Dit is het parcours van de Tour de France Femmes 2024 – Veelzijdigheid tussen Rotterdam en de Alpe d’Huez
Dwars door de Zuid-Hollandse polders, over de Zuid-Limburgse- en Ardennenheuvels, overgangsetappes met de Vogezen aan de horizon, en bergop aankomsten op bekende Alpencols. De winnares van de Tour de France Femmes 2024 moet op alle terreinen goed uit de voeten kunnen. WielerFlits gaat alle parcoursen van de etappes langs in deze algemene voorbeschouwing.
De Nederlandse wielerliefhebbers zullen verlekkerd kijken naar de aankomende editie van de Tour de France Femmes. De eerste twee en een halve dag van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, goed voor drie ritten, spelen zich af in Nederland.
Niet alleen het begin van de Tour de France Femmes kleurt Nederlands, ook het einde doet dat. De laatste rit finisht namelijk boven op de Nederlandse berg Alpe d’ Huez. Christian Prudhomme, de directeur van organisator ASO, vatte het vlot samen bij WielerFlits. “Marion Rousse (de koersdirecteur bij de vrouwen, red.) en ik wilden starten in een land waar de mensen fan van fietsen zijn. Dan kom je uit in jullie land. We wilden mensen opzoeken met passie voor wielrennen. Niet voor niets gaan we van Nederland naar de Nederlandse berg, want we eindigen op Alpe d’Huez.”
De Tour voor vrouwen kent dit jaar duidelijk twee delen. Er is het deel in Nederland, dat duidelijk op maat gemaakt is voor de snelle vrouwen. Eens we Nederland verlaten, zullen de puncheurs en klimmers aan zet zijn. De echt zware etappes staan pas de laatste twee dagen op het programma. Dan krijgen de klassementsrenners twee zware bergritten voorgeschoteld met telkens een aankomst bergop. En avant!
De 3e Tour de France Femmes kort samengevat
8 etappes
946 kilometer
10.700 hoogtemeters
1.924 meter (hoogste top)
Start in Rotterdam
Finish op de Alpe d’Huez
Passage door Zuid-Limburg
Passage door België
3 vlakke etappes
2 heuveletappes
2 bergetappes
1 tijdritten
6,3 tijdritkilometers
2 aankomsten bergop
4 etappes langer dan 150 kilometer
1 etappes tussen de 100 en 150 kilometer
Etappe 1
Maandag 12 augustus, Etappe 1: Rotterdam – Den Haag (124 km)
De Tour de France Femmes trapt af met een etappe van Rotterdam naar Den Haag. Het startschot klinkt in Vlaardingen, in het westen van Rotterdam dus. Wat volgt is een typische Nederlandse rit met amper hoogtemeters. Toch heeft de organisatie een plaats gevonden om de eerste punten uit te delen voor de bolletjestrui.
Die bergpunten zijn te verdienen aan het einde van de Maasdeltatunnel, op zo’n twintig meter boven NAP. Het laagste punt van de tunnel is 26,5 meter onder NAP, wat betekent dat de rensters zo’n 46,5 hoogtemeters moeten overwinnen. Een mooie truc spécial van de organisatie.
Na de hopelijk zinderende strijd voor de eerste bergpunten trekt het peloton verder richting Den Haag, waar een massasprint in de sterren staat geschreven. Er zijn geen noemenswaardige hindernissen in de finale. De laatste honderden meters, die naast het strand in Kijkduin getrokken zijn, lopen lichtjes omhoog. Het zou dus wel eens kunnen uitdraaien op een strijd der Nederlanders tussen Lorena Wiebes en Charlotte Kool, zoals we die dit seizoen wel al vaker gezien hebben.
Start: 12.15 uur
Finish: tussen 15.30 en 16.00 uur
Etappe 2
Dinsdag 13 augustus, Etappe 2: Dordrecht – Rotterdam (67 km)
Op dag twee moeten de renners tweemaal in actie komen. De dag begint met een ochtendrit die start in Dordrecht, aan de Oude Maas. Vanuit het noorden van de gemeente trekt het peloton via Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland, Ridderkerk en Barendrecht naar Rotterdam. De finish van etappe twee ligt in het centrum van Rotterdam, niet ver van de Erasmusbrug.
Het profiel van de etappe is wederom biljartvlak. Waar de organisatie in de eerste etappe via een foefje nog een strijd voor bergpunten voorzag, zal het nu vooral wachten op de sprint zijn. Er ligt onderweg werkelijk geen enkele hindernis. De rit is ook zeer kort, de rensters zullen namelijk maar 67 kilometer afleggen. Een ‘saaie’ aanloop betekent vaak wel dat het einde spetterend is. Dat nagelbijtende einde moet er komen door de verwachte massasprint. We kunnen dus wel stellen dat het begin van de Tour de France Femmes op maat van de snelle vrouwen is.
Start: 09.50 uur
Finish: tussen 11.35 en 12.00 uur
Etappe 3
Dinsdag 13 augustus, Etappe 3: TT Rotterdam – Rotterdam (6,3 km)
In de namiddag van dag twee staat er een korte tijdrit op het menu. Die vindt plaats in het centrum van Rotterdam en bedraagt 6,3 kilometer. Het is dus niet per se iets voor de echte tijdrijders, maar eerder voor de krachtpatsers en snelle vrouwen. Stuurvaardigheid is vaak belangrijk bij een korte tijdrit, maar dat is hier niet aan de orde. Het parcours van de race tegen de klok kent amper bochten en bestaat vooral uit lange rechte stukken.
Start: 15.10 uur (eerste renster)
Finish: rond 17.50 uur (laatste renster)
Etappe 4
Woensdag 14 augustus, Etappe 4: Valkenburg – Luik (122 km)
De vierde etappe is een bijzondere. De rit vertrekt in de toeristenplaats Valkenburg (wereldberoemd in wielerland dankzij de Amstel Gold Race), waarna 122 kilometer later de finish ligt in het Belgische Luik. Het is een soort combinatie van de Amstel, in het begin van de etappe, en Luik-Bastenaken-Luik, op het einde van de rit.
Na de start in Valkenburg wacht het peloton namelijk vier beklimmingen. Het zijn die van de Bemelerberg (twee keer), Cauberg en Geulhemmerweg. De beruchte Nederlandse klimmetjes liggen helemaal in het begin van de etappe en zullen dus weinig tot geen effect hebben op het koersverloop. Een strijd voor de bergpunten gaan we er wel te zien krijgen.
In de finale van etappe vier is het de beurt aan een hoop Waalse klimmetjes. Beginnen doen de rensters met de Mont-Theux, wat een soort voorgerecht is voor de laatste 35 kilometer. Daar wacht namelijk een bijna identieke finale als in La Doyenne over Côte de la Redoute, Côte des Forges en de Côte de la Roche-aux-Faucons. Na de Roche-aux-Faucons is het nog niet helemaal gedaan, want in de laatste tien kilometer liggen er nog enkele lastige stroken. Een dag voor de sterke puncheurs dus.
Start: 12.25 uur
Finish: tussen 15.50 en 16.10 uur
Etappe 5
Donderdag 15 augustus, Etappe 5: Bastenaken – Amnéville (150 km)
Het duurt in deze Tour de France Femmes tot dag vier voordat de rensters Frankrijk betreden. De start van de vijfde rit ligt wel nog in Bastenaken, in België dus. Vanuit die stad in de provincie Luxemburg zal het peloton zuidwaarts trekken richting de Franse grens. De finish ligt na 150 kilometer in Amnéville, een gemeente in het Franse departement Moselle.
Net als de vierde etappe is dit een heuvelrit, of een overgangsetappe. In totaal moeten er vijf gecategoriseerde beklimmingen overwonnen worden. Deze zijn echter steeds kort en niet al te steil. De top van de laatste gecategoriseerde heuvel, de Côte de Montois-la-Montagne, ligt op een vijftiental kilometer van de streep. De sprinters zijn dus niet volkomen kansloos.
Start: 11.55 uur
Finish: tussen 15.45 en 16.15 uur
Etappe 6
Vrijdag 16 augustus, Etappe 6: Remiremont – Morteau (160 km)
De zesde etappe is de eerste rit die de klimmers zullen hebben aangekruist. Het startsein geeft de organisatie in Remiremont, een kleine gemeente in het Franse departement Vosges. In de eerste honderd kilometer loopt het continu op en neer, maar is het nog niet al te zwaar. De Col du Mont de Fourche en de Col du Ferriere zijn de twee gecategoriseerde beklimmingen in de openingsfase.
Kort daarna volgt de Côte de Laviron, maar ook die klim komt nog wat te vroeg om actie te verwachten. Dat zal er ongetwijfeld wel komen in de laatste dertig kilometer. De finale begint met de beklimming van de Roche du Prêtre (5,5 km aan 5,6%). De top van deze klim ligt op 26 kilometer van de streep. Na het ronden van deze klim blijft het echter nog een tijdje omhooglopen.
Vervolgens doemt al snel de Côte des Fins (1,8 km aan 6,9%) op. Na deze korte maar krachtige klim volgen nog enkele dalende kilometers richting finishplaats Morteau. Rit vijf zou ook zomaar – opnieuw – een echte overgangsrit kunnen zijn.
Start: 11.30 uur
Finish: tussen 15.45 en 16.15 uur
Etappe 7
Zaterdag 17 augustus, Etappe 7: Champagnole – Le Grand-Bornand (167km)
Dat de klassementsrenners zich nog zouden sparen in rit zes, heeft alles te maken met wat nog volgt. Het slotweekend van de Tour de France Femmes is er namelijk eentje om U tegen te zeggen. De voorlaatste rit van Champagnole naar Le Grand-Bornand is tevens de langste etappe van de rittenkoers.
In totaal zullen de rensters bijna 170 kilometer afleggen. Het zal de hele dag klimmen geblazen zijn met beklimmingen van de Col de la Croix de Serra (12 km aan 5,1%), de Côte de Bois d’Arlod (2,4 km aan 4,6%) en de Côte de Cercier (4 km aan 4,9%).
Dit zal ongetwijfeld in de kleren kruipen, maar het valt toch te hopen dat de rensters hun krachten enigszins gespaard hebben. De finale is nog een pak zwaarder, in de laatste twintig kilometer volgen er nog twee stevige beklimmingen. Het klimfeest begint met de Col de Saint-Jean-de-Sixt (5,4 km aan 5,1%), waarvan de top op elf kilometer van de streep ligt.
Daarna zullen de rensters zeer kort afdalen, waarna met de Montée du Chinaillon (7 km aan 5,1%) de volgende maar ook laatste opdracht van de dag opdoemt. Op deze laatste klim is ook de finishstreep getrokken.
Start: 10.30 uur
Finish: tussen 15.25 en 16.05 uur
Etappe 8
Zondag 18 augustus, Etappe 8: Le Grand-Bornand – Alpe d’Huez (150km)
Rit zeven zal het algemeen klassement ongetwijfeld al flink door elkaar geschud hebben, maar op de laatste dag van de Tour de France Femmes kan alles nog veranderen. De achtste en laatste etappe is nog zwaarder dan de zevende. De start ligt in Le Grand-Bornand, de gemeente in de Voor-Alpen waar een dag eerder nog gefinisht werd.
De Col de Tamié is de eerste gecategoriseerde klim van de dag. Er volgen hierna nog maar twee, maar die twee zijn wel bijzonder lang én steil. De rensters zullen de voet van de Col du Glandon (19,7 km aan 7,2%) bereiken na 83 kilometer. De lange klauterpartij komt ten einde met een laatste kilometer aan bijna 9%.
Nadien kunnen de rensters even op adem komen, wat wederom nodig zal zijn. De finish van de laatste etappe ligt namelijk boven op Alpe d’Huez (13,8 km aan 8%). De iconische ‘Nederlandse’ beklimming – zoals Prudhomme het zo mooi zei – met zijn 21 haarspeldbochten vormt het ultieme klapstuk van de koninginnenrit van de Tour voor vrouwen. Bonne chance!
Start: 13.40 uur
Finish: tussen 18.40 en 19.25 uur
Om te reageren moet je ingelogd zijn.