Marianne Vos voor olympische wegwedstrijd: “Dezelfde vlinders als voor Peking 2008”
Foto: Raymond Kerckhoffs
Kerckhoffs Raymond
zaterdag 3 augustus 2024 om 14:41

Marianne Vos voor olympische wegwedstrijd: “Dezelfde vlinders als voor Peking 2008”

Interview De unieke finish op de Pont d’Iéna met uitzicht op de Eifeltoren doet herinneringen oproepen aan de olympische wegwedstrijd in Londen 2012. Ook destijds was de witte kalklijn op een zeer bijzondere locatie getrokken. Op The Mall met op de achtergrond Buckingham Palace boekte Marianne Vollering haar mooiste overwinning in haar loopbaan. Op haar vijfde Olympische Spelen zou ze opnieuw een unieke finishfoto aan haar collectie kunnen toevoegen.

In de voorbeschouwingen worden vooral Lotte Kopecky en Lorena Wiebes naar voren geschoven als de favorieten voor de vrouwenwedstrijd. Al is het zeker ook een parcours waar Marianne Vos goed uit de voeten kan. “Al kunnen hier heel veel verschillende rensters naar voren komen. Er zijn ontelbare scenario’s mogelijk en ik denk dat velen in hun kans geloven. We weten van de Olympische Spelen dat het alle kanten op kan met al die kleine ploegen.”

Vos wist in haar loopbaan twee olympische titels te veroveren. Bij haar debuut op de Olympische Spelen in Peking 2008 was ze de beste op de puntenkoers, terwijl ze vier jaar later dus de wegwedstrijd in Londen op haar naam schreef. In de andere wegwedstrijden eindigde ze in Peking als zesde. In Rio de Janeiro 2016 als negende en in Tokyo 2021 als vijfde. Klasseringen die haar jarenlange klasse als topwielrenster typeren.

Marianne Vos wint olympische titel in Londen. Foto: Raymond Kerckhoffs

“Ik ben nu vooral blij om onderdeel te zijn van een sterk Nederlands team. We gaan er alles aan doen om goud te winnen. Met het verleden, met mijn vorige gouden medailles, ben ik nu helemaal niet bezig. De focus ligt op deze wedstrijd.”

De druk van de Nederlandse ploeg ligt in Parijs niet zoals bij voorgaande Zomerspelen bij Vos, nu Lorena Wiebes met haar sterke sprint als de kopvrouw is aangewezen. “Lorena is natuurlijk een heel krachtige afmaakster. We moeten met dit team echter ook de kracht in de breedte gebruiken. Je kunt wel duizend en één scenario’s bedenken, maar waarschijnlijk wordt het dan nog de volgende.”

Bepaalde rust
De ervaring van haar vier eerdere Olympische Spelen geeft Vos nu een bepaalde rust. “Het is gewoon mooi om er weer bij te zijn. Als ik één ding uit het verleden, en dan met name van van Peking, heb geleerd is dat je je niet op één scenario moet blind staren. Je moet altijd klaar zijn voor het onverwachte.”

Voor olympisch debutant Wiebes is het goed om een olympische routinier als Vos naast zich te hebben. Uitgerekend Vos (inmiddels 37 jaar) is een van de redenen waarom Wiebes (25 jaar) als jonge meid begon te fietsen.

Lorena Wiebes met de media voor de olympische wegwedstrijd. Foto: Raymond Kerckhoffs

Dat er nu als kopvrouw toch enige druk op de schouders van Wiebes ligt, kan Vos niet echt aan de Noord-Hollandse sprintster merken. “Ik denk dat Lorena ontzettend goed met druk en verwachtingen kan omgaan. Zij blijft daar vrij rustig onder. Natuurlijk zal ze ook een bepaalde spanning ervaren, maar daar merk je weinig van. Het blijft gewoon Lorena. Ze weet wat ze kan. Van druk wordt ze er over het algemeen niet minder van. Daar haalt ze normaal wel positieve energie uit.”

Al benadrukt Vos dat spanning bij een deelname aan de Olympische Spelen hoort. Zelfs wanneer je er voor de vijfde keer bij bent. “Zondag in de aanloop naar de wedstrijd ga ik echt wel heel zenuwachtig zijn. Ik denk dat dit ook goed is.”

Onvoorspelbaar
Vos ziet het parcours met een finale in en rondom Montmartre wel zitten. “Het is een interessant parcours, waar veel scenario’s mogelijk zijn. Dat maakt het ook lastig, want je kunt niet duizend en één scenario’s doorspreken. Het onvoorspelbare is juist het element dat de wielersport zo mooi maakt. Het belangrijkste is dat we van onze eigen kracht uitgaan.”

Vos werd in vorig jaar augustus nog geopereerd aan een heupslagader in haar bekken. Ze kampte al lang met pijn en kwam kracht tekort in haar linkerbeen. Dat ze dit jaar opnieuw op het hoogste niveau presteert, mag zeker bijzonder worden genoemd.

“Na zo’n operatie ga je een traject in van herstel en opbouw. En daar zaten best wel wat vraagtekens bij. Op welk niveau keer je terug? Dat ik nu weer terug aan de top ben, is bijzonder. Ja, dat heeft me verrast. Ik had niet verwacht direct in het voorjaar weer op dat niveau te kunnen presteren. Een cadeautje is misschien niet helemaal het juiste woord, maar zo voelt het wel een beetje. Het is mooi om opnieuw voor een sterk land als Nederland geselecteerd te zijn. Misschien geniet ik er daarom ook meer van.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.