Ronde van Zwitserland schrapt Nufenenpas wegens sneeuwval, koninginnenrit flink ingekort
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 18:31

Ronde van Zwitserland schrapt Nufenenpas wegens sneeuwval, koninginnenrit flink ingekort

Update De renners die dit jaar zullen deelnemen aan de Ronde van Zwitserland, krijgen toch niet de Nufenenpas voor de wielen geschoven. De beklimming zou als dak van de ronde dienen, maar de hevige sneeuwval gooit roet in het eten. De organisatie had twee alternatieve routes uitgestippeld, maar die over de Gotthardpas is niet mogelijk en dus wordt de rit ingekort.

Op dag zes wordt het hoogste punt bereikt in de Ronde van Zwitserland. Na de start in aan het Lago Maggiore gelegen Locarno koerst het peloton over relatief vlakke en vervolgens licht oplopende wegen naar de voet van de bekende en beruchte Nufenenpas (14 km aan 7,9%). Dit is een van de hoogst gelegen berijdbare passen van Zwitserland en brengt de renners naar een hoogte van liefst 2.479 meter.

Op de top van deze klim zal de #rideforgino bergprijs worden uitgereikt. Althans, dat was het toch het plan. De Nufenenpas is, een kleine week voor de geplande passage van de Ronde van Zwitserland, echter nog altijd onbegaanbaar door de hevige sneeuwval. De organisatie ziet zich dan ook genoodzaakt om de beklimming uit het parcours te halen.

Twee opties
De organisatie van de Zwitserse wielerronde heeft al twee alternatieve routes uitgetekend. Er is een mogelijkheid dat de renners nog altijd starten in Locarno en vervolgens richting Valais rijden, met onderweg de Gotthardpas (deze klim zal ook in de vierde etappe zijn opwachting maken) en de Furkapas richting de slotklim naar Belalp. De tweede optie is dat de etappe wordt ingekort en de start wordt verplaatst naar Ulrichen.

De organisatie is daarover momenteel in gesprek met de kantons van Valais, Ticino en Uri. “We zullen met meer informatie naar buiten komen, als er een beslissing is genomen”, laat de wedstrijdleiding weten via X. (donderdag 6 juni, 12.04 uur)

Update

De Ronde van Zwitserland heeft besloten om de zesde etappe in te korten. Volgens de organisatie zijn veel inspanningen geleverd om de koninginnenrit te redden, maar is een alternatieve route over de Sint Gotthardpas en de Furkapas ook niet mogelijk. Daarom zal de zesde etappe flink ingekort worden en de start kennen in Ulrichen, aan de voet van de afdaling van de Nufenenpas.

“Veiligheid is onze topprioriteit an dit geldt voor de renners, ondersteunende voertuigen en de toeschouwers”, laat wedstrijdbaas Olivier Senn weten. “Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat de koninginnenrit niet kan doorgaan zoals gepland, maar we hebben geen invloed op Moeder Natuur en het weer. Dat moeten we accepteren.” (vrijdag 7 juni, 18.31 uur)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.