Vuelta 2024: Voorbeschouwing op het parcours – Openingsfeest in Portugal en loodzware slotweek
foto: Cor Vos
JulianDubbeld
vrijdag 16 augustus 2024 om 08:30

Vuelta 2024: Voorbeschouwing op het parcours – Openingsfeest in Portugal en loodzware slotweek

De 79ste editie van de Vuelta a España gaat op zaterdag 17 augustus van start in Lissabon. De laatste grote ronde van het jaar kent een atypisch parcours vergeleken met voorgaande jaren: de slotweek is namelijk lood- en loodzwaar, terwijl de eerste twee weken relatief licht zijn. Voor Vuelta-begrippen dan. Wie grijpt na drie weken koers in Madrid de zege? WielerFlits blikt uitgebreid vooruit op het Vuelta-parcours.

La Gran Salida is in 2024 pas voor de vijfde keer buiten Spanje. Dit jaar vertrekt de Vuelta voor de tweede keer in de geschiedenis vanuit Lissabon. De Portugese hoofdstad verzorgde de opening van de Ronde van Spanje ook al in 1997, toen Alex Zülle zich drie weken later tot eindwinnaar kroonde. Toen begon de eerste etappe nog met een rit-in-lijn, dit jaar is het een tijdrit van twaalf kilometer.

De Vuelta a España blijft in totaal drie dagen in Portugal, waarna de Vuelta-organisatie op Spaanse bodem meteen verdergaat met een bergrit in de regio Extremadura. De ASO vist in deze regio de afgelopen jaren steeds vaker onbekende beklimmingen op. In 2024 is het de Pico Pitolero (13,8 km aan 7%). Daarna gaat de ronde verder met een aantal heuvel- en sprintritten in Andalusië en kunnen de klassementsmannen in hun hok blijven, hoewel etappe negen op zijn minst tricky is te noemen.

Pas in rit twaalf (!) staat er weer een echte aankomst bergop op het programma. Het peloton is dan inmiddels in Galicië. In het noorden van Spanje zal de Vuelta de rest van de ronde vertoeven.  Vanaf dan wordt de ronde loodzwaar: bijna elke dag telt de ronde dan beklimmingen van eerste categorie of zelfs de buitencategorie, met als hoogtepunt de beklimmingen in het Picos-gebergte. De ritten met aankomst bovenop de Lagos de Covadonga (rit 16) en Picón Blanco (rit 20) zullen de zwaarste in de ronde zijn.

De Vuelta eindigt dit jaar weer eens met een tijdrit. In en rondom Madrid heeft de organisatie een tijdrit uitgetekend van 22 kilometer. De ASO hoopt op die manier op een zinderende ontknoping.

De 79e Vuelta a España kort samengevat

flag-es 21 etappes
flag-es 3.265 kilometer
flag-pt Start in Lissabon
flag-es Finish in Madrid
flag-es Rustdagen op maandag 26 augustus en maandag 2 september
flag-es 2 tijdritten
flag-es 24 tijdritkilometers
flag-es 9 aankomsten bergop
flag-es 0 etappes langer dan 200 kilometer
flag-es 16 etappes tussen de 150 en 200 kilometer
flag-es 2 beklimming van buitencategorie
flag-es 20 beklimmingen van eerste categorie
flag-es 15 beklimmingen van tweede categorie
flag-es 14 beklimmingen van derde categorie
flag-es 3 beklimmingen van vierde categorie


Etappe 1

Zaterdag 17 augustus, Lissabon – Oeiras (12 km, ITT)

La Vuelta a España gaat op zaterdag 17 augustus van start in het Portugese Lissabon. Het is pas de vijfde keer dat de Vuelta buiten Spanje begint, na eerdere Gran Salida’s in Lissabon (1997), Assen (2009), Nîmes (2017) en Utrecht (2022). In de eerste rit staat meteen een tijdrit van twaalf kilometer gepland naar het nabijgelegen Oeiras. Het historische centrum van de hoofdstad wordt echter wel genegeerd: in de buitenwijk Restelo rijden de coureurs in westelijke richting langs de kust naar Oeiras. 

Het startschot wordt wel nog gelost bij een van de historische hoogtepunten van Lissabon, nabij het Keizersplein dat in nauw verband staat met het Portugese koningshuis. Vanaf daar rijden de renners direct naar de kust. Daarbij komen ze nog langs de fraaie tuinen van het Keizersplein voordat de coureurs een bocht naar rechts maken. Vanaf dan is het zo goed als recht toe, recht aan naar de finish. Heel enerverend en gevaarlijk is deze weg niet, maar dat zal gezien recente openingstijdritten in de Vuelta een ‘bewussie’ zijn geweest van de organisatie. De finish van de eerste rit ligt zoals vermeld in Oeiras. Wie pakt hier de eerste rode trui?

Afstand: 12 kilometer
Start eerste renner: 16.23 uur
Finish laatste renner: 19.30 uur

Etappe 2

Zondag 18 augustus, Cascais – Ourem (191 km)

Dit jaar zijn de sprinters al vroeg aan zet in de Vuelta, als het peloton in noordelijke richting door Portugal raast van Cascais naar Ourem. Het betekent een verplaatsing van het district Lissabon naar het district Santarem over voornamelijk vlakke wegen dicht bij de kust. Onderweg liggen wel nog twee beklimmingen van de vierde categorie. Na negen kilometer wordt de top gerond van de Alto do Lagoa Azul en in de finale ligt nog de Alto da Batalha op negentien kilometer van de meet. Pure sprinters kunnen het op deze beklimming nog wel eens lastig gaan krijgen, maar types als Kaden Groves, die in 2023 drie keer raak schoot, zullen hier in principe niet in de problemen geraken. 

De laatste twintig kilometer van de etappe zijn vlak of in dalende lijn naar de heuvelachtige finishplaats Ourém. De organisatie had er in dit dorp nog voor kunnen kiezen om de finishlijn bovenop een heuvel in het middeleeuwse stadscentrum te trekken, maar blijft in het nieuwe gedeelte van het dorp verderop in het dal. In de laatste kilometers van de rit zitten nauwelijks nog bochten, waardoor de sprintersploegen zich nog goed kunnen organiseren.

Afstand: 191 kilometer
Start: 11.50 uur
Finish: rond 16.15 uur

Etappe 3

Maandag 19 augustus, Lousa – Castelo Branco (182 km)

De derde etappe in de Vuelta is de laatste rit op Portugees grondgebied, maar de eerste keer dat er serieuze hoogtemeters in deze Vuelta worden gemaakt. Het valt echter nog te bezien of er in de 182 kilometer tussen Lousa en Castelo Branco echte tijdsverschillen tussen de klassementsrenners zullen plaatsvinden, aangezien de laatste vijftig kilometer zo goed als vlak is. 

De rit gaat op maandag van start in Lousa. Vanaf daar trekt het peloton naar de grootste bergketen op het Portugese vasteland: de Serra da Estrela. Echt vuurwerk zal hier vermoedelijk uitblijven. Hoewel de hoogste bergtop van deze keten bijna 2000 meter is,  klimt het peloton maandag ‘maar’ tot een hoogte van bijna 900 meter naar de Alto de TeixeiraDaarna zijn er nog honderd relatief makkelijke kilometers tot de meet in Castelo Branco, met enkel nog de lange maar niet zo steile Alto de AlpedrinhaNa deze klim is het nog een klein uurtje tot finishplaats Castelo Branco en het definitieve afscheid van Portugal. 

Afstand: 182 kilometer
Start: 11.50 uur
Finish: rond 16.15 uur

Etappe 4

Dinsdag 20 augustus, Plasencia – Pico Pitolero (167 km)

De eerste bergrit in de Vuelta van 2024 is op dinsdag een feit, als de klassementsrenners op de afgelegen Pico Pitolero het duel met elkaar aangaan om de rode trui en de seconden. De 167 kilometer lange rit van Plasencia naar Pico Pitolero is de eerste rit op Spaanse bodem en wordt meteen na de start al lastig, als de coureurs de Puerto de Cabezabellosa van tweede categorie op moeten. Na een korte afdaling is direct de volgende klim aan de beurt: de Alto de Piornal van eerste categorie. 

Na een tam middenstuk maakt de Pico Pitolero zijn debuut in de Ronde van Spanje. De berg is 13,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Dat klinkt als een normale klim, maar het slot is weerzinwekkend. In de laatste vier kilometer is het stijgingspercentage bijna altijd 10% of meer en bovendien bestaat het wegdek hier dan uit grof beton. Precies, een geitenpad. De maximale stijgingspercentages zitten zelfs boven de 20%. Na deze rit weten we echt hoe de klassementsrenners ervoor staan. 

Afstand: 167 kilometer
Start: 13.05 uur
Finish: rond 17.15 uur

Etappe 5

Woensdag 21 augustus, Fuente del Maestre – Sevilla (170 km)

De vijfde rit telt in totaal 170 kilometer en begint weer vanuit de landelijke regio Extremadura. De etappe telt geen gecategoriseerde beklimmingen, maar de eerste honderd kilometer van de rit is aardig glooiend. Startplaats Fuente del Maestre ligt op ongeveer 450 meter hoogte, vanwaar het peloton lange tijd voortkabbelt op een hoogte van 300 tot 750 meter.

De finale is wel écht vlak. In de laatste 45 kilometer zijn er nauwelijks nog hoogtemeters in het parcours opgenomen. Vanuit het noorden van de stad komt het peloton vervolgens het centrum van Sevilla ingereden. De ASO zal in de laatste kilometers fraaie beelden laten zien van de op drie na grootste stad van Spanje. Verder mag het duidelijk zijn dat de sprinters deze woensdag aan hun trekken zullen komen.

Afstand: 170 kilometer
Start: 13.25 uur
Finish: rond 17.15 uur

Etappe 6

Donderdag 22 augustus, Jerez de la Frontera – Yungquera (181 km)

Het Vuelta-circus maakt woensdag op donderdag een verplaatsing in zuidelijke richting naar startplaats Jerez de la Frontera, dat in 2014 de eer had om de Gran Salida te mogen organiseren. Deze omgeving is nog redelijk vlak: pas na 50 kilometer begint de etappe echt te stijgen, als de tweede klim van eerste categorie in deze ronde opdoemt. Het is de Puerto del Bojar (15 km aan 5,7%) met maximale stijgingspercentages van 10%. 

Het zwaarste klimwerk van de dag zit er dan in theorie op. In de praktijk zal de etappe dan pas echt beginnen, met nog vier beklimmingen van derde categorie. Eerst zijn er de Alto de Ronda (5,9 km aan 4,6%), de Puerto del Viento (6,9 km aan 4,1%) en de makkelijkere Puerto Martinez (3,8 km aan 5,5%) om vervolgens te finishen op de Alto de las Abejas (9,3 km aan 4%). De slotklim wordt nergens echt lastig en krankzinnige stijgingspercentages blijven ditmaal wel uit. De finish ligt in Yungquera: de Vuelta kwam hier nog nooit.

Afstand: 181 kilometer
Start: 12.40 uur
Finish: rond 17.15 uur

Etappe 7

Vrijdag 23 augustus, Archidona – Cordoba (179 km)

De zevende rit in de Vuelta is glooiend, maar zal vermoedelijk (weer) weinig teweegbrengen tussen de klassementsrenners. Op ongeveer dertig kilometer van de meet is er een klim van tweede categorie.De etappe gaat vrijdag van start in Archidona. In de eerste 140 kilometer wordt af en toe wat geklommen, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. 

Het summum van de etappe is de Alto del 14%. Een opmerkelijke naam voor een beklimming, genoemd naar de maximale stijgingspercentages van deze heuvel. Heel lastig is de klim verder niet: de klim is 8,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3%. Daarna is het dalen naar de meet in Cordoba. Een dag voor de vlucht?

Afstand: 179 kilometer
Start: 13.10 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 8

Zaterdag 24 augustus, Ubeda – Cazorla (159 km)

De achtste etappe van de Ronde van Spanje gaat in 159 kilometer van Úbeda naar Cazorla. De Vuelta is nog altijd in Andalusië, maar deze keer worden er geen grote Andalusische steden aangedaan. Vanuit startplaats Úbeda gaat de eerste zeventig kilometer in noordoostelijke richting over de A32 naar de Guadalquivir-rivier. Hier wordt de etappe pas wat interessanter.

Na 105 kilometer staat de eerste beklimming van de dag op het programma met de Puerto Mirador de la Palomas (7,3 km aan 5,9%). De klim is door Vuelta-organisator ASO aangeduid als tweede categorie. Na de de Puerto Mirador de la Palomas volgt een lange afdaling naar Peal de Becerro, vanwaar de finale echt gaat beginnen. Vanaf 500 meter hoogte wordt langzaam geklommen naar 900 meter hoogte. Na een korte afdaling begint de slotklim naar Cazorla. 

De slotklim naar Sierra de Cazorla is 4,2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%. De klassementsmannen kunnen hier weer wat tijdsverschillen forceren. Dat gebeurde ook in 2015, toen Esteban Chaves won voor klassementsleider Tom Dumoulin en (voor even) zijn leiderstrui weer overnam.

Afstand: 159 kilometer
Start: 13.30 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 9

Zondag 25 augustus, Motril – Granada (179 km)

In de laatste etappe voor de eerste rustdag staat pas de tweede echte bergrit in de Vuelta op het programma. In 178 kilometer rijden de renners van Motril naar Granada. Het is de laatste rit in Andalusië voor de renners zich verplaatsen naar Galicië.Deze bergrit telt in totaal drie beklimmingen van de eerste categorie en gaat tot twee keer toe naar een hoogte van bijna zeventienhonderd meter. Het venijn van de rit zit hem vooral in het tweede gedeelte, aangezien de eerste tachtig kilometer nog redelijk tam zijn. 

Na 88 kilometer wordt met de top van de Puerto de El Purche (8,8 km aan 7,7%) de eerste klim van de dag gerond. In de laatste zeventig kilometer volgt dan tot twee keer toe de Alto de Hazallenas. Deze klim is de real deal, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2% over een afstand van 7,5 kilometer. Deze klim is bijna halfweg op zijn zwaarst, met uitschieters tot 20% en gemiddelde percentages van ruim boven de 10%. 

Deze klim zat al vaker in het parcours van de Vuelta: Thymen Arensman won in 2022 op de Alto de Hoya de la Mora, waarvan de eerste tien kilometer over de weg van de Alto de Hazallenas gaat. Miguel Angel Lopez en Chris Horner deden een aantal jaar daarvoor hetzelfde als de Nederlander.

Afstand: 179 kilometer
Start: 12.35 uur
Finish: rond 17.15 uur

Maandag 26 augustus, Rustdag


Etappe 10

Dinsdag 27 augustus, Pontareas – Baiona (160 km)

De Vuelta verplaatst zich op de eerste rustdag van het zuiden naar het noorden. Op dinsdag gaat de Spaanse grote ronde verder met een rit in Galicië, dicht bij de Portugese grens. De rit telt in totaal 160 kilometer, met vier gecategoriseerde beklimmingen. Liefst twee daarvan zijn van eerste categorie, al komt het peloton deze dinsdag nooit hoger dan 805 meter. Dat komt omdat er voornamelijk vanaf zeeniveau wordt geklommen.

Na twaalf kilometer staat de Alto de Fonfría (15,5 km aan 4,5%) al op het menu en pas in de laatste zestig kilometer wordt er weer geklommen. De finale is een soort drietrapsraket, waarin de beklimmingen steeds zwaarder worden. Eerst is er de top van de Alto de Vilachán (6,6 km aan 5,4%), daarna de Alto de Mabia (6 km aan 5,7%) en tot slot de Alto de Mougás (9,9 km aan 6,1%). Als de koers op de Mougás ontbrandt, kunnen deze vlakkere slotkilometers nog wel eens hectisch worden. 

Afstand: 160 kilometer
Start: 13.30 uur
Finish: rond 17.15 uur

Etappe 11

Woensdag 28 augustus, Padron – Padron (164 km)

De tweede etappe op Galische bodem doet weer erg denken aan de etappe van dinsdag, al ontbreken de twee beklimmingen van eerste categorie. Er zijn weer vier beklimmingen in het parcours opgenomen, die allemaal niet hoger komen dan vijfhonderd meter. De start en finish van de etappe liggen op het technologische centrum van Padron, dat een van de laatste stoppunten is van de Camiño op weg naar Santiago de Compostela.

De etappe van woensdag zal lastig zijn om te controleren door de opeenstapeling van allerlei klimmetjes. De eerste gecategoriseerde klim is de Puerto San Xusto na 42 kilometer. Hij stijgt het wegdek ruim 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2%. Hierna passeert het peloton twee keer de finish, met twee keer de Puerto Aguasantas daaropvolgend. Deze beklimming stijgt bijna negen kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6%. 

Als de Puerto Aguasantas voor de tweede keer is gerond, zijn er nog bijna 50 kilometers te rijden. Deze zijn overwegend dalend of vlak, tot de Puerto Cruxeiras op acht kilometer van de top. Alhoewel deze klim de enige is van derde categorie deze zag, zal het hier gebeuren. De klim is een soort Muur van Hoei, met een lengte van 1,5 kilometer en een gemiddelde stijging van 9,2%. Na de top moet er nog even gedaald worden tot de meet.

Afstand: 164 kilometer
Start: 13.30 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 12

Donderdag 29 augustus, Ourense – Montana de Manzaneda (133 km)

De finish van de twaalfde rit ligt op een skistation. Dat kan maar een ding betekenen: het wordt klimmen geblazen in het hooggebergte. Het peloton trekt deze deze etappe van (bijna) zeeniveau naar een hoogte van 1.500 meter. Onderweg ligt er slechts een gecategoriseerde beklimming, maar nergens is het echt vlak. In de eerste kilometers moet er direct al flink worden geklommen. De eerste drie kilometer wordt er geklommen naar Montealegre met een gemiddeld stijgingspercentage van tegen de 8%.

Vervolgens kabbelt het peloton rustig verder naar een hoogte van bijna zevenhonderd meter. Na iets meer dan 110 kilometer begint de klim naar het skistation in Manzaneda (16 km aan 4,7 %). De slotklim valt qua stijgingspercentage nog redelijk mee, maar wordt naarmate de top nadert steeds ietsje steiler. Waar de eerste kilometers het wegdek nog met ongeveer 3% rijst, komt de klim in de laatste kilometers nauwelijks nog onder de 7% uit.

Afstand: 133 kilometer
Start: 14.10 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 13

Vrijdag 30 augustus, Lugo – Puerto de Ancaras (171 km)

Vrijdag is de laatste etappe van de Vuelta op Galicische bodem. Het Vuelta-peloton kan zich onderweg opmaken voor een paar flinke klimmen, met aankomst op de Puerto de Ancaras in Cantabrië. Op deze klim zal menig renner scheel zien door de hellingspercentages.  De etappe begint nog gematigd, met beklimmingen van derde en tweede categorie die voor menig renner te doen zijn. De Alto Campo de Arbre (6 km aan 5,1%) en de Alto O Portel (7,8 km aan 5,2%) worden nergens echt te steil. Daarna volgt een lang tussenstuk.

De Puerto de Lumeras (6,7 km aan 6%) is daarin het voorgerecht op de Puerto de Ancares die op iets minder dan acht kilometer op het menu staat. De Puerto de Ancares (7,6 km aan 8,9%) heeft een stijgingspercentage van liefst 9% en wordt in trapjes steiler en steiler. Na de derde kilometer komt hier de hellingsgraad bijna niet meer onder de 10% uit. De voorlaatste kilometer is het zwaarst, met een gemiddeld percentage van 14% en stroken boven de 20%. 

Afstand: 171 kilometer
Start: 12.55 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 14

Zaterdag 31 augustus, Villafrance del Bierzo – Villablino (199 km)

De veertiende etappe in deze Ronde van Spanje gaat van start in het voor wielrenners onbekende Villafrance del Bierzo. De eerste honderd kilometer van deze rit zijn nog mild. Er wordt licht geklommen, maar dat mag deze keer geen naam hebben. Halfweg koers is de Puerto de Cerredo de eerste hindernis van de dag. Deze klim stijgt zo’n negen kilometer met een gemiddelde hellingsgraad van 4,1% en zal daarom nog niet echt angst inboezemen. 

Op de top van deze klim rijden de renners Asturië binnen en kunnen zowel renners als toeschouwers zich gaan verheugen op de Asturische beesten die komen gaan. In deze etappe valt dat ‘Asturische beest’ nog mee. De ASO heeft deze zaterdag voor de Puerto de Leitariegos (24 km aan 4,1%) als scherprechter gekozen. Deze start na een lange afdaling richting Bimeda op 39 kilometer van de finish. Aldaar is het dik 24 kilometer klimmen.

Heel steil wordt de klim nooit echt, en dus zullen de coureurs er ongeveer een uurtje over doen om boven te komen. Na de top is het nog 16 kilometer afdalen tot de meet in Villablino. De veertiende rit is een gevaarlijk etappe op papier, maar zullen de renners koers maken, wetende dat er zondag voor het eerst gekoerst wordt naar een klim van buitencategorie?

Afstand: 199 kilometer
Start: 12.25 uur
Finish: rond 17.15 uur

Etappe 15

Zondag 1 september,  Infiesto – Cuitu Negru (142 km)

De vijftiende Vuelta-rit wordt horror voor niet alleen de sprinters, maar ook de klimmers zelf. In een rit van 142 kilometer ligt de streep getrokken bovenop de Cuitu Negru in Valgrande-Pajares. Een echt Asturisch beest: de asfaltweg naar de top is speciaal voor de Vuelta iets minder dan vijftien jaar geleden aangelegd. Vanuit Infiesto wordt er over glooiende wegen vaart gemaakt richting de drie klimmen die voorafgaan aan de Cuitu Negru. Na 28 kilometer begint het peloton aan de Alto de la Colladiella (7,8 km aan 7,1%), waarna snel de Alto de Santo Emiliano (5,4 km aan 5,6%) volgt. Ter opwarming doet het peloton na 80 kilometer de Alto de la Colladiella nog maar eens. 

Op dat moment is het nog een kilometer of 37 tot de voet van de Cuitu Negru. Na een lange afdaling komt het peloton aan in Puente de Fierros, waar de negentien kilometer lange slotklim Cuitu Negru (19,5 km aan 5,2%) begint. Het gemiddelde stijgingspercentage geeft een vertekend beeld van de klim: de eerste zeven kilometer zijn bijzonder makkelijk, maar daarna wordt het lastig. Op acht kilometer van de top rijst het wegdek met 11%, en daarna wordt de klim steeds moeilijker. De laatste 2,5 kilometer zijn zelfs monsterlijk te noemen. Die kilometers stijgen met meer dan 12% en heeft vlak onder de top zelfs percentages tot 24%!

Afstand: 142 kilometer
Start: 13.51 uur
Finish: rond 17.20 uur

Maandag 2 september, Rustdag


Etappe 16

Dinsdag 3 september, Luanco – Lagos de Covadonga (181 km)

De zestiende etappe van de Ronde van Spanje brengt het peloton naar de mythische Lagos de Covadonga. De start van de rit ligt in het Asturische kustplaatsje Luanco en brengt de renners vervolgens via de heuvelachtige Noord-Spaanse kust langs Gijón naar de wonderschone bergketen Picos de Europa. Voor de slotklim van buitencategorie staan er nog twee beklimmingen van eerste categorie gepland.

De eerste is de Mirador del Fito (7 km aan 8,1%) na zeventig kilometer en de tweede de Collada Llomenia (7,6 km aan 9,3%). Na de Llomenia is het nog een kilometer of veertig tot de voet van de Lagos de Covadonga, waar de renners in 12,5 kilometer fietsen naar de gletsjermeren Lago de Enol en Lago de Ercina. De Lagos de Covadonga (12,5 km aan 6,9%) lijkt qua stijgingspercentages wel mee te vallen, maar is een beest van een beklimming. In de eerste zeven kilometer stijgt het wegdek altijd met minstens 10%. Het laatste stuk van deze sectie loopt zelfs met meer dan 15% omhoog. De laatste kilometers van de klim zijn wat milder en de finish is zelfs na een paar honderd meter afdaling.

Afstand: 181 kilometer 
Start:
 12.50 uur
Finish: rond 17.15 uur

Etappe 17

Woensdag 4 september, Arnuero – Santander (143 km)

Na een verschrikkelijk zware tweede week zijn de sprinters in de zeventiende rit eindelijk weer aan zet. Althans, daar lijkt het op. Ondanks twee beklimmingen van tweede categorie, zijn de laatste vijftig kilometer van de etappe zo goed als vlak. Het peloton rijdt op deze dinsdag van Arnuero naar de Cantabrische hoofdstad Santander. De Vuelta is na de rustdag nog altijd in het noordwesten van Spanje, maar is Galicië inmiddels uit.

Na een rustige openingsfase vanuit startlocatie Arnuero gaat de rit verder met een heuvelachtige zone tussen kilometer veertig en zeventig. Daarin zitten de Alto de la Estranguada (7,8 km aan 6,2%) en de Alto del Caracol (5,1 km aan 6,6%) van tweede categorie. Geen baanbrekende klimmen dus, waardoor klimsprinters vermoedelijk op niet al te grote achterstand gereden zullen worden. Na de Alto del Caracol is het voornamelijk dalen en vlak tot aan de meet in Santander, waar vermoedelijk om de zege gesprint zal worden. In het verleden vonden al heel veel massasprints plaats in deze stad, liefst 35 keer. De laatste keer is wel al een tijd geleden: in 2003 was het Alessandro Petacchi die hier won.

Afstand: 143 kilometer
Start: 14.10 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 18

Donderdag 5 september, Vitoria-Gasteiz – Maeztu (175 km)

De Vuelta is op woensdag voor een dag in het Baskenland. De achttiende etappe tussen tussen Vittoria Gasteiz en Maeztu lijkt een typische rit voor de vluchters, met een aantal typische, maar onbekende Baskische hellingen in de finale. Startplaats van de achttiende rit is de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz. De grootste obstakels in deze Baskische rit bevinden zich na 77 kilometer en 130 kilometer, als de Alto de Rivas de Tereso (11,1 km aan 3,4%) en de Puerto Herrera (5,5 km aan 8,4%) op het  programma staan. Vooral op die laatste klim kan er het een en ander gaan gebeuren.

Na de top van de Puerto Herrera is het nog 45 kilometer zonder gecategoriseerde beklimmingen naar de meet. Toch is het spel dan zeker nog niet gespeeld. Echt vlak wordt het nergens meer. Zo stijgt het wegdek op 7,5 kilometer van de meet nog een goede drie kilometer aan vijf procent. Wordt hier de rit beslist?

Afstand: 175 kilometer
Start: 13.05 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 19

Vrijdag 6 september, Logroñ – Alto de Moncalvillo (168 km)

Voor de renners op zondag Madrid binnenrijden, moeten zij nog twee flinke bergritten overleven. Het peloton verlaat vrijdag weliswaar het Baskenland, maar blijft in het noorden van Spanje in de provincie Castilië en Leon. De negentiende etappe kent voor het eerst in de derde week een aankomst bergop. Na de start in Logroño volgt na 160 kilometer de acht kilometer lange slotklim naar de Alto de Moncalvillo (11,3 km aan 7,6%).

Onderweg is er ook nog de Puerto de Pradilla, maar deze klim van derde categorie kent geen baanbrekende stijgingspercentages. Na de Puerto de Pradilla is het vooral dalen naar de voet van de Alto de Moncalvillo. Deze klim is pittig, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%. Tegen de top aan komen de stijgingspercentages niet meer onder de 10%, waardoor de strijd om het klassement hier zeker verder gevoerd zal worden.

Afstand: 168 kilometer
Start: 13.15 uur
Finish: rond 17.20 uur

Etappe 20

Zaterdag 7 september,Villarcayo – Picon Blanco (171 km)

De laatste rit vindt plaats in de provincie Burgos en telt meer dan 4.000 hoogtemeters. Na 35 kilometer is de Las Estacas de Truebla (9,3 km aan 3,1%) de eerste klim van de dag, waarna de Puerto de La Braguia (6,1 km aan 5,6%) snel volgt. Deze twee beklimmingen zijn de makkelijkste heuvels van de dag. Daarna volgen er nog liefst vijf (!) gecategoriseerde klimmen van tweede of eerste categorie in de laatste 100 kilometer.

Halverwege de etappe zullen de Alto del Caracol (10,5 km aan 5,5%), de Portillo de Lunada (14 km aan 6,2%) en de Portilla de la Sia (7,2 km aan 5,8%) voor verdere uitputting zorgen. Na die laatste klim volgt een lange afdaling richting de finale, die begint met de Puerto de Los Tornos (13,2 km aan 5,4%)

Dik 3.000 hoogtemeters hebben de coureurs er vervolgens al op zitten, zonder dat de renners echt nog krankzinnig steile stijgingspercentages. Die krijgen ze nog wel. In Espinosa de los Monteros begint vervolgens na 162,5 kilometer de slotklim naar Picon Blanco (7,6 km aan 9,2%)Deze beklimming telt nauwelijks meters onder de 10%, behalve in de eerste kilometer en de laatste kilometer. Vanaf kilometer 3,5 wordt de klim pas echt zwaar, met stroken tegen de 20% aan.

Afstand: 171 kilometer
Start: 13.00 uur
Finish: rond 17.15 uur

Etappe 21

Zondag 8 september, Madrid – Madrid (22 km, ITT)

De ASO hoopt dat de Vuelta in 2024 een zinderende ontknoping in Madrid krijgt. Na jaren sprinten voor de bühne wordt de Vuelta dit jaar afgesloten met een tijdrit van 22 kilometer door de Spaanse hoofdstad. Wie niet oppast, kan hier nog minuten aan zijn broek krijgen.  De tijdrit is qua hoogtemeters niet spectaculair meer. In het centrum van Madrid is het grotendeels vlak. De tijdrit is verder ook niet bijzonder technisch, omdat er grotendeels in zuidelijke richting naar het centrum wordt gereden.

De start van de tijdrit ligt bij het hoofdkantoor van de Spaanse telecomaanbieder Telefónica, vanwaar de renners via de M-612 het oude stadscentrum inrijden. Na een kilometer of twaalf rijden de coureurs via de stadswijk Tétuan Madrid binnen en komen ze vlak langs het voetbalstadion Santiago Bernabéu. Op vier kilometer van de finish passeren de renners het echte Madrileense erfgoed, als eerst de fraaie fontein van Cibele wordt gepasseerd en daarna de groene boulevard Paseo del Prado.

Bij de botanische tuinen op twee kilometer van de finish maken de renners nog een bocht van 360 graden terug naar de Paseo del Prado en de fontein van Cibele, waarna de finish op de Gran Via ligt. Hier zal het Vuelta-feest losbarsten. Maar wie staat er dan in de rode trui?

Afstand: 22 kilometer
Start eerste renner: 16.20 uur
Finish laatste renner: rond 19.30 uur

Naast deze uitgebreide vooruitblik op het parcours van de Vuelta 2024 kan je elke dag een losse voorbeschouwing verwachten op WielerFlits, met uitgebreide informatie over het parcours, de steden die de Vuelta passeert, start- en finishtijden en natuurlijk de favorieten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.