Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 8 naar Cazorla – Venijnige slotklim kan voor verschillen zorgen
foto: Cor Vos
zaterdag 24 augustus 2024 om 13:00

Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 8 naar Cazorla – Venijnige slotklim kan voor verschillen zorgen

Het weekend voor de eerste rustdag van de Vuelta a España begint met een glooiende rit. Het hooggebergte wordt opnieuw genegeerd in deze ronde, daar komt zondag pas verandering in. De finish ligt zaterdag op een steile klim van derde categorie. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

De achtste etappe van de Ronde van Spanje gaat in 159 kilometer van Úbeda naar Cazorla. De Vuelta is nog altijd in Andalusië, maar deze keer worden er geen grote Andalusische steden aangedaan. Vanuit startplaats Úbeda gaat de eerste zeventig kilometer in noordoostelijke richting over de A32 naar de Guadalquivir-rivier. Hier wordt de etappe pas wat interessanter qua natuur én profiel.

Na 105 kilometer staat de eerste beklimming van de dag op het programma met de Puerto Mirador de la Palomas (7,3 km aan 5,9%). De klim is door Vuelta-organisator ASO aangeduid als tweede categorie.

Na de de Puerto Mirador de la Palomas volgt een lange afdaling naar Peal de Becerro, vanwaar de finale echt gaat beginnen. Vanaf 500 meter hoogte wordt langzaam geklommen naar 900 meter hoogte. Na een korte afdaling begint de slotklim naar Cazorla.

De slotklim naar Cazorla is 4,2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%. De klassementsmannen kunnen hier weer wat tijdsverschillen forceren. Dat gebeurde ook in 2015, toen Esteban Chaves won, voor klassementsleider Tom Dumoulin, en (voor even) de leiderstrui weer overnam van de Nederlander.

Zaterdag 24 augustus, etappe 8: Úbeda – Cazorla (159 km)
Start: 13.30 uur
Finish: rond 17.20 uur


Favorieten

Deze etappe is zo’n typische rit die alle kanten uit kan. Vluchters of klassementsrenners, dat is de vraag van tien miljoen. Voor beide scenario’s valt wat te zeggen.

Ten eerste moeten we opmerken dat de situatie in het algemeen klassement zich momenteel juist leent tot aanvallende klassementsmannen. Het is overduidelijk dat Primoz Roglic en co iets goed te maken hebben, na hun zogenaamde flater in de bergrit naar Yunquera. Op die manier staat Australiër Ben O’Connor plots met een voorsprong van bijna vijf minuten aan de leiding, en dus zullen ze elke mogelijke gelegenheid moeten aangrijpen om tijd goed te maken.

Krijgen we opnieuw een spannend duel tussen Van Eetvelt en Roglic? – foto: Cor Vos

Zo’n explosieve slotbeklimming, daarbij denken we sowieso meteen aan Primoz Roglic. In het scenario dat de grote mannen voor de ritzege kunnen gaan, is de drievoudige Vueltawinnaar meteen ook de topfavoriet. In de rit naar Pico Villuercas, voorlopig de enige echte waardemeter onder de favorieten in deze Vuelta, reed Roglic dominant rond. Het valt sowieso op dat hij niet te beroerd is om met zijn neus in de wind te rijden en het initiatief te nemen. Na een jaar vol pech, is de kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe duidelijk gebrand op revanche. En dat is mooi om te zien.

Het ging zo ver dat de Sloveen zelfs in de sprintersrit naar Cordoba verschillende malen zijn neus aan het venster stak en zich zelfs op de Alto del 14% even bergop uitleefde. Ook zijn ploeggenoten zijn niet te beroerd om zich op te offeren. Alleen, de vraag die we ons dan stellen: komt de angst er bij deze jongens ook niet in dat het allemaal wat te veel is? Daags nadien volgt immers een nog veel zwaardere bergrit naar Granada. Zal Roglic zijn ploeg hier dan wel ten volle durven inzetten voor een minimaal aantal seconden dat hij kan terugpakken?

Misschien krijgt hij dan wel steun van Lotto Dstny, dat met Lennert Van Eetvelt een minstens zo grote kanshebber in zijn rangen heeft. Samen met Enric Mas, was de jonge Belg de enige die Roglic te allen tijde kon volgen op de Pico Villuercas. Meer nog, aan het einde had Van Eetvelt nog een sterk eindschot in huis waar velen jaloers op zijn. Duidelijk miste hij nog wat ervaring, er is progressie mogelijk door zijn inspanning beter te timen en zijn handen niet te vroeg in de lucht te steken. Maar dat zal hem geen tweede keer overkomen. Van Eetvelt is vocaal over zijn nood aan revanche, wellicht kan die hier al volgen.

Enric Mas kan altijd ietsje meer in de Vuelta – foto: Cor Vos

Van het kransje klassementsmannen moeten we ook Enric Mas opschrijven. Vooraf was er wat twijfel of hij bij de grote favorieten voor de eindzege moest gerekend worden, maar de kopman van Movistar diende alle twijfelaars van antwoord door met de besten mee te gaan bergop. Ook hij lust zo’n kort klimmetje wel, net als Joao Almeida (UAE Emirates), die altijd een sprintje in de benen heeft. Andere klassementsmannen zoals Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Mikel Landa (Soudal Quick-Step) en Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) zijn minder explosief. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) dan weer wel.

Ten tweede heb je een aantal jongens die het via een vroege ontsnapping zouden kunnen forceren. De slotbeklimming is allesbehalve gemakkelijk, maar wel vrij kort, waardoor veel renners er hun gading zouden kunnen vinden. Een type puncheur zou hier dus zomaar aan zijn trekken kunnen komen. Dan denken we vrijwel meteen aan de Ecuadoriaan Jhonatan Narvaez. Die koerst al vrijwel het hele seizoen aanvallend op die nijdige hellingen en wordt vermoedelijk dé man die INEOS Grenadiers in de aanval kan uitspelen. Hij staat ook al ver genoeg in het algemeen klassement om ruimte te krijgen.

Dat kan je ook van Matthew Riccitello zeggen. Wat toonde de Amerikaan zich sterk in de eerste bergrit in deze Vuelta, maar helaas gooide in de chaotische zesde etappe een valpartij roet in het eten. In één klap verloor hij namelijk een kwartier tijd, waardoor hij het klassement wel kan vergeten. De ploeg communiceerde voorlopig niet over zijn blessures, maar aangezien hij de zevende rit overleefde, gaan we ervan uit dat het oké gaat met hem. Riccitello kan het nu over een andere, vrijere boeg gooien, en vol voor die ritzege voor Israel-Premier Tech gaan.

Carapaz is een aanvaller pur sang – foto: Cor Vos

Het is afwachten of Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) al ver genoeg in het klassement staat om in de aanval te mogen gaan, maar we vermoeden dat de Ecuadoriaan zich niet zal laten tegenhouden. Carapaz toonde zich in de Tour de France immers een rasaanvaller en zal dat in de Vuelta ook willen doen. Die korte, explosieve aankomst ligt hem zodanig goed dat hij zelfs in een scenario dat het peloton voor de zege gaat, zou kunnen meedoen. Maar dan moet het wel beter dan in die eerste bergrit.

Verder is het uitkijken naar een lang rijtje renners die op een goede dag in de aanval verzeild zouden kunnen geraken. We denken dan onder andere aan de altijd gevaarlijke Oier Lazkano (Movistar), Mauro Schmid, Chris Hamilton en Filippo Zana (Jayco AlUla), Mauri Vansevenant en William Junior Lecerf (Soudal Quick-Step), Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Max Poole (dsm-firmenich PostNL), Guillaume Martin (Cofidis), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty) en waarom ook niet David Gaudu, die in de slotfase van de rit naar Cordoba zelfs even in de aanval trok?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Primoz Roglic
*** Lennert Van Eetvelt, Jhonatan Narvaez
** Joao Almeida, Matthew Riccitello, Richard Carapaz
* Enric Mas, Oier Lazkano, Mauro Schmid, David Gaudu


Weer en TV

Ook zaterdag blijft de hitte aanhouden in de streek rond Cazorla. De renners zullen bergop opnieuw temperaturen tot 35 graden Celsius moeten verteren, als we Meteovista mogen geloven. De zon zal bovendien de hele middag te zien zijn. Verder blaast de wind aan een kracht van 2 Beaufort vanuit het noordwesten.

De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.