Optimistische Primož Roglič: “Het finaleweekend is nog ver van ons verwijderd”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
dinsdag 9 juli 2024 om 07:13

Optimistische Primož Roglič: “Het finaleweekend is nog ver van ons verwijderd”

Interview Red Bull-BORA-hansgrohe maakt tot op heden niet de beste indruk tijdens de Tour de France 2024. Als klap op de vuurpijl kondigde het team voorafgaand aan de persconferentie met kopman Primož Roglič aan dat meesterknecht Aleksandr Vlasov met een gebroken enkel naar huis is gegaan. “Het is een feit dat zijn opgave een groot verlies voor ons is. Maar hij mag van ‘geluk’ spreken na zo’n val dat hij alleen een enkelbreuk heeft, het had veel erger kunnen zijn”, zegt de 34-jarige Sloveen. 

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Roglič is tot op heden in zijn sas. “Het is lang geleden dat ik me zo goed voelde op de eerste rustdag van de Tour. Het was een intense start in Italië, met kort daarna al de Galibier. Ook nog een tijdrit. Het hoort er allemaal bij. Natuurlijk had ik graag overal van voren willen rijden. Maar ik ben blij met hoe het tot nu toe gaat. Die vibe probeer ik vast te houden, zodat ik de wedstrijd goed kan doorkomen. Het finaleweekend is echt nog ver van ons verwijderd. Ik probeer het beste uit iedere dag te halen. Dat is al een uitdaging op zich, maar voor mij wel het belangrijkste.”

Toch zagen we hem al een paar keer kraken als Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard en/of Remco Evenepoel demarreerden. Die drie moet hij nog voorbij wil Roglič zijn eerste Tour de France winnen. “Als ze nu eens wat langzamer reden, gaf me dat wat meer opties (lacht, red.). Zo lang ze zo hard en snel rijden, is het heel moeilijk om ze te verslaan. Maar laten we afwachten hoe het loopt. De eerste week zit er pas net op. We moeten geloven in onze aanpak en positief blijven. Het gaat erom dat je in de derde week de sterkste benen hebt, dat is een ding dat zeker is.”

Kan Roglic het geel afnemen van Pogacar? – foto: Cor Vos

In de spiegel kijken
Waar van Pogačar en in iets mindere mate van Vingegaard en hemzelf wel het nodige werd verwacht op voorhand, waren er na het Critérium du Dauphiné wel twijfels over Evenepoel. Maar de jonge Belg maakt tot op heden indruk, ook op de Sloveen. “Hij is een fantastische coureur, een groot kampioen. Remco won al heel veel koersen, waaronder de Vuelta a España. Maar goed, in de Dauphiné zagen we hem inderdaad nog wel worstelen met de gevolgen van zijn valpartij in de Ronde van het Baskenland. Alleen heeft hij hier tot op heden wel een hoog niveau laten zien.”

Zelf richt Roglič zijn vizier nog altijd op de Tourzege. “Uiteraard. Ook als je podium wilt rijden, moet je met de besten mee. Maar ik leg mezelf geen druk op. Of ik nu eerste, tweede, tiende of als vijftiende eindig: als mijn team en ikzelf mijn best gedaan hebben en onszelf in de spiegel kunnen aankijken omdat we blij zijn, dan hebben we het goed gedaan. Dat is ook het enige waar we zelf invloed op hebben. Hoe hard de anderen kunnen rijden, kunnen we niet veranderen.” Roglič begint aan de tweede Tourweek met een achterstand van een minuut een 36 tellen op de gele trui.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.