Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 15 naar Cuitu Negru – Vuurwerk tussen favorieten op loodzware slotklim?
foto: Cor Vos
zondag 1 september 2024 om 08:00

Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 15 naar Cuitu Negru – Vuurwerk tussen favorieten op loodzware slotklim?

De vijftiende Vuelta-rit wordt horror voor niet alleen de sprinters, maar ook de klimmers zelf. In een rit van 142 kilometer ligt de streep getrokken bovenop de Cuitu Negru in Valgrande-Pajares. Een echt Asturisch beest: de asfaltweg naar de top is speciaal voor de Vuelta iets minder dan vijftien jaar geleden aangelegd. WielerFlits blikt vooruit op deze loodzware rit.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Parcours

De etappe gaat zondag van start in Infiesto, een klein dorpje met oude kerk zoals er nog veel meer van zijn in de regio. Vanuit Infiesto wordt er over glooiende wegen vaart gemaakt richting de drie klimmen die voorafgaan aan de Cuitu Negru. Twee daarvan zijn van de eerste categorie, eentje van derde categorie.

Na 28 kilometer begint het peloton aan de Alto de la Colladiella (7,8 km aan 7,1 procent), waarna snel de Alto de Santo Emiliano (5,4 km aan 5,6 procent) volgt. Ter opwarming doet het peloton na 80 kilometer de Alto de la Colladiella nog maar eens.

Op dat moment is het nog een kilometer of 37 tot de voet van de Cuitu Negru. Na een lange afdaling komt het peloton aan in Puente de Fierros, waar de negentien kilometer lange slotklim Cuitu Negru (19,5 kilometer aan 5,2 procent) begint.

Het gemiddelde stijgingspercentage geeft een vertekend beeld van de klim: de eerste zeven kilometer zijn bijzonder makkelijk, maar daarna wordt het lastig. Op acht kilometer van de top rijst het wegdek met elf procent, en daarna wordt de klim steeds moeilijker. De laatste 2,5 kilometer zijn zelfs monsterlijk te noemen. Die kilometers stijgen met meer dan twaalf procent en heeft vlak onder de top zelfs percentages tot 24 procent.

Op deze klim kan er wel eens met met minuten gestrooid worden. Toch pakte in 2012, toen Dario Cataldo op Cuitu Negru won, Joaquim Rodriguez slechts enkele seconden terug op Alejandro Valverde, Chris Froome en Alberto Contador.

Zondag 1 september, etappe 15: Infiesto – Cuitu Negru (142 km)
Start: 13.51 uur
Finish: 17.20 uur


Favorieten 

Zondag lijkt een dag te worden voor de klassementsrenners. De vroege vluchters hebben in de tweede week van de Ronde van Spanje al heel wat kansen gekregen van het peloton. De favorieten voor het klassement spreken al een tijdje over de etappe van zondag en dat zou wel eens kunnen betekenen dat zij voor de dagzege zullen willen strijden. Op de lange en steile slotbeklimming kan er bovendien nog veel terrein goedgemaakt worden. 

We kijken met andere woorden naar de renners van het algemeen klassement. Dan moeten we het in eerste instantie hebben over Primoz Roglic. De Sloveense renner is op dit moment de beste klimmer van de ronde. Zeker in de etappe van vrijdag toonde Roglic dat hij in staat is om zijn concurrentie op ruime afstand te zetten. Toen was dat nog op een eerder korte klim, zondag zal het op een lange klim te doen zijn. De kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe krijgt overigens een beklimming op zijn maat, want de loeisteile laatste kilometers zijn op zijn lijf geschreven. 

Roglic op de Puerto de Ancaras, de slotklim van vrijdag – foto: Cor Vos

De tegenstand zal met knikkende knieën de rit van zondag tegemoet gaan. Roglic zijn grootste uitdager Enric Mas is een van die renners. Mas probeerde in de rit van vrijdag nog mee te gaan met Roglic, maar dat was een slechte keuze. De Spanjaard van Movistar had zichzelf overschat en viel helemaal stil. Uiteindelijk verloor hij een minuut ten opzichte van Roglic. Na afloop bleef hij positief en vertelde hij aan de verzamelde pers dat hij blijft geloven in de eindwinst in de Vuelta, maar dan zal hij zondag het tij wel moeten keren. Mas mag ons verrassen. 

Wie na Roglic de beste indruk gaf, was Mikel Landa. Geheel in zijn eigen stijl klom Landa naar de eerste plaats achter Roglic. De ervaren renner van Soudal Quick-Step bleef de hele klim zijn eigen tempo rijden en beperkte zo de schade. Het zou ons dus verbazen als Landa zondag probeert mee te glippen met Roglic, maar hij lijkt momenteel de renner te zijn die het dichtst in de buurt moet komen.

Traag maar gestaag, dat is de koerswijze van Landa – foto: Cor Vos

Enkele tellen na Landa kwamen Mattias Skjelmose en Carlos Rodríguez over de streep van de dertiende etappe. De jonge renners van respectievelijk Lidl-Trek en INEOS Grenadiers zijn aan een opmars bezig in de Spaanse grote ronde en lijken steeds beter te worden. 

Hetzelfde kunnen we zeggen over David Gaudu. De Fransman van Groupama-FDJ doet dankzij een vroege vlucht weer mee in de strijd om de ereplaatsen en is goed aan het klimmen. Een aanvalslustige Richard Carapaz is ook altijd gevaarlijk. De voormalige olympische kampioen zal EF Education-EasyPost al te graag een ritzege willen bezorgen.

Andere klassementsrenners om in de gaten te houden zijn Florian Lipowitz (Red Bull-BORA-hansgrohe), Adam Yates (UAE Emirates), Sepp Kuss (Visma Lease a Bike), Felix Gall en natuurlijk… leider Ben O’Connor (Decathlon AG2R La Mondiale). Verliest hij zondag zijn rode trui? 

Het is niet ondenkbaar dat O’Connor zondag afscheid moet nemen van het rood – foto: Cor Vos

Er is nog een ander scenario mogelijk en dat is het scenario waarin de aanvallers het toch weer mogen uitvechten. Dan komen we al snel uit bij de jongens van UAE Emirates. Zij hebben met Marc Soler en Jay Vine twee renners die vanuit de vlucht voor de ritzege zouden kunnen strijden. Soler werd deze Vuelta al drie keer derde en heeft de goede vorm dus wel te pakken. Vine was vrijdag de grote uitdager van latere ritwinnaar Michael Woods, maar een val gooide roet in het eten.

Michael Woods toonde vrijdag dus dat hij goede benen heeft. De Canadees van Israel-Premier Tech won op een overtuigende manier en liet zo zien dat hij, ondanks zijn inmiddels wat oudere leeftijd, nog steeds een uitstekende klimmer is. Tot slot noemen we nog Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty) en Oscár Rodríguez (INEOS Grenadiers). Zij zaten al eens mee in de vlucht – Dunbar won zo zelfs al een etappe – en krijgen zondag een rit op hun maat. 


Favorieten volgens WielerFlits
**** Primoz Roglic
*** Mikel Landa, Enric Mas
** Mattias Skjelmose, Carlos Rodríguez, Richard Carapaz
* Marc Soler, Michael Woods, Jay Vine, Eddie Dunbar

Deelnemers


Weer en tv

Het zal zondag geen al te mooi dag worden in de Vuelta. Weeronline verwacht in de nacht van zaterdag op zondag flink wat onweer in de buurt van startplaats Infiesto. In de ochtend zal het wel opklaren, maar de wolken zullen de hele dag aanwezig zijn. Neerslag zal nooit ver weg zijn. Verder zullen de temperaturen niet ver boven de 20 graden Celsius komen en zal er een lichte wind staan. 

De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.