supercompensatie. In het Circuit Franco-Belge maakte hij bergop zo veel indruk dat hij eigenlijk te veel met zijn krachten begon te woekeren. Pakt hij het in Brussel slimmer aan en kan hij bovenal rekenen op een iets sterkere ploeg, dan moet Groves ver kunnen komen. In de Giro d’Italia was hij namelijk ook goed voor tal van ereplaatsen.
Alexander Kristoff paste dan weer last minute voor een hoogtestage met Uno-X Mobility, juist om in België vertrouwen te komen tanken voor de Tour de France. Door allerlei factoren zagen we in het voorjaar niet de beste versie van de Noor, maar zijn eindsprint is toch nog altijd niet afgebot. Waarom zou hij anders met sprekend gemak de Elfstedenronde en de Antwerp Port Epic naar zijn hand zetten? Natuurlijk kreeg hij daar niet de allergrootste concurrenten voorgeschoteld, maar winnen is winnen en extra vertrouwen kan veel losmaken.
Tot zover de topfavorieten, maar ook in het rijtje daaronder vinden we een aantal mooie kanshebbers. Bij Arkéa-B&B Hotels bijvoorbeeld. Arnaud Démare kwam in de Vierdaagse van Duinkerke niet aan sprinten toe in zijn eerste koersdagen sinds mei, maar hij kon er wel weer een stapje vooruitzetten. Démare is nog altijd de titelverdediger in Brussel, en dan kan een renner altijd ietsje meer. En anders beschikt de ploeg ook nog over Amaury Capiot, die juist in topvorm lijkt. Hem mag je op een lastige finish nooit onderschatten.
NB: Arnaud Démare is van de startlijst afgehaald.
En ook bij de andere Franse ploegen zijn interessante namen terug te vinden. Denk maar aan de kattenrappe Paul Penhoët bij Groupama-FDJ. Bij Cofidis zal men dan weer een keuze moeten maken tussen de intrinsiek rappere Milan Fretin en de man-in-vorm Axel Zingle. Ook die laatste zal allicht eerder voor de aanval kiezen op een van de bergjes dan de sprint met een grotere groep af te wachten.
Niet alleen de Franse ploegen hebben favorieten in de gelederen. Ook UAE Emirates – hoe kan het ook anders – brengt enkele gevaarlijke mannen aan de start. Zo staat Juan Sebastián Molano op de startlijst. De Colombiaanse sprinter kwam in de Giro niet verder dan één podiumplek, maar was wel een belangrijke schakel in het succes van kopman Pogi. In Brussel kan hij eindelijk weer volledig voor eigen kansen rijden. Mocht het echter geen sprint worden, kan UAE Emirates rekenen op Marc Hirschi. De Zwitser zou graag mee sluipen in de aanval op dit heuvelige parcours.
Bij dsm-firmenich PostNL kan men vertrouwen uitstralen in Casper van Uden, die na een ietwat tegenvallende Vierdaagse van Duinkerke toch knap de lastige Rund um Köln op zijn palmares bijschreef. Na een knap seizoensbegin deemsterde Van Uden even weg, om er nu toch weer te staan in een maand waarin veel kansen liggen voor renners die de stap naar de top willen zetten. Lionel Taminiaux en Jenno Berckmoes zouden hetzelfde kunnen doen bij Lotto Dstny, terwijl Soudal Quick-Step het moet hebben van aanvallers genre Warre Vangheluwe (de man die een knotsgekke ritzege boekte in Duinkerke) en Yves Lampaert.
We sluiten dit favorietengedeelte af met een aantal snelle mannen die op een goede dag ook hoge ogen kunnen gooien. Dan denken we in de eerste plaats aan Alvaro Hodeg (UAE Emirates), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Luca van Boven (Bingoal WB), Pascal Ackermann en Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Matteo Moschetti (Q36.5) en Emilien Jeannière (TotalEnergies).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Jordi Meeus
*** Biniam Girmay, Alexander Kristoff
** Axel Zingle, Kaden Groves, Casper van Uden
* Paul Penhoët, Yves Lampaert, Juan Sebastián Molano, Amaury Capiot
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer en TV
Weeronline voorspelt zondag goed koersweer, met een stralende zon en temperaturen tot 18 graden Celsius. Er staat wel een behoorlijke wind, van drie Beaufort vanuit het noordnoordwesten.
Sporza op VRT1 is er vanaf 13.30 uur bij voor een live-uitzending. Eurosport brengt de wedstrijd alleen via online kanalen Eurosport.nl/Discovery+, maar dan vanaf 13.35 uur. Een volledig overzicht van alle wedstrijden op televisie, vind je in ons handig overzicht.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.