Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 16 naar Lagos de Covadonga – Wisseling van de wacht?
De zestiende etappe van de Ronde van Spanje brengt het peloton dinsdag naar de mythische Lagos de Covadonga. De loodzware klim staat alweer voor de 23ste keer in de Vuelta-geschiedenis op het programma en is daarmee een van de bekendste Vuelta-klimmen. Wie gaat er, daags na de rustdag, winnen bij de meren van Covadonga? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De start van de rit ligt in het Asturische kustplaatsje Luanco en brengt de renners vervolgens via de heuvelachtige Noord-Spaanse kust langs Gijón naar de wonderschone bergketen Picos de Europa. Voor de slotklim van buitencategorie staan er twee beklimmingen van eerste categorie gepland.
De eerste is de Mirador del Fito (7 km aan 8,1%) na zeventig kilometer, het tweede serieuze obstakel is de Collada Llomenia (7,6 km aan 9,3%). Twee pittige beklimmingen, die ervoor zorgen dat de vermoeidheid al flink opgebouwd wordt tijdens de etappe. Na de Llomenia is het nog een kilometer of veertig tot de voet van de Lagos de Covadonga.
De Lagos de Covadonga betekent letterlijk de meren van Covadonga en juist die meren maken de beklimming zo aantrekkelijk. In 12,5 kilometer fietsen de coureurs naar de gletsjermeren Lago de Enol en Lago de Ercina, die prachtig gelegen zijn tussen de ruwe rotspartijen, zoals we die wel vaker zien in de Vuelta.
De Lagos de Covadonga (12,5 km aan 6,9%) lijkt qua stijgingspercentages wel mee te vallen, maar is een beest van een beklimming. In de eerste zeven kilometer stijgt het wegdek altijd met minstens tien procent. Het laatste stuk van deze sectie loopt zelfs met meer dan vijftien procent omhoog. De laatste kilometers van de klim zijn wat milder en de finish is zelfs na een paar honderd meter afdaling.
Deze iconische beklimming mogen we met recht een reden een Vuelta-klassieker noemen. De beklimming naar de Lagos de Covadonga maakt sinds 1983 vaak deel uit van de Ronde van Spanje en werd al 22 keer opgenomen in het parcours. De klim zat in 2021 voor het laatst in de Vuelta. Primoz Roglic won toen na een lange ontsnapping voor Egan Bernal.
Andere bekende winnaars op deze klim zijn Thibaut Pinot (2018), Nairo Quintana (2016), Pavel Tonkov (1997), Laurent Jalabert (1994 en 1996), Pedro Delgado (1992 en 1985), Luis Herrera (1991 en 1987) en Robert Millar (1986). De eerste renner die de klim naar Lagos de Covadonga wist te temmen, was Marino Lejarreta in 1983.
De vrouwen moesten bijzonder lang wachten op hun eerste kennismaking met de klim naar de meren van Covadonga, maar die kwam er uiteindelijk toch, in 2023. En de rensters maakten er een waar spektakel van. Op de flanken van de klim kwam de tweestrijd tussen Demi Vollering en Annemiek van Vleuten tot een sportieve climax van ongekende proporties. Vollering kwam in bijzonder mistige omstandigheden als eerste boven, maar Van Vleuten wist op haar tandvlees nog net de rode trui te behouden en de Vuelta te winnen. Al moest het uit het eelt van haar tenen komen.
Eerdere winnaars naar Lagos de Covadonga
2021: Primoz Roglic
2018: Thibaut Pinot
2016: Nairo Quintana
2014: Przemysław Niemiec
2012: Antonio Piedra
2010: Carlos Barredo
2007: Vladimir Jefimkin
2005: Eladio Jiménez
2001: Juan Miguel Mercado
2000: Andrej Zintsjenko
1997: Pavel Tonkov
1996: Laurent Jalabert
1994: Laurent Jalabert
1993: Oliviero Rincón
1992: Pedro Delgado
1991: Luis Herrera
1989: Álvaro Pino
1987: Luis Herrera
1986: Robert Millar
1985: Pedro Delgado
1984: Reimund Dietzen
1983: Marino Lejarreta
Dinsdag 3 september, etappe 16: Luanco – Lagos de Covadonga (181 km)
Start: 12.50
Finish: tussen 17.15 uur en 17.45 uur
Favorieten
De klimmers in deze Vuelta a España zullen dinsdag zo goed mogelijk voor de dag willen komen. Want zeg nu zelf: winnen op de beklimming naar Lagos de Covadonga staat bijzonder mooi op je erelijst. Het is wel de vraag of de klassementsrenners bereid zijn om de handschoen op te pakken en hun ploeg willen opsouperen voor een eventuele ritzege. De derde week belooft nog bijzonder pittig te worden. Wie dinsdag te diep in zijn krachtarsenaal tast, krijgt daar in de laatste bergritten wellicht de rekening voor gepresenteerd.
De mannen die strijden om het algemeen klassement zullen elkaar zeker tot het uiterste drijven op de flanken van de slotklim, maar we zien niet zo snel een ploeg de etappe controleren. Primoz Roglic liep in de rit naar Cuitu Negru op een counter en is dus op zijn hoede, terwijl de aanvallende intenties van Enric Mas en Mikel Landa al eens werden afgestraft. En Decathlon AG2R, de ploeg van klassementsleider Ben O’Connor, is er dan weer bij gebaat om de vluchters zoveel mogelijk speelruimte te geven. Dan is het voor de concurrentie niet meer mogelijk om bonificatieseconden te pakken.
Dit speelt de aanvallers in de kaart en dus neigen we naar een sterke vluchter die uit de greep blijft van de klassementsrenners. In een nog niet zo ver verleden wisten Przemysław Niemiec (2014), Antonio Piedra (2012) en Carlos Barredo (2010) – vanuit een vroege vlucht – te zegevieren aan Lagos de Covadonga. Wie klimt er in hun voetsporen?
Een renner die wel raad weet met steile beklimmingen en die bovendien al succesvol was vanuit een ontsnapping, is Michael Woods. De Canadese kampioen – inmiddels al 37 jaar maar still going strong – soleerde in de dertiende etappe naar de zege op de loeisteile flanken van de Puerto de Ancares. Voor Woods was het een toch wel bevrijdende zege, na een moeilijke periode. “Ik heb een zwaar seizoen gehad, met veel ziekte”, liet Woods na zijn ritzege optekenen. “De koersen waren ook moeilijk, wat betreft pech.”
“Ik had vaak mechanische pech en valpartijen op slechte momenten. Dit is een moment van grote opluchting. De druk bouwde zich op. Dat ik nu win, is geweldig.” Nu Woods al een ritzege op zak heeft, gaat hij op jacht naar meer. Want reken maar dat de explosieve klimmer de smaak te pakken heeft en met deze benen in staat is om een tweede etappe te winnen. Zijn eerste opdracht? Meezitten in de kopgroep. En dan? Bij voorkeur wachten op de slotklim en dan toeslaan op de steilste stroken. De concurrentie zal dan van zeer goeden huize moeten komen, om hem te verslaan.
Een renner die wel in staat is om Woods het vuur aan de schenen te leggen, en zelfs te kloppen, is Eddie Dunbar. De Ier rekende eerder in deze Vuelta ook al af met een overvloed aan pech, door in de elfde etappe met één goed getimede demarrage zijn concurrenten de loef af te steken. Voor Dunbar kwam er zo eindelijk een einde aan alle miserie van de voorbije maanden. “Sinds de Vuelta van vorig jaar, denk ik dat ik zeven keer gevallen ben. Natuurlijk eist dat fysiek zijn tol, maar ook mentaal was het niet gemakkelijk voor mij.”
“Er waren verschillende momenten dat door mijn hoofd ging dat ik geen toekomst meer had in de sport, na de valpartijen en blessures die ik had gehad. Dit jaar na de Giro waar ik me opnieuw blesseerde, dacht ik dat het de druppel kon zijn voor mijn loopbaan. Maar de ploeg heeft me blijven steunen. Ik kom van ver, maar vandaag maakt veel goed.” Nu de klimmer van Jayco AlUla de bladzijde heeft omgeslagen, zal Dunbar maar wat graag de goede lijn willen doortrekken. We noteren zijn naam dan ook met stip voor de rit van dinsdag.
Woods en Dunbar waren al succesvol in deze Vuelta, Marc Soler wacht daarentegen nog op zijn eerste ritoverwinning. De Spanjaard viel de afgelopen weken al naar hartenlust aan en kwam ook een paar keer dicht bij de zege, maar hij strandde in Baiona, Manzaneda en op de Puerto de Ancares telkens op de derde plaats. Het woord opgeven staat echter niet in het woordenboek van Soler. De renner van UAE Emirates zal het blijven proberen, tot het echt niet meer gaat. Verder houden we binnen zijn ploeg ook zeker rekening met Jay Vine en Brandon McNulty. Voor Vine ligt mogelijk ook nog de bergtrui voor het oprapen als Wout van Aert niet meedoet.
Thuisland Spanje heeft met Enric Mas en Mikel Landa twee renners die in aanmerking komen voor de eindoverwinning, maar Pablo Castrillo is toch echt de Spanjaard die op dit moment de meeste aandacht naar zich toetrekt. Zijn eerste ritzege op de flanken van het skistation van Manzaneda was al indrukwekkend, maar wat dan te denken van zijn overwinning in de etappe naar Cuitu Negru? De manier waarop hij op de loeisteile stroken van deze slotklim wist af te rekenen met kleppers Aleksandr Vlasov en Pavel Sivakov, was impressionant. Nu de renner van Equipo Kern Pharma op een wolk fietst, behoort een derde ritzege zeker tot de mogelijkheden!
Waar Vuelta-revelatie Castrillo zich al meerdere keren wist te onderscheiden in zijn thuisronde, hebben we nog maar weinig gezien van Lorenzo Fortunato. De Italiaan rijdt voorlopig een beetje anoniem in de rondte, maar doet het bergop toch meer dan behoorlijk. De renner van Astana Qazaqstan finisht vaak net achter de betere klassementsrenners, wat toch iets wil zeggen over zijn huidige vormpeil. Kan hij in derde week ook echt een keer zijn klimneus aan het venster steken? Wie kan zegevieren op de Monte Zoncolan (weet u het nog?) hoeft zeker geen schrik te hebben van de klim naar Lagos de Covadonga.
Andere renners die we zeker in de gaten houden, mocht een kopgroep een vrijgeleide krijgen richting de finish, zijn Mauro Schmid, Filippo Zana (Jayco AlUla), Jack Haig (Bahrain Victorious), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Sam Oomen en Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Einer Rubio en Nairo Quintana (Movistar), Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost), Max Poole (dsm-firmenich PostNL) en – nu hij is uitgeschakeld voor een goed klassement – Felix Gall (Decathlon AG2R).
De klassementsrenners zullen de zestiende etappe ook met rood hebben omcirkeld in agenda, want met twee beklimmingen van eerste categorie en een klim van de buitencategorie zal het kaf weer van het koren worden gescheiden. Maar welke koersstrategie zullen ze hanteren. Ben O’Connor is nog altijd in het bezit van de rode trui, maar voelt inmiddels wel de hete adem van Primoz Roglic in zijn nek. Het verschil tussen de twee kemphanen is, na de laatste klimconfrontatie naar Cuitu Negru, teruggelopen tot 43 seconden. Door een tijdstraf van Roglič is dat later aangepast naar 1.03 minuut.
Roglic heeft – met nog drie bergritten en (vooral) de slottijdrit voor de boeg – de beste papieren om de Vuelta te winnen. De Sloveen oogde in de eerste twee weken nog kwetsbaar, maar daar is inmiddels weinig meer van te merken. De coureur van Red Bull-BORA hansgrohe haalde ongenadig hard uit in de rit naar de Puerto de Ancares en deed ook afgelopen zondag weer goede zaken met het oog op de rode trui. Hij lijkt kortom af te stevenen op zijn vierde Vuelta-zege, al mogen we zeker niet op de zaken vooruit lopen. Daarvoor is deze Vuelta te onvoorspelbaar.
Roglic is de grote favoriet voor de ritzege, als de vluchters op tijd bij de lurven worden gegrepen. Op basis van de laatste bergritten zijn de Spanjaarden Mikel Landa (Soudal Quick-Step) en Enric Mas (Movistar) zijn voornaamste uitdagers. Al mogen we Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) en Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) niet uitvlakken. Deze renners hebben nog altijd uitzicht op een podiumplaats – al kreeg Rodríguez wel een draai om zijn oren op weg naar Cuitu Negru – en zullen hun beste beentje voorzetten.
Adam Yates (UAE Emirates) en Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) kijken inmiddels al tegen een behoorlijke achterstand aan in het klassement, maar dit kan ook weleens in hun voordeel uitdraaien. Waarom? Nu ze geen (groot) gevaar meer vormen voor de rode trui, krijgen ze op de slotklim wellicht iets meer ruimte om de demarreren. Anticiperen is dus het toverwoord. Dit geldt ook voor David Gaudu (Groupama-FDJ), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Pavel Sivakov (UAE Emirates).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Woods
*** Eddie Dunbar, Pablo Castrillo
** Lorenzo Fortunato, Marc Soler, Jay Vine
* Primoz Roglic, Enric Mas, Richard Carapaz, Sepp Kuss
Weer en TV
In Luanco, de startplaats van de zestiende etappe, is het dinsdag een graad of twintig en zo goed als droog. Op weg naar de slotklim blijft de temperatuur schommelen richting de twintig graden. Van zon is – in tegenstelling tot de voorbije dagen – geen sprake. Het is grauw en grijs, met kans op een lokale regenbui. Er waait een zwakke tot matige wind uit het noordwesten.
De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.