zondag 7 juli 2024 om 08:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 9 gravelrit naar Troyes – Van der Poel topfavoriet, wat doet Pogacar?

Voorafgaand aan de eerste rustdag zullen de klassementsmannen in Troyes zenuwachtig uit bed stappen. Op de tweede zondag van de Tour de France krijgen de renners in een rit van en naar Troyes veertien chemins blancs (witte wegen) voorgeschoteld en overwinnen zij zo’n 2000 hoogtemeters. Van de 199 kilometer gaan er 32 over de stoffige onverharde wegen. De helft van deze gravelstroken bevindt zich in de laatste vijftig vlakke kilometers. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Troyes is de trotse hoofdstad van het departement Aube en is gelegen in de regio Champagne. De stad is omringd door wijngaarden, waar de druiven worden gegroeid voor het welbekende feestelijke drankje. De renners zullen nog twee weken moeten zwoegen, voordat zij aan de bubbels kunnen.

Dat weten ook de gebroeders Simon, die afkomstig zijn uit Troyes. De vier broers waren allen zeer succesvol op de fiets en wisten het tot het hoogste niveau te schoppen. Pascal (‘82), Régis (‘85) en Jérôme Simon (‘88) wisten zelfs ieder een rit te winnen in de Tour. De vierde broer, François, won nooit een rit, maar droeg in 2001 wel de gele trui. Die eer deelt hij met zijn broer Pascal, die in 1983 de leiderstrui mocht dragen.

Waar de familie Simon dus de nodige successen wist te boeken in La Grande Boucle, hopen de renners in de rit van en naar Troyes ook dergelijke successen te behalen. De etappe kent een rustige start, maar na 47 kilometer verschijnt de eerste gravelstrook aan de horizon. Van Bligny naar Bergères rijden de renners over de eerste chemin blanc, die direct wordt gevolgd door de Côte de Bergères (1,7 km à 5,2%). De tweede grindsector valt ook samen met een klim, de Côte de Baroville (2,8 km à 4,8%).

De coureurs kunnen vervolgens even op adem komen en dat is ook nodig. Dertig kilometer later, na 95 kilometer in het zadel, betreden zij het zwaarste deel van de route. Binnen 35 kilometer moeten vier grindstroken en drie beklimmingen worden overwonnen. Deze dodelijke sectie opent met de Côte de Loches-sur-Ource (1,5 km à 5,2%), die de renners naar strook nummer één brengt.

De twee volgende chemins blancs lopen beide bergop, respectievelijk over de Côte de Val Frion (2,2 km à aan 5%) en de Côte de Chacenay (3 km aan 4,3%). Een laatste vals platte grindweg rondt deze sector van de koers af.

Een kleine zeventig vlakke kilometers hebben de renners dan nog voor de boeg, waarin nog zeven stroken de renners grind laten happen. De chemins blancs van Thieffrain naar Magnant en van Briel-sur-Barse brengen de stoffige strijders naar de laatste dertig kilometer.

Daar wachten in 25 kilometer tijd zes stroken. De laatste tien kilometers richting Troyes gaan over vlakke verharde wegen. Klasbakken in het voorjaar zullen deze dag rood hebben omcirkeld en klassementsmannen willen ongeschonden de dag overleven. In Aube mogen we een uitputtingsslag verwachten, waar een ongeluk in een klein hoekje zit.

Overzicht van de gravelstroken
14. Biglny au Bergères (2,0 km) – nog 151 km tot de finish
13. Baronville (1,2 km) – nog 132 km
12. Hauts Forêts (1,5 km) – nog 102 km
11. Polisy à Celles-sur-Ource (3,4 km) – nog 93 km
10. Loches-sur-Ource à Chacenay (4,2 km) – nog 80 km
9. Plateau de la Côte des Bar (2,2 km) – nog 67 km
8. Thieffrain à Magnant (3,9 km) – nog 58 km
7. Briel-sur-Base (2,2 km) – nog 47 km
6. Ru de Paradis (1,2 km) – nog 33 km
5. Fresnoy-le-Château à Clérey (1,8 km) – nog 30 km
4. Verrières (1,5 km) – nog 24 km
3. Daudes (1,9 km) – nog 21 km
2. Monaulin à Rouilly-Saint-Loup (2,2 km) – nog 16 km
1. Saint-Parres-aux-Tertres (3,0 km) – nog 9,6 km

Zondag 7 juli, Etappe 8: Troyes – Troyes (199 km)
Start: 13.15 uur
Finish: tussen 17.45 en 18.15 uur


Favorieten

De gravelrit belooft een spectaculaire dag te worden. Niet alleen de strijd voor de dagzege zal spannend zijn, ook de onderlinge strijd tussen de klassementsrenners zal er eentje zijn om duimen en vingers bij af te likken. In het verleden zagen we telkens wel een klassementsrenner sneuvelen in dit soort ritten en af en toe sloeg er eentje ook een grote slag, denk maar aan Vincenzo Nibali in 2014.

Mathieu van der Poel zal reikhalzend uitkijken naar de rit rond Troyes. Het is een etappe die in principe op zijn lijf geschreven is. Het zal zondag een zware slijtageslag worden, iets wat Van der Poel altijd ligt. Hij zal zijn technische capaciteiten ook kunnen gebruiken op de verschillende gravelstroken, dat bewees hij in het verleden al in Strade Bianche.

De wereldkampioen van Alpecin-Deceuninck heeft verder meerdere mogelijkheden om de koers af te maken. Hij kan het van ver proberen en solo over de streep komen, maar ook afwachten en de sprint winnen van een uitgedunde groep. Meerdere redenen dus om Van der Poel als dé topfavoriet te bestempelen voor zondag. Een overwinning zal Alpecin-Deceuninck ook veel opluchting brengen, na een moeizame eerste week.

Mathieu van der Poel is de topfavoriet – foto: Cor Vos

De Nederlander zal goed ondersteund worden door zijn team. Mannen als Søren Kragh Andersen, Axel Laurance en Gianni Vermeersch zijn ook gemaakt voor dat soort zware ritten. Zeker Vermeersch, die voormalig wereldkampioen gravel is, zal de rit aangestipt hebben. En wat met Jasper Philipsen? Op een goede dag moet de Vlam van Ham dit ook aankunnen. Als hij overleeft, is hij natuurlijk de te kloppen man. Deze week bleek hij zelf echter ook te kloppen…

De eeuwige concurrent van Van der Poel, en dan hebben we het natuurlijk over Wout van Aert, is een van de andere favorieten voor zondag. Hij liet zich deze Tour al meerdere keren zien en in een aantal ritten, zoals de eerste etappe, zag het er heel goed uit. In de tijdrit was het dan weer wat minder bij de Belg van Visma | Lease a Bike, en zaterdag liet hij zich na kopwerk vroeg uitzakken, maar zondag zal hij zich zonder twijfel weer mengen in de strijd. Van Aert heeft hetzelfde wapen als Van der Poel. Hij kan wachten, maar ook zelf aanvallen. Of wordt hij in een andere rol geduwd door zijn team?

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat Van Aert zich vooral zal moeten bezighouden met Jonas Vingegaard. Dat lijkt ons echter eerder onwaarschijnlijk, want met Tiesj Benoot en Christophe Laporte hebben ze bij Visma | Lease a Bike nog twee uitstekende renners die die rol op zich kunnen nemen. Het lijkt er dus op dat Van Aert zijn eigen kans zal kunnen gaan.

Wout van Aert wisselde goede met slechte dagen af in de Tour – foto: Cor Vos

Waar Vingegaard en ook Primož Roglič het verlies vooral zullen willen beperken, zal Tadej Pogacar weer een slag willen slaan. De Sloveense leider in de Tour de France is zonder twijfel een van de grote favorieten voor zondag. De vraag is alleen of Pogacar dezelfde aanvalslust zal tentoonspreiden als die van in het klassieke voorjaar. Als hij durft, dan kan het goed zijn dat Pogačar de grote winnaar is van de gravelrit. Met jongens als Tim Wellens en Nils Politt naast hem is hij ook goed omringd. 

Remco Evenepoel is een enigma voor de gravelrit. In 2021 beleefde de Belg van Soudal Quick-Step een zeer slechte dag in de gravelrit in de Giro en verloor hij meer dan twee minuten ten opzichte van Egan Bernal. Dat scenario moet Evenepoel natuurlijk vermijden. Aan de andere kant is Evenepoel ook een renner die kan verbazen en zelfs ten aanval kan trekken zondag. Zijn grote baas Patrick Lefevere vertelde in zijn column dat hij zelf ‘helemaal anti’ de gravelrit is, wat misschien toont dat ze bij het Belgische team vooral bezig zijn met de schade te beperken. Yves Lampaert en Gianni Moscon zullen daarin een belangrijke rol spelen. 

Tadej Pogačar heerste op de gravelwegen van Strade Bianche – foto: Cor Vos

Terug naar de favorieten voor de dag nu. We hebben namelijk iemand als Jasper Stuyven nog niet genoemd. Stuyven zag zijn ploeggenoot Mads Pedersen opgeven, maar kan nu dus wel volledig zijn eigen kans gaan. De Leuvenaar zal het wel solo of in een klein groepje moeten doen. Misschien is Arnaud De Lie een betere kandidaat-winnaar dan. Het goudhaantje van Lotto Dstny is bezig aan een goede Tour en kan samen met ploeggenoot Maxim Van Gils, die dit jaar nota bene tweede werd in Strade Bianche, een gevaarlijk duo vormen. Een duo vormen, dat kunnen Alberto Bettiol en Ben Healy bij EF Education-EasyPost ook. Mannen om in de gaten te houden, nadat zaterdag niet hun dag bleek.

Tom Pidcock en Michael Matthews hebben we nog niet veel in beeld gezien deze Ronde van Frankrijk. De renners van respectievelijk INEOS Grenadiers en Jayco AlUla krijgen zondag een nieuwe kans, al haakte Bling opvallend vroeg af in de heuvelrit van zaterdag. Biniam Girmay heeft zich wel al meerdere keren in de kijker gereden. Wat heet! De grote man van Intermarché-Wanty won al twee etappes, eindigde een keer als tweede en eens als negende. Hij zal ook punten willen sprokkelen voor zijn groene trui. Kan hij nog verder uitlopen op Philipsen en co?

Krijgen we een nieuwe stunt van Tom Pidcock te zien? – foto: Cor Vos

Voor de gravelrit zijn er ook heel wat outsiders. Die vinden we bijvoorbeeld bij Uno-X Mobility, waar vooral Magnus Cort, Alexander Kristoff en Søren Wærenskjold gevaarlijk zijn. Voor hen is het overlijden van hun landgenoot André Drege in de Tour of Austria wellicht een extra motivatie om alles uit de kast te halen, om zo Drege te eren op het grootste podium.

Groupama-FDJ heeft ook meerdere kanshebbers met Valentin Madouas, Stefan Küng en Romain Grégoire. Verder noteren we ook de namen van Alex Aranburu, Oier Lazkano (beiden Movistar), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Laurenz Rex (Intermarché-Wanty), John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL), wereldkampioen gravel Matej Mohoric(Bahrain Victorious), Paul Lapeira, Oliver Naesen (beiden Decathlon AG2R La Mondiale) en Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels). 

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert, Tadej Pogacar
** Maxim Van Gils, Tom Pidcock, Biniam Girmay
* Jasper Philipsen, Arnaud De Lie, Matej Mohoric, Alberto Bettiol

Weer en TV

Het zal zondag nooit echt warm worden in de omgeving van Troyes. Weeronline verwacht temperaturen rond de 20 graden Celsius. Er staat verder matige wind uit het zuidwesten, aan windkracht 3. Het zal in principe niet regenen. Het spektakel zal met andere woorden van de gravelstroken moeten komen, niet van het weer.

De negende etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.