Voorbeschouwing: ZLM Tour 2024 – Kan een tijdrijder de sprinters verschalken?
foto: Cor Vos
woensdag 5 juni 2024 om 13:30

Voorbeschouwing: ZLM Tour 2024 – Kan een tijdrijder de sprinters verschalken?

Tussen al het klimgeweld in de voorbereidingskoersen in aanloop naar de Tour de France, is het in ons vlakke Nederland gewoon tijd voor de ZLM Tour. Waar de afgelopen jaren Olav Kooij de dienst uitmaakte in deze rittenkoers, is er dit jaar – door zijn afwezigheid – kans voor andere rappe mannen. Of kan de langere openingstijdrit leiden tot een verrassende winnaar op de erelijst? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaars ZLM Tour
2023: flag-nl Olav Kooij
2022: flag-nl Olav Kooij
2021: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-nl Mike Teunissen
2018: Niet verreden vanwege het afhaken van enkele etappeplaatsen
2017: flag-pt José Gonçalves
2016: flag-be Sep Vanmarcke
2015: flag-de André Greipel
2014: flag-be Philippe Gilbert


Laatste editie

De ZLM Tour begon vorig jaar met een proloogzege voor Nils Eekhoff. De Nederlander van (toen nog) Team DSM behield zijn leiderstrui een dag later, toen de vroege vlucht nipt uit handen bleef van het peloton. Yentl Vandevelde bezorgde Tour de Tietema-Unibet die dag zijn eerste profzege. De tweede rit-in-lijn eindigde wel ‘gewoon’ in een massasprint. Het was Jakub Mareczko die zich in Buchten de snelste toonde. De Italiaan klopte Olav Kooij, die dankzij de bonificatieseconden wel het geel overnam van Eekhoff.

foto: Cor Vos

Etappe drie kwam op naam van Arvid de Kleijn. Hij rekende in Roosendaal af met Mareczko, de winnaar van de tweede etappe, en Matteo Moschetti. Kooij kwam niet aan sprinten toe, maar bleef wel in het bezit van het geel. Op de slotdag boekte het Jachtluipaard van Numansdorp dan toch zijn gewenste ritzege. In Oosterhout vloerde hij Sam Welsford in de sprint, waardoor hij zich ook verzekerde van de eindzege.

Eindklassement ZLM Tour 2023
1. flag-nl Olav Kooij (Jumbo-Visma) in 16u18m37s
2. flag-au Sam Welsford (Team DSM) op 13s
3. flag-nl Nils Eekhoff (Team DSM) op 15s
4. flag-au Alex Edmondson (Team DSM) op 16s
5. flag-nl Cees Bol (Astana Qazaqstan) op 21s

Parcours

De ZLM Tour bevatte in het verleden vaak een rit door de Limburgse heuvels, maar de laatste jaren valt er weinig te halen voor de puncheurs. Ook dit jaar zullen vooral de sprinters zich uit kunnen uitleven. Al begint de ronde wel met een relatief lange tijdrit van 14,7 kilometer. Hoewel de snelle mannen de vier daaropvolgende dagen vier kansen krijgen, wordt het voor hen niet eenvoudig om mee te dingen voor de eindzege. De chronoproef zou weleens bepalend kunnen worden.

2024 04 24 Overzichtskaart


Woensdag 5 juni, Etappe 1: Westkapelle – Westkapelle (14,7 km, ITT)

We beginnen dus met een tijdrit van 14,7 kilometer. Dat is qua afstand een flink verschil met vorig jaar, toen we een 6,6 kilometer lange proloog hadden in Heinkenszand. In die rit tegen de klok wist de uiteindelijke eindwinnaar Olav Kooij naar een derde plaats te rijden. Nu zal het voor de sprinters lastiger zijn om zich tussen de tijdritspecialisten te nestelen.

De tijdrit start en finisht dit jaar in Westkapelle. De eerste twee kilometer gaan rechtdoor, maar daarna komt er een fase met wat bochtenwerk. Niet alle bochten zijn echter even scherp. We tellen een stuk of tien bochten waar de renners wat snelheid moeten minderen. In de laatste drie kilometer terug naar Westkapelle kunnen alle remmen letterlijk los.

Individuele tijdrit westkapelle

Start (eerste renner): 17.15 uur
Finish (laatste renner): n.n.b.


Donderdag 6 juni, Etappe 2: Middelburg – Wissenkerke (193,8 km)

Op dag twee krijgen de sprinters meteen een kans om tijd goed te maken op de tijdrijders. De tweede etappe is – net als alle andere etappes die nog komen trouwens – immers biljartvlak. De kans bestaat dan ook dat we na 193,8 kilometer een massasprint krijgen in Wissenkerke, waar 10, 6 en 4 bonificatieseconden te rapen zijn voor de eerste drie van de daguitslag. Onderweg zijn er ook nog twee tussensprints. Hier worden telkens 3, 2 en 1 bonificatieseconden verdeeld.

Een zekerheid is een massasprint overigens niet in deze tweede etappe. Als het hard waait in Zeeland, zouden we weleens een waaierspektakel kunnen krijgen. En het waait nogal eens hard in Zeeland… Bovendien voert de etappe, die van start gaat in provinciehoofdstad Middelburg, de renners meerdere keren over de kasseien van Geersdijk. Deze strook zit in de eerste, langere lokale ronde én in het tweede, kortere finalerondje. Dit laatste circuit van zo’n zestien kilometer rijden de renners twee keer.

2e etappe middelburg wissenkerke

Start: 12.00 uur
Finish: tussen 16.05 en 16.25 uur


Vrijdag 7 juni, Etappe 3: Schijndel – Buchten (179,4 km)

Na twee dagen in Zeeland, gaat de ZLM Tour verder in Noord-Brabant en Limburg. We beginnen in Schijndel en bereiken na goed 143 kilometer finishplaats Buchten. Hier is een lokale ronde van een kleine achttien kilometer uitgetekend, die tweemaal afgelegd moet worden. Hoewel het in de finale wat glooit, kan van echte heuvels niet gesproken worden.

Vorig jaar bevatte de ZLM Tour ook een rit van Schijndel naar Buchten. De ultieme finale was toen iets anders, met nog drie korte finalerondjes na de besproken lokale lus in Buchten, maar voor de rest ging de etappe over een vergelijkbaar parcours. Jakub Mareczko klopte destijds Olav Kooij.

3e etappe schijndel buchten 2

Start: 12.10 uur
Finish: tussen 16.05 en 16.20 uur


Zaterdag 8 juni, Etappe 4: Roosendaal – Roosendaal (196,7 km)

De derde etappe start en finisht, net als vorig jaar, in Roosendaal. De lus ten noorden van de stad is ditmaal weggelaten, in plaats daarvan wordt de westelijke ronde tweemaal gereden. Dat betekent tweemaal over de Oesterdam én tweemaal over de Hogerwaardweg, een kasseistrook van 2,2 kilometer. Ook zijn er in de buurt van Woensdrecht nog wat korte hellingen.

Na ruim 165 kilometer keert het peloton terug in Roosendaal. Daar wachten nog twee lokale rondes van zo’n vijftien kilometer. De uiteindelijk finish is na 196,7 kilometer. Grote kans dat we ook deze dag een sprint zien, zoals een jaar geleden ook het geval was. Toen trok Arvid de Kleijn aan het langste eind.

4e etappe roosendaal roosendaal

Start: 11.45 uur
Finish: tussen 16.00 en 16.20 uur


Zondag 9 juni, Etappe 5: Oosterhout – Oosterhout (159,4 km)

De laatste etappe is bijna identiek aan de slotrit van vorig jaar. De 159,4 kilometer lange rit start en finisht in Oosterhout en speelt zich af ten noorden van Tilburg. Er wordt, om bekende steden als Waalwijk en Kaatsheuvel (ja, van de Efteling) heen, een omloop gemaakt. Onder meer Lars Boom Village, Vlijmen, wordt aangedaan.

Na 117 kilometer zijn de renners alweer terug in Oosterhout, waarna nog drie lokale rondes volgen van 13 kilometer. Oosterhout is niet onbekend met het organiseren van internationale wielerwedstrijden. De Vuelta a España passeerde de stad in 2022 en eerder kenden Eneco Tour en BeNe Ladies Tour er een aankomst van een etappe. Volgend jaar zal de ZLM Tour opnieuw afsluiten met een rit naar Oosterhout.

5e etappe oosterhout oosterhout

Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.00 en 16.15 uur


Favorieten

De organisatie van de ZLM Tour kan rekenen op de komst van vijf WorldTeams: Alpecin-Deceuninck, Astana Qazaqstan, dsm-firmenich PostNL, Intermarché-Wanty en Visma | Lease a Bike. Die laatste ploeg won de voorbije drie edities van de ronde, maar start dit jaar zonder titelhouder Olav Kooij. We krijgen dus zeker een nieuwe eindwinnaar.

Dat hoeft niet weer een sprinter te zijn, want op de eerste dag staat immers een relatief lange tijdrit op het programma. De toptijdrijders zouden hier een gigantische slag kunnen slaan, ware het niet dat… er geen échte toptijdrijders op de startlijst staan. Opvallend genoeg kiezen de grote ploegen ervoor om hun tijdritspecialisten thuis te laten. Terwijl hier toch een uitgelezen kans op dagsucces en eindwinst ligt.

Visma | Lease a Bike brengt wel Tim van Dijke aan het vertrek. De Zeeuw, die een lang voorjaar én de Giro d’Italia in de benen heeft, zal tot op het bot gemotiveerd zijn om een goede chronoproef af te leggen. Niet alleen rijdt hij woensdag in eigen provincie, maar in dit veld maakt hij ook simpelweg kans op de dagzege. Lukt dat, dan is het daarna zaak om hier en daar nog wat bonificatieseconden mee te snoepen. Getuige zijn ereplaatsen in de sprints van de Giro d’Italia – eenmaal vierde, eenmaal vijfde – moet dat mogelijk zijn. Bovendien is het niet ondenkbaar dat een van de ritten-in-lijn uitmondt in een waaierspektakel. Reken maar dat Van Dijke dan op de afspraak zal zijn.

Tim van Dijke werd achttiende in de tweede tijdrit van de Giro – foto: Cor Vos

Rune Herregodts zal het verschil écht moeten maken in de tijdrit. Wat hij nodig heeft aan bonus na de eerste dag? In theorie kan een sprinter wel een minuut goedmaken in de vier etappes die daarna nog volgen, dankzij de boni’s onderweg en op de streep. Maar twintig à dertig tellen voor de meest succesvolle spurter van de ronde lijkt reëler. In 14,7 kilometer is zo’n voorsprong zeker bijeen te fietsen voor een goede tijdrijder, maar de sprinters zijn zeker niet kansloos. Zij weten ook dat ze zich slechts een kleine twintig minuten uit elkaar hoeven te trekken.

Wie van de sprinters dit het beste kan, is op basis van eerdere uitslagen lastig te zeggen. Meestal rijden de snelle mannen een ietwat langere tijdrit niet voluit omdat er toch niets te halen valt. De ZLM Tour van vorig jaar zou wel een graadmeter kunnen zijn, want toen volgden na de proloog ook enkel nog vlakke ritten. Natuurlijk was de afstand van die chronoproef een stuk korter – slechts 6,6 procent – maar sprinters die daar al veel tijd verloren, gaan het nu zeker lastig krijgen.

Herregodts raast naar een negende plek in de tijdrit van de Volta ao Algarve – foto: Cor Vos

Snelle mannen als Casper van Uden en Gerben Thijssen kunnen aardige prestaties voorleggen in deze discipline. Zo was Van Uden vorig jaar nog zeventiende in de 15,2 kilometer lange tijdrit van de Baloise Belgium Tour, op 27 seconden van Yves Lampaert, een gepatenteerd tijdrijder en de nummer twee van de daguitslag. De renner van dsm-firmenich PostNL is in de sprints nog wel wat wisselvallig, maar een straffe overwinning in Rund um Köln en een tweede plaats in de Heistse Pijl vormen het bewijs dat het met de vorm wel goed zit.

Thijssen heeft zijn beste benen – de benen waarmee hij in februari de openingsrit van de Volta ao Algarve op zijn naam schreef – nog niet terug. Maar dat is ook niet gek na zijn zware val in de Scheldeprijs. Het belangrijkste is dat hij de stijgende lijn weer te pakken heeft, nadat hij begin mei zijn rentree maakte in de Elfstedenronde Brugge. Bovendien was Thijssen in zijn jongere jaren geen onverdienstelijke tijdrijder. Bewijst hij nu, nu het weer eens echt moet, dat hij het vechten tegen de klok nog niet verleerd is?

Van Uden aan het feest in Rund um Köln – foto: Cor Vos

Van de pure sprinters geven we ook nog een ster aan Gleb Syritsa, omdat ook hij al heeft bewezen dat hij niet heel veel in hoeft te leveren in een tijdrit als deze. Wat het sprinten betreft, noteerde de beer van Astana Qazaqstan dit jaar trouwens nog niet heel veel korte uitslagen. Dat heeft echter ook te maken met het feit dat hij meermaals plaatsnam in de sprinttrein van Mark Cavendish. In de ZLM Tour rijdt The Manx Missile niet mee en mag Syritsa dus weer eens zijn eigen kans gaan. Alhoewel… Zijn ploeg neemt met Max Kanter nog een snelle man mee. Het is afwachten welke kaart ze zullen trekken.

Met onder meer David Dekker (Arkéa-B&B Hotels), Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck), Sasha Weemaes (Flanders-Baloise), Enrico Zanoncello (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Giovanni Lonardi (Polti Kometa), Mārtiņš Pluto (BEAT) en Declan Trezise (ARA | Skip Capital) staan er trouwens nog meer sprinters aan het vertrek. Het zou ons echter verbazen als een van deze renners dermate dominant is in de sprints dat hij genoeg boni’s pakt om echt mee te spelen in het klassement.

Kan Teunissen zijn eindzege van 2019 overdoen? – foto: Cor Vos

Iemand als Mike Teunissen, de winnaar van de ZLM Tour 2019, geven we dan nog meer kans. Met deze tegenstand kan de renner van Intermarché-Wanty hoog eindigen in de openingstijdrit, waarna hij de dagen erop moeten hopen op wind en waaiers. In Nederland is dat nooit uitgesloten.

Tot slot, keren we toch nog even terug naar de tijdrijders. Arthur Kluckers (Tudor), Max Walker (Astana Qazaqstan) en Mirco Maestri (Polti Kometa) zouden we niet meteen specialisten willen noemen, maar in dit peloton horen zij toch tot de betere tijdrijders. Dit voorjaar eindigde Kluckers bijvoorbeeld als veertiende in de tijdrit van de Volta ao Algarve, in 2023 behaalde hij ereplaatsen in de tijdritten van de Tour Poitou-Charentes en Nouvelle Aquitaine (elfde) en Ronde van Luxemburg (tiende).

Walker was in 2023 tweede op het nationaal tijdritkampioenschap van Groot-Brittannië voor beloften, Maestri leverde datzelfde jaar enkele prima tijdritten af. Marceli Bogusławski is dan weer een erkend proloogspecialist, maar in tijdritten langer dan een handvol kilometers heeft hij nog weinig bewezen.

Van der Tuuk is meer dan alleen een tijdritspecialist – foto: Cor Vos

Axel van der Tuuk heeft nog maar weinig tijdritten gereden bij de profs. In de U23-categorie heeft hij zich echter al wel bewezen. Zo was de Assenaar vorig jaar achtste op het Europees tijdritkampioenschap voor beloften en won hij de chronoproef in de Flanders Tomorrow Tour (2.2U). In 2022 pakte hij bovendien het rood-wit-blauw in zijn favoriete discipline.

Zet de 23-jarige renner nu de beroepsrenners in hun hemd? Met de vorm zit het alvast goed. In de Omloop de Kempen werd hij vierde en in de Heistse Pijl hield hij van de vroege vluchters het langst stand tegen het peloton. We zijn ook heel benieuwd naar zijn ploeggenoot Wessel Mouris. De 21-jarige Nederlander is bijzonder goed op dreef – zo won hij afgelopen zondag nog de slotrit in de Vredeskoers U23 – en hij kan eveneens een stukje tijdrijden.

De definitieve startlijst is nog niet bekend. Er kunnen nog veranderingen worden doorgevoerd op basis van de definitieve startlijst.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim van Dijke
*** Rune Herregodts, Casper van Uden
** Gerben Thijssen, Mike Teunissen, Axel van der Tuuk
* Gleb Syritsa, Max Walker, Arthur Kluckers, Wessel Mouris

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Woensdag is het in het Zeeuwse Westkapelle droog en schijnt geregeld de zon, meldt Weeronline. ’s Avonds, tijdens de proloog, is het nog zo’n 15 graden Celsius. De wind (4 Beaufort) komt uit het westen. Een dag later kan er wel een enkele bui vallen in Zeeland. De wind lijkt iets af te nemen (naar 3 Beaufort), wat de kans op waaiers doet afnemen. Het wordt ongeveer 17 graden.

Tijdens de etappe van vrijdag, van Schijndel naar het Limburgse Buchten, stijgt de temperatuur naar 19 of 20 graden. Er is weer kans op een bui, maar het zal meestentijds droog zijn. Dat is ook het geval tijdens de twee laatste etappes van de ZLM Tour, rond respectievelijk Roosendaal en Oosterhout.

De ZLM Tour wordt dit jaar dagelijks uitgezonden door RTL7 en Videoland. De wedstrijd is elke dag twee uur live te volgen via deze zenders. Ook de online kanalen Eurosport.nl en Discovery+ komen met livebeelden. De eerste twee etappes zijn bovendien te zien op Omroep Zeeland. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.