Vuelta 2024: Voorbeschouwing favorieten algemeen klassement – Gaat Kuss voor twee op een rij?
Als de herfst nadert, wordt het hoog tijd voor de Vuelta a España. De editie van 2024 kent een loodzwaar parcours waarop het uiterste gevraagd wordt van de topfavorieten. Dit jaar staat de Vuelta in het teken van de outsiders, bij gebrek aan de allergrootste namen in het groterondewerk. WielerFlits blikt vooruit op de hoofdrolspelers in drie weken spektakel!
Historie
Laatste winnaars Vuelta a España
Vorig jaar
Een jaar geleden kregen we een historische Vuelta a España te zien. Eentje die misschien al beslist werd in de zesde etappe. Op dat moment reed Remco Evenepoel nog vrij comfortabel in de leiderstrui rond, maar in een moment van onoplettendheid zag hij een kopgroep van 42 renners wegrijden. Daarbij enkele gevaarlijke namen als Lenny Martinez, Mikel Landa, maar ook Visma | Lease a Bike-knecht Sepp Kuss, die de rit won en plots bijna drie minuten voorgift op Evenepoel en co te pakken had.
Vanaf dag acht kwam Kuss in de rode leiderstrui te staan, maar hij zag Evenepoel en zijn eigen kopman Primoz Roglic – de twee topfavorieten die bij momenten wel enorm aan elkaar gewaagd leken – wel bergrit na bergrit aan hun achterstand knabbelen. Na de tijdrit op dag tien kwamen de twee bijna op een minuut van Kuss. Maar dat liedje zou niet blijven duren. De loodzware dertiende rit naar de gevreesde Col du Tourmalet gooide het klassement immers nog eens volledig om.
Evenepoel had een absolute off-day en ging al vroeg in de rit op de Col d’Aubisque overboord. In één rit tijd verloor de moegestreden Belg 27 minuten, waardoor hij een goed klassement wel mocht vergeten. Wel zou hij in de slotweek nog twee keer uithalen met straffe ritzeges en de bergtrui. Voorin het klassement was het intussen al Jumbo-Visma wat de klok sloeg. Jonas Vingegaard haalde uit op de Tourmalet, maar daarachter toonde Kuss zich gewaagd aan Roglic. Het trio toonde zichzelf een klasse beter dan de rest van het deelnemersveld en kwam plots met z’n drieën in de top-3 van het klassement te staan.
Dat zorgde in de slotweek soms voor gekke taferelen. Vingegaard en Roglic wilden op momenten wel koersen, maar ze wilden ook loyaal blijven aan Kuss, die in de maanden voordien de twee met berenwerk aan respectievelijk Tour- en Girowinst hielp. Vingegaard kwam nog op een schamele 17 seconden van de Amerikaan, die nooit écht plooide. In de laatste bergrit maakte ploegleider Merijn Zeeman een waar statement: de drie moesten bij elkaar blijven en gunden Kuss de eindzege.
Favorieten
Geen Tadej Pogacar, geen Remco Evenepoel, geen Jonas Vingegaard. Deze Vuelta mist niet alleen de allergrootste klassementsrenners op onze planeet, maar bovenal ook een echte topfavoriet. Dat wil zeggen dat we op papier een open wedstrijd gaan krijgen, maar toch was Vuelta-baas Javier Guillen alles behalve blij met de voorlopige startlijst. Het ging zo ver dat hij in de Spaanse media een smeekbede hield aan de ploegleiding van UAE Emirates om het nog altijd piepjonge Spaanse goudhaantje Juan Ayuso aan de start te brengen. “Ik vraag het lief en met begrip voor alle omstandigheden. Zowel de Vuelta als het land Spanje hebben Ayuso nodig”, klonk het bij de organisator.
Ook interessant om mee te nemen bij het samenstellen van ons favorietenlijstje, is dat de laatste grote ronde van het jaar kent een atypisch parcours vergeleken met voorgaande jaren: de slotweek is namelijk lood- en loodzwaar, terwijl de eerste twee weken relatief licht zijn. Renners hoeven dus niet van in het begin op hun best te zijn en kunnen de tijd nemen om in de loop van de ronde te groeien. Zijn er renners die het aandurven om hun echte vormpiek pas daar te leggen?
**** Primoz Roglic
De topfavoriet voor deze Vuelta a España moeten we meteen onder voorbehoud toewijzen. In optimale vorm zou Primoz Roglic immers de te kloppen man om voor de vierde keer de Spaanse ronde op zijn naam te schrijven. Als de 34-jarige Sloveen daarin zou slagen, dan zou hij meteen het record van viervoudig winnaar Roberto Heras delen. Maar zo ver is Roglic nog niet…
Zijn voorbereiding is op z’n minst grillig te noemen. Bij een val in de meest recente Tour de France brak Roglic immers een ruggenwervel, waardoor hij uit de France drieweekse – overigens ook zijn hoofddoel van de zomer – moest stappen. Al voor de tweede keer in een paar maanden tijd – Roglic viel immers ook zwaar in de Ronde van het Baskenland – moest de kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe dus revalideren. Lange tijd kregen we geen enkele update over de toestand van de Sloveen en het was zelfs niet zeker of hij aan de start zou verschijnen. Tot de Duitse formatie met het verlossende nieuws kwam.
Zijn ploeg gaf bij het bekendmaken van de selectie, waar Roglic deel van is, iets meer informatie. “We trekken met grote ambitie naar de derde grote ronde van het jaar. We hebben acht renners geselecteerd waarmee we agressief willen koersen en strijden voor het algemeen klassement. We zullen echter moeten afwachten of dit zal lukken. Na alle blessures en valpartijen hebben zowel Roglic als Vlasov niet de ideale voorbereiding gehad.” Het valt dus af te wachten hoe goed Roglic gaat zijn, maar zijn klasse en hoge niveau in de Tour in acht genomen, moet hij in topvorm nog altijd de maat kunnen nemen van de rest.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering Vuelta vorig jaar:
Beste prestatie in de Vuelta a España: in 2019, 2020, 2021
*** Sepp Kuss
Met de Amerikaan Sepp Kuss staat er nog een tweede ex-laureaat aan het vertrek van de Spaanse grote ronde. Hij schreef vorig jaar nog geschiedenis door als derde renner van het toenmalige Jumbo-Visma – nu Visma | Lease a Bike – in hetzelfde seizoen een grote ronde op zijn naam te schrijven. De Vuelta werd zelfs nog extra speciaal doordat de drie ook nog eens het volledige eindpodium bezetten.
Zo ver zal het nu niet komen, want Visma | Lease a Bike kan niet meer op Roglic (vertrokken naar Red Bull-BORA-hansgrohe) en Vingegaard (toe aan rust na de Tour de France) rekenen, en dus moet Kuss de ronde nu vanuit een andere rol benaderen. Hij is niet meer de meesterknecht die in een vroege vlucht kan mee schuiven en vanuit die positie anoniem de leiderstrui nemen. Nee, er zal nu naar Kuss gekeken worden. Voor het eerst moet hij die rol van kopman gaan invullen. Dat is iets waar de Amerikaan helemaal niet van houdt, maar er wordt wel op hem gerekend. Cian Uijtdebroeks krijgt ‘slechts’ een vrije rol binnen de ploeg.
We moeten toegeven dat Kuss verre van zijn beste seizoen kent. Ook al was hij een van de renners van de ploeg die lang van pech gespaard werd, toch kwamen de resultaten er enige tijd niet uit. Tot overmaat van ramp liep hij vlak voor de Tour de France een corona-infectie op, waardoor hij niet naar Frankrijk kon afzakken. De Vuelta dan maar? Kuss startte recent nog met vraagtekens in de Ronde van Burgos, maar toonde daar wel dat hij – eindelijk – weer de benen van vorig najaar heeft teruggevonden. Burgos is natuurlijk geen Vuelta, maar als vertrouwensboost kan winst in zo’n rondje wel tellen.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar:
Beste prestatie in de Vuelta a España: in 2023
*** Adam Yates
De UAE Emirates-ploeg lijkt voorlopig geen oren te hebben naar de wensen van de Vuelta-baas om Juan Ayuso een prominente plek in de line-up van UAE Emirates te bezorgen. De Spanjaard lijkt bij momenten niet goed in de groep te liggen en zou aansturen op een vertrek bij de ploeg, ondanks een doorlopend contract tot en met 2028. Bovendien stelde Joao Almeida in de slotweek van de Tour dat hij het kopmanschap in Spanje zou mogen delen met Adam Yates. De 31-jarige Brit weet wat het is om op het podium van een grote ronde te staan en krijgt onze voorkeur.
In de Tour de France was Yates naar goede gewoonte van cruciaal belang voor kopman Tadej Pogacar, wat zijn positie als een van de beste klimmers ter wereld bevestigt. Maar de Brit heeft meer in petto dan dat. Bij de ploeg beseffen ze ook dat ze Yates extra gemotiveerd houden door hem af en toe eens zijn eigen kans te geven, en de Vuelta lijkt daarvoor ideaal. Aan het begin van het seizoen stelde Yates al aan onze microfoon dat hij heel graag knecht voor Pogacar, maar dat eigen groterondewinst hoog op het verlanglijstje blijft staan.
Het enige feitje dat ons doet twijfelen over de kansen van Yates, is dat hij intussen al van de Ronde van Zwitserland op zijn absolute topniveau rijdt. Tussen die Ronde en de start van de Vuelta zitten ruim twee maanden, wat een lange periode is om zo’n niveau te behouden. Anderzijds beschikt UAE Emirates over enkele van de beste trainers ter wereld die ook Pogacar naar de dubbel Giro-Tour hebben gepiloteerd.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen.
Beste prestatie in de Vuelta a España: 4e in 2021
** Mikel Landa
Bij Mikel Landa hetzelfde verhaal als Adam Yates. Zonder zijn vaste kopman aan de start – in het geval van Landa is dat Remco Evenepoel – mag de ervaren Bask het nog eens als leider van zijn ploeg proberen. In de meest recente Tour bleek in ieder geval dat het met het niveau van de klimmer van Soudal Quick-Step wel snor zit. Landa was misschien wel de beste knecht van allemaal in Frankrijk, wat hem in het algemeen klassement een knappe vijfde plaats opleverde.
Alleen, en dat mogen we toch opvallend noemen, heeft Landa geen al te best huwelijk met de Vuelta a España. Het betreft misschien wel de ronde van zijn land van herkomst, maar tot vorig jaar kwam hij er nooit aan zijn trekken in het algemeen klassement. Waar hij in de Tour meermaals de top 10 haalde en in de Giro zelfs het podium was het tot de editie van 2023 wachten tot Landa eens een top-Vuelta reed. Ook toen maakte hij de combinatie met de Tour de France, wat hem de ideale supercompensatie opleverde voor Spanje. Op zijn gezegende 34-jarige leeftijd kan Landa zo’n tweeluik beter aan dan ooit.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: 5e
Beste prestatie in de Vuelta a España: 5e in 2023
** Joao Almeida
Waar Almeida in de Ronde van Zwitserland nog de mindere versie van ploegmaat Adam Yates was, leken de rollen in de Tour de France bij momenten een beetje omgedraaid. De Portugees haalde een buitengewoon hoog niveau en legde daarmee beslag op de vierde plaats, ofwel the best of the rest na de buitenaardse drievuldigheid Pogacar-Vingegaard-Evenepoel.
Het toont nog maar eens aan wat een weelde er heerst bij UAE Emirates dat ze naast Yates ook Almeida hier kunnen uitspelen. In zowel de Ronde van Zwitserland als de Tour bleek dat de twee ook prima naast elkaar kunnen functioneren, en – ondanks de soms mindere reputatie van Almeida wat stevig knechtenwerk betreft – er ook niet vies van zijn om voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen. De twee hebben al veel samen gekoerst dit jaar en zijn zo goed op elkaar ingespeeld. Dat kan wel eens van cruciaal belang worden.
Zeker omdat er ook binnen de eigen ploeg nog meer kanshebbers zijn. Denk maar aan de piepjonge Isaac Del Toro. Als de twee een steek laten vallen, kan het zomaar gebeuren dat de 20-jarige Mexicaan opstaat en – al dan niet definitief – hen van de troon stoot.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: 9e
Beste prestatie in de Vuelta a España: 4e in 2022
** Carlos Rodriguez
Carlos Rodriguez wordt misschien wel een van de meest gemotiveerde renners aan de start van de Vuelta a España. Het is een beetje lastig om zijn meest recente Tour de France te beoordelen. Een zevende plaats is op papier niet slecht, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld vorig jaar, was hij op geen enkel moment echt in staat om zijn voet naast, laat staan vlak onder, de drie groten te zetten. Rodriguez haalde het niveau van de knechten van Pogacar en Evenepoel, maar is dat wel goed genoeg voor een kopman van INEOS Grenadiers?
We konden ons niet van de indruk ontdoen dat de 23-jarige Rodriguez een jaar eerder meer bevrijd rondreed en nu wat brak onder de druk om te bevestigen. Wel mag hij voor het eerst sinds 2022 nog eens aantreden in de ronde van zijn land. Voor het eerst in zijn prille carrière staan er dus twee grote rondes in hetzelfde seizoen op de planning voor Rodriguez, wat het interessant maakt om te zien wat dat geeft.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen.
Beste prestatie in de Vuelta a España: 6e in 2022
* Enric Mas
Mister Vuelta! Het is moeilijk te verklaren, maar in de Spaanse drieweekse zien we iedere keer weer een andere Enric Mas dan in de andere wedstrijden van het jaar. Natuurlijk reed de 29-jarige kopman van Team Movistar ook al enkele degelijke Tour de Frances, maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat rijden voor zijn eigen fans en op de eigen wegen Mas boven zichzelf kan doen uitstijgen.
Anders word je natuurlijk geen driemaal runner-up. Mas reed de Vuelta al zes keer en viel daarin nog geen enkele keer tegen. Dat begon als jonkie in 2017, toen hij zijn jeugdidool Alberto Contador mee op sleeptouw nam naar een ultieme ritzege. Het jaar nadien was hij al de runner-up in het klassement. De stap naar de top heeft Mas in het klimmen daarna nooit meer gezet, maar in een deelnemersveld als dit kan de Spanjaard wel ver komen. Meer nog, misschien is het wel de kans van zijn leven om zijn drie tweede plaatsen eens om te zetten in een overwinning.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: 6e
Beste prestatie in de Vuelta a España: in 2018, 2021 en 2022
* Richard Carapaz
Een naam die natuurlijk nooit in de sterrenverdeling van een grote ronde mag ontbreken, maar toch ook eentje met de nodige vraagtekens en kanttekeningen bij, is die van Richard Carapaz. Natuurlijk weten we maar al te goed waar de allerbeste Carapaz toe in staat is, maar het is intussen toch ook alweer 2,5 jaar geleden dat de Ecuadoriaan nog eens kon uithalen in het algemeen klassement van een grote ronde.
Meer en meer lijkt de voormalige olympische kampioen zich te ontwikkelen – of is het van niet beter kunnen? – als aanvaller en rittenkaper. Een rol die hem met zijn explosieve punch op het lijf geschreven is, kijk maar naar zijn ritzege, bergtrui en de Prijs van de Superstrijdlust in de meest recente Tour de France. En ook in de Vuelta van 2022 veroverde hij de bergtrui en drie ritzeges.
We vragen ons af waar de ambities van de kopman van EF Education-EasyPost liggen op zijn 31e? Ligt de tijd van de klassementsman Richard Carapaz definitief achter ons, of grijpt de Ecuadoriaan deze Vuelta aan om opnieuw aan te knopen met een goede eindnotering? Het zou echter na een loodzware Tour ook niet onlogisch zijn dat Carapaz opnieuw zijn dagen uitkiest en zich als aanvaller laat zien.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen.
Beste prestatie in de Vuelta a España: in 2020
* Daniel Felipe Martinez
Plan-B bij Red Bull-BORA-hansgrohe. Niet oneerbiedig bedoeld naar Martinez toe, maar als Primoz Roglic zondag aan de start van de Vuelta komt, dan wordt het voor de Colombiaan een Vuelta in een knechtenrol. Daarvoor is de klasse van Roglic simpelweg te groot. Maar toch zou het bij de troepen van Ralph Denk ook zeker geen onverstandige keuze zijn om Martinez achter de hand te houden. Ook Aleksandr Vlasov zou overigens die rol kunnen invullen.
We zien dit seizoen bovendien een Martinez die enkele klassen sterker is dan de voorgaande jaren. Bij zijn tiende poging in een grote ronde, stond hij in de Giro d’Italia bijvoorbeeld voor het eerst op het podium als runner-up. Naar eigen zeggen omdat hij hard had gewerkt aan zijn consistentie. Dat mag hij in de Vuelta opnieuw proberen te bevestigen. In dienst of als kopman. Dat het bij de Duitse ploeg menens is, bleek uit het feit dat hij de Olympische Spelen moest/mocht laten liggen opdat hij zich optimaal zou kunnen voorbereiden op de Spaanse drieweekse.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen.
Beste prestatie in de Vuelta a España: 41e in 2019
* Lennert Van Eetvelt
Prediction time. Lennert will win a stage in La Vuelta. Like this tweet for good luck.
— Thomas De Gendt (@DeGendtThomas) August 10, 2024
Volgens ploegmaat Thomas De Gendt mogen we Van Eetvelt in de eerste plaats opschrijven voor een ritzege, maar stiekem geloven we ook in de Vlaams-Brabantse klimmer voor een goede algemene eindnotering. Er zijn voorbeelden genoeg van renners die het hele seizoen niet hebben kunnen koersen om uiteenlopende redenen, die dan in de Vuelta toch weer opstaan en hun frisheid kunnen uitspelen.
Dat geldt dus ook voor Van Eetvelt, die na een geweldige start in de UAE Tour en Strade Bianche een knieblessure een streep door zijn voorjaar en zomer zag trekken. Al die tijd dat ze klimmer van Lotto Dstny maar met één wedstrijd in zijn hoofd: de Vuelta. En of hij er klaar voor is. Van Eetvelt staat nu niet meteen bekend als een puncher maar zelfs in de meest recente Clasica San Sebastian ging hij op de nijdige klimmetjes met de besten mee naar boven. Benieuwd wat dat geeft op het terrein dat hem ligt.
Alle feiten op een rijtje
Eindklassering vorig jaar: 32e
Beste prestatie in de Vuelta a España: 32e in 2023
Outsiders
We spreken dan wel over een Vuelta met een ‘minder’ deelnemersveld dan andere jaren, maar dan gaat het vooral over de allergrootste kanonnen. In de breedte is de Spaanse drieweekse immers prima bezet, met in haast elke ploeg van WorldTour-niveau wel een waardige kopman die zich op een goede eindnotering kan focussen.
Hebben we in dat kader nog niet genoemd: Ben O’Connor, die in een van zijn laatste wedstrijden bij Decathlon AG2R de kans krijgt om waardig afscheid te nemen vooraleer hij naar Jayco AlUla trekt. Maar ook Antonio Tiberi, de jonge Giro-revelatie, die op hete kolen zit om zijn vijfde plaats daar te bevestigen. Mattias Skjelmose en Giulio Ciccone nemen samen de honneurs waar bij Lidl-Trek, Lenny Martinez en David Gaudu doen hetzelfde bij Groupama-FDJ. En wat kan Max Poole (dsm-firmenich PostNL)?
De definitieve startlijst is op het moment van publiceren nog niet bekend. Het kan zijn dat er later nog aanpassingen doorgevoerd worden.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Primoz Roglic
*** Sepp Kuss, Adam Yates
** Mikel Landa, Joao Almeida, Carlos Rodriguez
* Enric Mas, Richard Carapaz, Daniel Felipe Martinez, Lennert Van Eetvelt
Deelnemerslijst (CyclingFlash)
Om te reageren moet je ingelogd zijn.