Parijs 2024: Het ‘kastelenboekje’ van de olympische wegrit
foto: Cor Vos

Parijs 2024: Het ‘kastelenboekje’ van de olympische wegrit

Fietstoerisme Parijs laat deze Olympische Spelen zien een meester in citymarketing te zijn. Het beachvolleybalstadion bij de Eiffeltoren, het Grand Palais als locatie voor de scherm- en taekwondotoernooien en Versailles als decor voor de hippische sporten: Parijs als toeristische bestemming komt deze zomer goed uit de verf. Bij de olympische wegrit dit weekend zal dat niet anders zijn. We kunnen ons opmaken voor fraaie beelden uit de Franse hoofdstad. WielerFlits zet in het ‘kastelenboekje’ de bezienswaardigheden op een rij.

Paleis van Versailles (22 km)
Het Paleis van Versailles is na de start vanaf de Eiffeltoren de eerste grote bezienswaardigheid in de wegrit. Het paleis is een van de beroemdste en en meest luxeuze paleizen ter wereld, dat in de zeventiende eeuw door de Franse koning Lodewijk XIV flink werd uitgebreid en verfraaid tot het paleis dat het vandaag de dag is. Louis Quatorze deed dat destijds vooral om met zijn macht en rijkdom te pronken. Tot de Franse Revolutie in 1789 diende Versailles als politieke en culturele centrum van Frankrijk.

Het paleis is vooral beroemd vanwege zijn weelderige architectuur, prachtige tuinen en de iconische Spiegelzaal, waar het Verdrag van Versailles in 1919 werd ondertekend. Daarmee kwam een einde aan de Eerste Wereldoorlog. De tuinen van Versailles, ontworpen door André Le Nôtre, zijn een van de hoogtepunt van de Franse tuinarchitectuur, met fonteinen, bloemperken en uitgestrekte lanen. Tegenwoordig is Versailles een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een museum dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt, die komen om de pracht en praal van de Franse monarchie en de invloedrijke geschiedenis ervan te bewonderen.

De Spiegelzaal – foto: Myrabella

Kasteel van Malmaison (30 km)
Het Kasteel van Malmaison volgt enkele kilometers later en is een stuk minder elegant dan ‘Versailles’, maar zeker het vermelden waard. Het kasteel was namelijk de residentie van de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte, keizerin Joséphine de Beauharnais. Tijdens Napoleons bewind aan het begin van de negentiende eeuw was dit kasteel het nieuwe politieke centrum van Frankrijk.

Het kasteel is tegenwoordig overigens vooral bekend vanwege de tuinen. Keizerin De Beauharnais verzamelde hier zeldzame planten, die er nog altijd zijn. Ook is het kasteel nu een museum over het leven van Napoleon en De Beauharnais en stelt het de grandeur van hun tijd tentoon.

foto: Frank Schulenburg

Kasteel van Monte-Cristo (38 km)
Vlak voor de renners de Chevreuse-vallei intrekken komen ze langs het Kasteel van Monte-Cristo. Dit kasteel heeft in tegenstelling tot bovenstaande bezienswaardigheden geen keizerlijke traditie, maar is wel een kasteel dat veel mensen zullen kennen. Het Kasteel van Monte-Cristo was namelijk het fantasievolle toevluchtsoord van de beroemde Franse schrijver Alexandre Dumas, de schrijver van onder meer het boek ‘De graaf van Monte-Cristo’. Gebouwd in 1846, weerspiegelt het kasteel de romantische stijl van de 19e eeuw en de rijke verbeelding van Dumas. Tegenwoordig is het kasteel een museum gewijd aan Dumas’ leven en werk en biedt het bezoekers een kijkje in de wereld van een van de schrijvers van Frankrijk.

foto: Moonik

Kasteel van Breteuil (168 km)
Het Kasteel van Breteuil ligt al wat verder in het parcours van de wegwedstrijd. Het kasteel is een historisch juweel uit de 17e eeuw en is eigendom van de familie de Breteuil. Het kasteel laat veel zien over het leven van de Franse aristocratie door de jaren heen en bevat veel sjieke, antieke meubels en kunstwerken.  Uniek aan het kasteel zijn de wassen beelden van het Musée Grévin, die beroemde momenten uit de Franse geschiedenis en sprookjes van Charles Perrault tot leven brengen. De tuinen van het kasteel hebben een Engelse stijl.

foto: Patrick Giraud

Louvre (lokale rondes)
Op de lokale rondes van de wegwedstrijd rijden de renners langs de iconische glazen pyramide van het Louvre. De piramide is ontworpen door de architect I.M. Pei en doet dienst als hoofdentree van het grootste en meest bezochte kunstmuseum ter wereld. Het Louvre herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 380.000 kunstwerken, waarvan de Mona Lisa, Venus van Milo en de Code van Hammurabi de bekendsten zullen zijn.

Basilique du Sacré-Coeur (lokale rondes)
De Basilique du Sacré-Cœur is het hoogtepunt van de olympische wegwedstrijd en zal samen met de beklimming van de Montmartre schitterende beelden opleveren. De Sacré-Coeur werd gebouwd tussen 1875 en 1914  ter ere van het Heilig Hart van Jezus en als symbolische daad van nationale verzoening na de Frans-Duitse Oorlog van 1870.

De Sacré-Cœur kenmerkt zich door zijn witte travertijnsteen die altijd helder blijft, ongeacht het weer. Het interieur is versierd met prachtige mozaïeken, waaronder een van de grootste mozaïeken ter wereld: het mozaïek dat dat Jezus met een gouden hart afbeeldt. Vanaf de koepel van de basiliek hebben bezoekers een adembenemend panoramisch uitzicht over Parijs.

foto: Berthold Wemer

Eiffeltoren (lokale rondes)
De finish van de olympische wegrit ligt onder de Eiffeltoren. De Eiffeltoren heeft eigenlijk geen introductie meer nodig, maar toch. De ijzeren toren werd gebouwd tussen 1887 en 1889 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1889, die het 100-jarig jubileum van de Franse Revolutie vierde. Ingenieur Gustav Eiffel is de ontwerper van de Eiffeltoren, die reikt tot een hoogte van 324 meter en zelfs even het hoogste bouwwerk ter wereld was.

Oorspronkelijk werd de Eiffeltoren flink bekritiseerd door intellectuelen en kunstenaars, maar tegenwoordig is het een van de meest geliefde en best bezochte toeristische attracties ter wereld en hét icoon van Parijs.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.