Teamgenote van Demi Vollering bijt van zich af na kritiek op de ploeg: “Voel me aangesproken”
maandag 19 augustus 2024 om 16:41

Teamgenote van Demi Vollering bijt van zich af na kritiek op de ploeg: “Voel me aangesproken”

Barbara Guarischi heeft zich op haar Instagram account uitgelaten over de kritiek die haar team SD Worx-ProTime tijdens de afgelopen Tour de France Femmes over zich heen kreeg. De Italiaanse ploeggenote van Demi Vollering vertelt in meerdere stories dat zij en haar ploeggenoten zich het hele jaar opofferen voor een wedstrijd als de Tour. “Er zijn ook dagen dat alles fout gaat. Dan zijn de media en mensen tegen je omdat je een verliezer bent”, bijt ze van zich af.

“Ik heb zin om een paar woorden te zeggen aan het einde van deze zeven intense dagen, waarin we allemaal samen hebben gewerkt, gelachen en gehuild”, opent de Guarischi. “Ik heb deze dagen veel nare dingen gelezen op sociale media, in kranten, etc. Ik ben iemand die dit soort dingen meestal niet belangrijk vindt, omdat ik het idee deel dat iedereen in het leven kan doen en zeggen wat hij wil, altijd met respect voor anderen.”

Opofferingen voor profwielrennen
Toch trok de 33-jarige renster de kritiek van de afgelopen dagen zich wel aan. “Ik voelde me aangesproken toen er werd gezegd dat ons team niet samenwerkte, zich niet opofferde voor elkaar, de teamtactiek niet goed was etc.” Guarischi geeft aan dat veel criticasters niet begrijpen hoeveel opofferingen wielrenners moeten doen om te presteren in een wedstrijd als de Tour de France Femmes. Eerder deze week beet ook Vollering al van zich af. Zij nam het op voor Lorena Wiebes.

Wiebes en Vollering – foto: Cor Vos

“Elke dag brengen wij als rensters enorme offers om dit moderne wielrennen waar te maken, weg van huis, familie, vrienden, kilometer na kilometer ploeterend, dag na dag ons leven riskerend op de drukke wegen van vandaag. Want voor ons is de Tour niet alleen deze zeven dagen, het is al maanden zo, elke dag, 24 uur per dag…” Volgens de snelle Italiaanse doen zij dit met veel plezier, maar zijn er ook dagen dat het moeilijker is, net zoals bij een ‘gewone’ baan.

Volgens Guarischi is er een dunne scheidslijn tussen succes en verlies. “Er zijn dagen dat alles goed gaat en je wint (en iedereen is een vriend) de media/mensen zijn opgetogen en je bent een held . Er zijn ook dagen dat alles fout gaat en je verliest (en er zijn echte vrienden) en de media/mensen zijn allemaal tegen je omdat je een verliezer bent.”

Guarischi in dienst van Wiebes – foto: Cor Vos

Teamspeler
De Italiaanse knecht van onder anderen Lorena Wiebes en Vollering geeft aan dat ze haar hele carrière lang eerst aan anderen heeft gedacht en dat ze dit tot haar laatste dag als wielrenster zal doen. “Tot de laatste dag van mijn carrière zal ik mijn hart geven voor mijn teamgenoten, omdat ik weet dat zij hun hart zullen geven voor het team. Altijd en in ieder geval, nog meer als we met lege handen thuiskomen, maar met opgeheven hoofd, trots dat we alles hebben gegeven voor onze leiders”, beweert ze.

De renster van SD Worx-ProTime was zelf tot en met de zevende etappe van de Tour Femmes actief op de fiets. In de eerste Alpenrit richting Le Grand-Bornand, wist ze de finish niet te halen. Tijdens de slotrit naar de Alpe d’Huez speelde de Italiaanse nog wel een bijzondere rol in het ondersteunen van haar kopvrouw Vollering. Guarischi gaf bovenop de top van de Col du Glandon het jasje aan de Nederlandse klassementsrenster aan.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Velon CC (@veloncc)

Trots op Vollering en Wiebes
Guarischi sluit haar lange betoog af met de nodige dankwoorden. Wiebes en Vollering worden persoonlijk bedankt door hun ploeggenote. “Ik ben trots op jou Lorena. Het is een genoegen om momenten van mijn carrière en leven met jou te delen, je bent een leider met een groot hart, die nooit verandert, zelfs niet bij de ergste kritiek.”

Ook de klassementsleidster Demi Vollering – die op de slotdag van de Tour Femmes slechts vier seconden te kort kwam voor de eindwinst – wordt toegesproken door Guarischi. “Ik ben trots op jou Demi, dat je vanaf de eerste dag dat ik je ontmoette een geweldig persoon bent op en naast de fiets, je professionaliteit is immens en je gevoeligheid uniek.”

Het eerste gedeelte van de reactie op Instagram – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.