Derek Gee verrast de favorieten in derde etappe Critérium du Dauphiné
Derek Gee heeft de derde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Canadees van Israel-Premier beschikte in de oplopende laatste kilometer over de beste punch en bleef zo de grote namen voor. Romain Grégoire eindigde als tweede, de Britse neoprof Lukas Nerurkar werd knap derde. Gee is tevens de nieuwe leider.
Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn, maar ook in de derde rit van het Critérium du Dauphiné werd het klimwerk (met in totaal 2.800 hoogtemeters) niet geschuwd. Direct vanuit de start in Celles-sur-Durolle was het al (even) klimmen geblazen, maar de eerste gecategoriseerde klim volgde na goed twintig kilometer met de Côte d’Augerolles (2,6 km aan 5,2%).
Daarna was het even wachten op de volgende helling, maar de bijzonder lastige Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc (3,1 km aan 9,4%) na ruim tachtig kilometer luidde wel meteen een nieuwe fase in. Een fase waarin de beklimmingen elkaar redelijk snel opvolgden met de Côte de Retournac (3,2 km aan 5,4%), Côte de Valogeon (2 km aan 5,2%) en de slotklim naar het skigebied van Les Estables (3,8 km aan 5,2%).
Onrustige openingsfase, Roglic komt ten val
De vorming van de vroege vlucht had nog wel wat voeten in de aarde. In het eerste wedstrijduur probeerden meerdere renners er vanonder te muizen, maar het peloton liet niet zomaar begaan. Dorian Godon reed wel even in zijn eentje voor de meute uit, maar de Fransman van Decathlon AG2R werd al vrij snel weer ingerekend. Een ploeggenoot van Godon – Nicolas Prodhomme – kwam niet veel later als eerste boven op de Côte d’Augerolles, de eerste officiële klim van de dag.
De Fransman bleek daarmee ook de aanstichter van een kopgroep van in totaal drie renners, want Prodhomme kreeg na de top het gezelschap van Rémy Rochas (Groupama-FDJ) en Harry Sweeny (EF Education-EasyPost). Dit drietal fietste al snel een voorsprong bijeen van ruim twee minuten en daarmee was de vlucht van de dag vertrokken. In het peloton werd overduidelijk wat gas teruggenomen, maar de karavaan werd tegelijkertijd opgeschrikt door een valpartij van – niet voor het eerst dit seizoen – Primoz Roglic.
De Sloveen – maandag nog tweede op de Col de la Loge – ging onderuit na 41 kilometer koers. De nummer twee in het voorlopige klassement stapte echter snel weer op de fiets, werd meteen opgewacht door enkele ploeggenoten en kon zo al snel weer terugkeren in het peloton. De drie koplopers bereikten ondertussen de tussensprint in Arlanc. Prodhomme zag er een kans om als eerste door te komen en de Fransman werd door zijn twee medevluchters geen strobreed in de weg gelegd.
Juul-Jensen maakt de oversteek, nervositeit neemt toe
Over Prodhomme gesproken: de Fransman was van de drie vluchters de renner met de beste uitgangspositie in het algemeen klassement. De 27-jarige coureur begon de dag met een achterstand van slechts tien seconden op leider Magnus Cort en ging dus lange tijd virtueel aan kop. In het peloton was er echter geen reden voor paniek. Uno-X Mobility – de ploeg van Cort – wist de kopgroep in het gareel te houden en steeds meer van de voorsprong af te knabbelen. Intussen werd de opgave gemeld van Lars Boven, de rappe man van Alpecin-Deceuninck.
Na een klassiek kat-en muisspel tussen de koplopers en het peloton leek een hergroepering aanstaande, maar Christopher Juul-Jensen en Valentin Madouas hadden andere plannen. De Deen ging op zoek naar de vroege vluchters en inspireerde de Franse kampioen om hetzelfde te doen. Waar Juul-Jensen erin slaagde om de oversteek te maken, trapte Madouas op zijn adem. De renner van Groupama-FDJ bleef nog wel een tijdje hangen op een halve minuut, maar werd na een chasse patate weer in de kraag gevat.
Koplopers geven zich niet zomaar gewonnen
In de spits van de koers kwam er – door de komst van Juul-Jensen – weer wat leven in de brouwerij. Rochas moest zijn medevluchters laten rijden, maar Sweeny en Prodhomme draaiden vol overgave mee rond en zo liep de kopgroep toch weer wat uit. In het peloton zat de vaart er inmiddels ook goed in, waardoor de nervositeit verder toenam. Dit zorgde op ruim twintig kilometer van de streep voor een valpartij. Door een wegversmalling moest het peloton in de remmen, waardoor Chris Harper van Jayco AlUla tegen de grond ging, maar hij kon weer op tijd aansluiten.
De koplopers reden intussen in gestrekte draf naar dé scherprechter van de dag, de bijna vier kilometer slotklim naar Les Estables. Sweeny, Juul-Jensen en Prodhomme gaven zich niet zomaar gewonnen en begonnen zodoende nog met een voorsprong van goed twintig seconden aan de laatste helling. Dit bleek echter niet genoeg om uit de greep te blijven van het peloton, dat inmiddels flink was uitgedund. Op ruim twee kilometer van de top werden de aanvallers opgeslokt, en was het uitkijken naar een nieuwe aanval.
Niet Roglic of Evenepoel, maar Derek Gee
De verwachte aanval liet echter lang, zeer lang op zich wachten. Pas in de laatste kilometer besloot Krists Neilands de knuppel in het hoenderhok te gooien, maar de Let kreeg geen ruimte. Daarna besloot ploeggenoot Derek Gee zijn geluk te beproeven en de Canadees sloeg wel een gaatje, samen met Romain Grégoire. De Fransman leek over de beste timing te beschikken, ging op en over Gee, maar werd op zijn beurt weer geremonteerd door de Giro-revelatie van 2023.
Gee – die het seizoen begon met een valpartij en sleutelbeenbreuk in de Omloop Het Nieuwsblad – boekte zo op knappe wijze zijn eerste zege van het seizoen. Gee is tevens de nieuwe leider in het algemeen klassement. Gregoire moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, de 20-jarige Britse neoprof Lukas Nerurkar werd knap derde. Roglic en Evenepoel kwamen niet echt in het stuk voor. De Sloveen kwam als tiende over de streep, Evenepoel werd 26ste.
🚴🇫🇷 | Alle ogen waren gericht op de grote namen, maar het is de uitblinker van de Giro in 2023 die iedereen verrast. Eindelijk een grote overwinning voor Derek Gee! #Dauphiné
📺 Koers kijk je via discovery+ pic.twitter.com/cxLUnbMaCh
— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) June 4, 2024
Om te reageren moet je ingelogd zijn.