Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 7 tijdrit naar Gevrey-Chambertin – Dag des Oordeels
foto: Cor Vos
vrijdag 5 juli 2024 om 12:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 7 tijdrit naar Gevrey-Chambertin – Dag des Oordeels

De Tour de France bevat in 2024 tweemaal een race tegen de klok. Op dag zeven nemen de renners voor de eerste keer plaats op de tijdritfiets om 25 kilometer af te leggen van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin. De route kent een officiële klim van zo’n anderhalve kilometer en in totaal krijgen de renners tijdens de rit zo’n driehonderd hoogtemeters te verwerken. WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

Een voor een zullen de renners hun chronoproef starten in Nuits-Saint-Georges. De Tour bevindt zich nog steeds in Bourgondië en ook in de startplaats van de tijdrit zijn de nodige gastronomische hoogstandjes te ontdekken. Nuits-Saint-Georges is de thuisbasis van alom geprezen pinot noirs en chardonnay’s en de stad herbergt vele restaurants waar men kan genieten van coq au vin of boeuf bourguignon. C’est magnifique!

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de finishplaats van de dag ook bekendstaat om de wijn die er vandaan komt. Gevrey-Chambertin behoort tot de crème de la crème van de wijnstreken en kent een lange geschiedenis. Men zegt dat in de eerste eeuw voor Christus hier de eerste wijnstokken van Bourgondië zijn geplant. Vandaag de dag is de streek rijk aan Premier Cru en Grand Cru-wijngaarden, een kwaliteitskenmerk voor de wijn. De plaats is dus een waardige debutant in de Tour.

Van het proeven van de wijn naar een hele andere soort proef. In de tijdrit van 25 kilometer staat er één klim centraal: de Côte de Reulle-Vergey (1,5 km à 6,5%). Na tien kilometer op de pedalen stampen tussen de Bourgondische wijngaarden, komen de renners aan de voet van deze klim. De aanloop loopt lichtjes omhoog en ook na de top is het parcours niet vlak.

De weg blijft namelijk nog zo’n vier kilometer vals plat omhoog lopen, voordat de renners zich in een afdaling kunnen storten. Drie kilometer dalen brengt de renners in Chambolle-Musigny. Vanaf dat punt is het een kwestie van de motor aanzwengelen. Over vlakke wegen rijden de renners nog 6,5 kilometer naar de meet in Gevrey-Chambertin.

Dat een tijdrit van grote invloed kan zijn op het klassement is al vaker gebleken. Vorig jaar wist Jonas Vingegaard in een rit van Passy naar Combloux liefst anderhalve minuut te pakken op zijn grote concurrent Tadej Pogačar. Ter vergelijking: de rit was toen drie kilometer korter, maar telde het dubbele aantal hoogtemeters. Toch blijft het in een chrono oppassen voor eenieder met ambities in het klassement. Een tijdrit liegt immers nooit.

Vrijdag 5 juli, Etappe 7: Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin (25 km)
Start: eerste renner om 13.05 uur
Finish: laatste renner rond 17.30


Favorieten

In het Italiaanse openingsweekend moest er al flink worden geklommen, in de vierde rit over de Col du Galibier werden de kaarten al een eerste keer geschud, maar de klassementsrenners zijn vrijdag echt op zichzelf aangewezen. In de eerste individuele tijdrit van deze Tour de France, van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin, zullen de waardeverhoudingen nog duidelijker worden.

Over een afstand van iets meer dan 25 kilometer kunnen de verschillen aardig oplopen, maar wie deelt de grootste tik uit? En wie moet de grootste nederlaag incasseren? We zijn vooral benieuwd naar de verschillen tussen de eerste drie renners in het algemeen klassement – Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard. Dit zijn niet geheel toevallig de drie grote favorieten voor de dagzege.

Remco Evenepoel – foto: Cor Vos

Maar wie zet de scherpste tijd neer in Gevrey-Chambertin? Remco Evenepoel heeft toch een klein streepje voor. De Belg is immers de regerende wereldkampioen tegen de klok en de kopman van Soudal Quick-Step heeft echt een doel gemaakt van de twee tijdritten. Evenepoel weet dat hij moet toeslaan in zijn discipline, in de wetenschap dat Pogacar en Vingegaard bergop de dienst uitmaken. De Aerokogel van Schepdaal wist de voorbije dagen vertrouwen te tanken en beschikt duidelijk over de vorm om een gooi te doen naar zijn eerste dagzege in de Ronde van Frankrijk.

Maar, Evenepoel zal dan wel eerst moeten afrekenen met de man in het geel. Dat Tadej Pogacar goed hersteld is van zijn inspanningen in de Giro d’Italia, is een understatement. In de bergetappe naar Valloire wist de Sloveen een eerste visitekaartje af te geven en zette hij met een solozege zijn concurrenten een eerste keer schaakmat. Mocht hij vrijdag opnieuw uithalen, dan zou hij weleens een eerste fundament kunnen leggen voor een derde Tourzege. Op basis van zijn voorbije tijdritten in de Giro d’Italia, kan hij ook serieus meespelen om de ritoverwinning.

Tadej Pogacar – foto: Cor Vos

Pogacar zal er vooral op gebrand zijn om zijn grootste concurrent voor de Tourzege, Jonas Vingegaard, zoveel mogelijk tijdsverlies aan te smeren. De Deen bracht Pogacar vorig jaar nog een gevoelige nederlaag toe in de tijdrit naar Combloux. Over een afstand van 22,4 kilometer liep het verschil tussen beide kemphanen op tot liefst 1’38” in het voordeel van Vingegaard. We verwachten dit jaar niet meteen een dergelijk groot tijdsverschil, ook al omdat Vingegaard dit jaar een totaal andere – en veel moeilijkere – voorbereiding kende op La Grande Boucle.

Het feit dat Vingegaard na zes etappes derde staat in het klassement en bergop min of meer gelijke tred kan houden met Pogacar, is al wonderbaarlijk te noemen. Binnen het kamp van Visma | Lease a Bike is men dan ook zeer tevreden over de Tourstart van de titelverdediger, ook al bedraagt zijn achterstand op Pogacar inmiddels al vijftig seconden. Het is voor Vingegaard in deze fase van de Tour – en zijn terugkeer naar zijn topniveau – vooral zaak om de schade te beperken. Of weet hij te ‘verrassen’ en pakt hij tijd op al zijn concurrenten, Pogacar incluis?

Jonas Vingegaard – foto: Cor Vos

Ook voor de andere renners die strijden om een goed klassement, is het van belang om een goede tijdrit af te leveren. Dat is normaal geen probleem voor Primoz Roglic, de regerend olympisch kampioen in deze discipline. Maar is hij ook in staat om Evenepoel, Vingegaard en Pogacar het vuur aan de schenen te leggen? Op basis van zijn zijn optreden in de eerste Tourweek, ligt dat misschien niet in de lijn der verwachting. Roglic staat nog altijd tussen de mensen, maar maakt bergop nog geen onuitwisbare indruk. Zegt dit iets over zijn tijdritkansen in Bourgondië?

Van de renners die voorlopig in de top-10 staan van het algemeen klassement, noteren we ook zeker de namen van Juan Ayuso en João Almeida. De nog altijd maar 21-jarige Spanjaard is de nummer vier in de stand en heeft in zijn jonge carrière al uitstekende tijdritten gereden. Zijn Portugese ploegmaat Almeida is ook zeer bedreven tegen de klok en kan verrassend sterk en snel uit de hoek komen. Dit geldt ook voor de kopman van INEOS GrenadiersCarlos Rodríguez – en de tweede man van Visma | Lease a Bike: de Amerikaan Matteo Jorgenson.

Primoz Roglic – foto: Cor Vos

De strijd tussen de klassementsmannen belooft zeer interessant te worden, maar er staan natuurlijk ook de nodige tijdritspecialisten aan de start die helemaal niet bezig zijn met een goede eindnotering in Nice. Neem nu Stefan Küng. Voor de Zwitserse tijdrittopper telt er maar één ding: de snelste tijd realiseren aan de streep. De tweevoudig Europees kampioen in het tijdrijden heeft zich de afgelopen dagen kunnen sparen voor deze ene dag. Dit geldt ook voor zijn landgenoot Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), die in 2022 de Europese tijdrittitel wist te veroveren.

Vanuit Belgisch oogpunt is het niet alleen uitkijken naar de verrichtingen van Remco Evenepoel, maar tevens naar die van Wout van Aert. De polyvalente Belg van Visma | Lease a Bike begon erg goed aan zijn Tour de France, maar kon de afgelopen dagen naar eigen zeggen niet rekenen op zijn beste benen. “Voor mij zijn de ritten van vrijdag, zaterdag en zondag heel belangrijk. In de Tour moet je keuzes durven maken”, liet hij tegelijkertijd weten. Met andere woorden: Van Aert heeft zeker ambities voor deze tijdrit. Kan hij dit ook omzetten in iets tastbaars?

Stefan Küng – foto: Cor Vos

De Fransen mogen toch ook wel hopen op een uitschieter met Bruno Armirail (Decathlon AG2R) en/of Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels). Armirail is al enkele jaren een vaste waarde in de top-10 van tijdritten en bovendien de regerende Franse kampioen in het uurwerk. Op het voorbije Frans kampioenschap was het verschil met Vauquelin echter zeer klein: slechts drie seconden. Voor die laatste kan de Tour al niet meer stuk, maar Vauquelin heeft – na zijn zege in Bologna – de smaak ongetwijfeld te pakken.

Andere renners die eventueel kunnen verrassen, zijn Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Fred Wright (Bahrain Victorious), Matteo Sobrero (BORA-hansgrohe), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Nelson Oliveira en Oier Lazkano (Movistar). Mathieu van der Poel zetten we daar normaal ook bij, maar de wereldkampioen zal zich ongetwijfeld sparen voor de ritten van zaterdag en zondag.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Remco Evenepoel
*** Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard
** Primoz Roglic, Stefan Küng, Juan Ayuso
* Wout van Aert, João Almeida, Bruno Armirail, Matteo Jorgenson


Weer en TV

In de omgeving van Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin is het met een vergrootglas zoeken naar zonnestralen, maar het blijft wel de hele dag droog. Het kwik stijgt in de middaguren naar een graad of 26. Er staat verder een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten, aan windkracht 2.

De zevende etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.