Tour 2024: Astana Qazaqstan haalt Michael Mørkøv wegens corona uit koers
Mørkøv eerder in de Tour, in gesprek met landgenoot Vingegaard - foto: Cor Vos
donderdag 11 juli 2024 om 11:05

Tour 2024: Astana Qazaqstan haalt Michael Mørkøv wegens corona uit koers

De laatste Tour de France van Michael Mørkøv eindigt in mineur. De 39-jarige Deen, die bezig is aan zijn laatste maanden als beroepswielrenner, heeft positief getest op het coronavirus. De sprintaantrekker van Mark Cavendish voelt zich nog altijd goed, maar zijn ploeg Astana Qazaqstan wil geen enkel risico nemen.

“Michael heeft zowel woensdagavond als donderdagochtend positief getest op Covid-19. Hij voelt zich goed en heeft geen symptomen, maar de medische staf heeft toch besloten om hem uit koers te halen. Met name om zijn gezondheid voor de langere termijn te beschermen en de effecten van het virus te beperken”, laat de Kazachse formatie voorafgaand aan de twaalfde etappe weten in een perscommuniqué.

De opgave van Michael Mørkøv is een flinke streep door de rekening van Astana Qazaqstan en met name Mark Cavendish. De Brit – die eerder deze Tour naar een 35ste ritzege wist te sprinten en zo geschiedenis schreef – kan nu niet meer rekenen op zijn vertrouwde lead-out. In de openingsrit nam de ploeg ook al afscheid van de Italiaan Michele Gazzoli.

Voor Mørkøv zelf is het uiteraard ook een bittere pil, helemaal omdat hij bezig was aan zijn allerlaatste Ronde van Frankrijk. Mørkøv stopt na dit seizoen namelijk als profwielrenner. Dat liet de 39-jarige Deen afgelopen maandag weten via de sociale media van Astana Qazaqstan. Mørkøv, die ook actief was op de baan, stond jarenlang te boek als beste lead-out van het peloton.

In de eerste week van de Tour de France waren er nog zeer weinig uitvallers, maar de laatste dagen gaat het plots hard. Mørkøv is de negende renner die de ronde moet verlaten. Eerder konden we al de opgaves noteren van de eerder genoemde Michele Gazzoli, Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Aleksandr Vlasov (Red Bull-BORA-hansgrohe), Tim Declercq (Lidl-Trek), Alexis Renard, Ion Izagirre (Cofidis) en Fred Wright (Bahrain Victorious).

Uitvallers

Etappe:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.