Veldrijden stapje dichter bij Olympische Winterspelen van 2030
Foto: Cor Vos
zondag 28 juli 2024 om 19:38

Veldrijden stapje dichter bij Olympische Winterspelen van 2030

Wordt veldrijden toegevoegd aan het olympische programma vanaf de Olympische Winterspelen in 2030? Die kans wordt steeds groter, zo blijkt uit verschillende nieuwsbronnen waarin ook UCI-voorzitter David Lappartient wordt geciteerd.

Het was Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke die zaterdagavond de kat de bel aanbond in de dagelijkse talkshow Paris by night. “Bij de Olympische Winterspelen van 2030 zou cyclocross, net als veldlopen, aan het olympisch programma worden toegevoegd”, wist de presentator. “Het wordt officieel aangekondigd in 2025, maar de kans dat het doorgaat is 99,99%.”

In 2030 gaan de Spelen door in de Franse Alpen. Dat is pas sinds het congres van het Internationaal Olympisch Comité van 24 juli officieel. Volgens Vannieuwkerke is UCI-voorzitter David Lappartient, ook lid van het IOC, een van de grote mannen achter die Spelen en de olympische veldritlobby. De UCI-voorzitter zou daarvan zijn levenswerk hebben gemaakt, net zoals Sebastian Coe van de atletiekfederatie World Athletics, die het veldlopen aan het olympisch programma wil toevoegen.

Nog geen kogel door de kerk
Volgens Het Laatste Nieuws en de Franse krant Dauphiné Libéré is het zover nog niet, maar de gesprekken tussen de UCI, World Athletics en het IOC zouden volgende deze kranten wel al geruime tijd bezig zijn en bovendien bijzonder positief en constructief verlopen. Lappartient gaf bij de Franse krant toe dat het IOC er vanaf 2025 werk van wil maken, maar er zouden op politiek vlak nog punten moeten worden bekeken.

Het gaat dan onder meer over de regelgeving dat sporten op de Winterspelen in principe altijd op sneeuw of ijs moeten worden afgewerkt. “Het valt te bekijken of daar uitzonderlijk kan worden van afgeweken. Veldrijden en veldlopen zouden hoe dan ook dezelfde site kunnen delen”, klinkt het bij Lappartient nog.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.