Waarom Lotte Kopecky op het EK in eigen land alleen de tijdrit mee wil pikken
Interview Voor wereldkampioene Lotte Kopecky worden de tijdritten een steeds belangrijker aspect in haar carrière. Ook op het Europees kampioenschap in eigen land zal ze in die discipline aantreden, maar de wegrit laat ze daarentegen bewust links liggen. “Het WK krijgt haar volledige prioriteit”, vertelt Belgisch bondscoach Ludwig Willems voor onze camera.
Het was dan ook al een drukke zomer voor de 28-jarige renster uit Assenede. Zowel de Giro d’Italia als Olympische Spelen stonden op de planning, en vooral dat laatste hakte er stevig in. Kopecky richtte niet alleen haar pijlen op de weg- en tijdrit, maar pikte ook nog het hele baantoernooi mee – waardoor ze pas op 12 augustus naar huis kon. “Het is in die periode dat voor haar duidelijk werd dat ze de wegrit op het EK niet wilde doen. Ze was zeker dat ze nog een rustpunt wilde creëren, alleen wist ze nog niet hoelang die rust zou moeten duren.”
“Dat is een beslissing die ze op gevoel moest nemen. Onder het motto van: hoelang heb ik – vooral mentaal – nodig om de batterijen op te laden? Dat was het belangrijkste. Daarmee kwam een goede prestatie op het EK op de weg in het gedrang. Ik was blij verrast dat ze toch nog graag de tijdrit wilde rijden, maar de wegrit werd een moeilijk verhaal. Vooral omdat ze de focus wilde houden op het WK wegrit. Die combinatie van twee wegritten zou heel lastig geweest zijn.”
Willems luisterde naar de plannen van zijn kopvrouw en probeerde op geen enkel moment om ze toch te overtuigen voor de wegrit in eigen land. “Ik ga daar meteen in mee, als ik merk als rensters met een zekere visie zitten en goed kunnen onderbouwen waarom ze een bepaalde beslissing hebben genomen”, vertelt de bondscoach. “Dan is het niet aan mij om hen te trachten overtuigen om misschien tegen hun zin die wedstrijd te gaan rijden. Dat brengt totaal niets op, en uit respect voor de rensters doe ik dat niet.”
Wat wél duidelijk is: sinds het EK tijdrijden van vorig jaar hebben de ritten tegen de klonk aan belang gewonnen voor Kopecky. Ze doet het ook allesbehalve slecht, want op de Spelen strandde ze ondanks een valpartij op amper twintig seconden van de bronzen medaille. “Ik denk dat we heel veel uit de tijdrit op de Olympische Spelen kunnen meenemen. Vooral zijzelf, ze heeft heel veel tijd en energie in gestoken in de voorbereiding. Ze is er maanden mee bezig geweest, heeft elk detail onder de loep gelopen. Ook het zogenaamde pacing plan waar ze mee te werk gegaan is op de Olympische Spelen, was dus in orde.”
“Dat heeft ertoe geleid dat ze daar haar beste tijdrit ooit heeft gereden, ze had echt een supergevoel en dat maakte dat ze zich echt geamuseerd heeft in de tijdrit. Wat heel gek mag klinken, want het doet veel fysieke pijn. Maar dat zorgde er wel voor dat ze na de Spelen direct gevraagd heeft om hier de tijdrit te rijden.” Mét ambitie. “Het gevoel dat ze meepakt na de tijdrit op de Spelen, is in haar voordeel. En er zijn een aantal rensters die op de Spelen prijzen pakten, hier niet bij. Denk aan Grace Brown, Chloé Dygert en Kristen Faulkner. Dat maakt dat ze zeker voor het podium kan gaan.”
Maar eigenlijk moet Kopecky vooral denken aan het hogere doel, vindt Willems. “Ze zet elk seizoen nog stappen. Vorig jaar was dat vooral een heel sterke Tour de France Femmes. Nu deed ze daar in de Giro d’Italia Women nog een schepje bovenop, want ze was fenomenaal in de bergritten. En dan pakte ze nog uit met die tijdrit op de Spelen, de beste die ze ooit gereden heeft. Dan denk je: waar stopt dat bij haar?”
“Ik denk dat ze graag extra op die tijdrit wil blijven focussen, omdat ze weet dat het in de toekomst in haar carrière nog heel belangrijk gaat zijn. Lotte gaat het plezier in het koersen moeten blijven houden doorheen de jaren, ze zal ook nieuwe doelstellingen moeten blijven vinden. En ik denk dat één van die doelen in de volgende seizoenen kan worden om een eindklassement te winnen in een grote ronde. Dan zijn die tijdritten heel belangrijk. De voorbereidingen en wedstrijden van nu, wil ze gebruiken om daar extra in te groeien.”
Anderzijds is het interessant om te zien hoe de Belgische ploeg in de wegrit presteert zonder de grote kopvrouw. “Het is een ploeg van vrijbuiters, die op dit parcours hun ding gaan kunnen doen. Ik denk aan Marthe Truyen, die een sterk eindschot heeft en in Parijs-Roubaix al heeft bewezen wat ze kan is op zo’n klassiek parcours. Of Margot Vanpachtenbeke, die pech had op de Spelen en gebrand is op een mooie prestatie. Voor hen is het heel speciaal om zonder Lotte aan de start te staan. Het is altijd in dienst van Lotte geweest en nu gaan ze het zelf moeten doen. Dat is een speciaal gegeven, maar het opent kansen. Die gaan ze moeten grijpen.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.