Poolse baanwielrenner vijf dagen voor olympische toernooi van dopinglijst gehaald
De Poolse sprinter Mateusz Rudyk is vijf dagen voor de start van het olympisch baantoernooi door de internationale wielerunie UCI van de dopinglijst gehaald. Op 17 juli werd de UCI op de hoogte gebracht van een Adverse Analytical Finding (AAF) bij Rudyk voor insuline. Op dezelfde dag, en zoals vereist door de UCI Anti-Doping Regels en de Wereld Anti-Doping Code, werd de renner door de UCI voorlopig geschorst.
Vervolgens vroeg en kreeg Rudyk, die diabetes type 1 heeft, met terugwerkende kracht een retroactieve Therapeutic Use Exemption (TUE) voor insuline van het International Testing Agency (ITA) op 30 juli 2024. Dit TUE (attest) werd aangevraagd volgens de geldende regels en werd goedgekeurd door het Wereld Anti-Doping Agentschap.
Op basis daarvan heeft de UCI de voorlopige schorsing opgeheven en de zaak gesloten op 31 juli 2024. Als gevolg hiervan is Rudyk in staat om deel te nemen aan het olympisch baantoernooi.
Alle aanvragen voor TUE’s worden onafhankelijk beheerd door het International Testing Agency (ITA) namens de UCI. Daarom wil de UCI niet verder ingaan op deze zaak.
De 29-jarige Rudyk wist de afgelopen jaren regelmatig de halve finales van de individuele sprint op het WK op de baan te halen. Zo eindigde hij vorig jaar in Glasgow, in 2022 in Saint-Quentin-en-Yvelines en in 2020 in Berlijn als vierde op dit koningsnummer.
Rudyk kreeg op 12-jarige leeftijd de diagnose diabetes type 1. Hij begon snel moe te worden en ook honger te krijgen, en nadat hij vaker naar de wc moest, liet hij zich onderzoeken. Na verschillende onderzoeken ontdekte de huisarts van Rudyk dat zijn bloedsuikerspiegel te hoog was.
Omringd door een ondersteunende familie en uitstekende medische professionals, werd Rudyk verteld dat sport een belangrijke rol kon spelen in het helpen omgaan met zijn diabetes en dat het niet iets was dat hem moest tegenhouden. Zo is hij gaan fietsen. En kwam hij ook terecht bij de Novo Nordisk ploeg. Dit team laat zien dat je met diabetes ook een professionele atleet kan zijn en topresultaten kan behalen in de sport.
Waarom Rudyk geen attest voor insuline had, is merkwaardig.
Insuline verhoogt het glycogeengehalte (spiersuikers) en geeft zo meer uithoudingsvermogen. Bij dopingtests is insuline bijna niet te traceren, omdat het zeer snel weer uit de bloedsomloop verdwijnt. Vaak weten sporters het te bemachtigen via suikerpatiënten, maar er is ook een zwarte markt voor het hormoon.
Dat het in het geheim wordt gebruikt, vergroot volgens de Britse onderzoeker Richard Lynch het gevaar. “De gebruiker loopt het risico op hypoglycemie, wat kan leiden tot een coma of de dood”, aldus Lynch.
Insuline wordt vaak gebruikt in combinatie met steroïden die de spieromvang vergroten.
Rudyk komt tijdens de Olympische Spelen in Parijs de komende dagen uit op de individuele sprint en de keirin.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.