Voorbeschouwing: GP de Montréal 2024 – Is er iets te doen aan Tadej Pogacar?
foto: Cor Vos
zondag 15 september 2024 om 15:45

Voorbeschouwing: GP de Montréal 2024 – Is er iets te doen aan Tadej Pogacar?

De Canadese WorldTour-koersen in Québec en Montréal zijn twee belangrijke ijkpunten richting de wereldkampioenschappen wielrennen, maar renners zijn natuurlijk ook tuk op de zege in deze prestigieuze wedstrijden. Wie volgt de afwezige Adam Yates op in Montréal? WielerFlits wikt en weegt de kansen van de favorieten!

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Historie


Laatste editie

Regenachtige omstandigheden bij de start van de Grote Prijs van Montréal 2023. Dit hield Florian Vermeersch (Lotto Dstny) niet tegen om ten strijde te trekken. Jammer genoeg voor Vermeersch kreeg zijn aanvalspoging niet meteen navolging. Het blok ging erop in het peloton, waardoor de Oost-Vlaming in geen tijd een voorsprong van een minuut te pakken had. De Belg ging dan maar alleen verder en reed lange tijd in zijn eentje voor de meute uit, maar na liefst 150 kilometer in de aanval moest hij het hoofd buigen.

Maar geen nood: nog geen tien kilometer later was de volgende aanval van Lotto Dsnty al een feit. Arnaud De Lie himself opende de debatten bij de favorieten op 39 kilometer van het einde. Zijn aanvalspoging was echter geen lang leven beschoren, want op de daaropvolgende Côte Camillien-Houdeonder werd de Waal niet alleen ingerekend, maar ook gelost. Het hele peloton spatte daar uit elkaar, met dank aan het verschroeiende tempo van UAE Emirates.

Rafal Majka reed de ziel uit zijn lijf en loste zo in één keer het halve peloton. Een ronde later ging het tempo op de lange klim nog wat meer de hoogte in, waardoor er nog maximaal dertig renners in het peloton te vinden waren. Met die groep gingen we richting de slotronde. Op de laatste passage van de Côte Camillien-Houdeonder kwam de verwachte versnelling van Adam Yates.

De nummer drie van de Tour zag alleen Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) zijn wagonnetje aanhaken. Althans, toch even, want een honderdtal meter voor de top moest de Russische Fransman toch gaan zitten. In de daaropvolgende afdaling besloot Yates te wachten. Een goede beslissing, want Sivakov twijfelde niet en nam gewillig over van de Britse favoriet.

Een eerste achtervolgende groep – met daarin onder meer Alex Aranburu, Mattias Skjelmose en Simon Yates – kwam niet meer aansluiten en dus mochten de twee koplopers sprinten om de overwinning. Al was er geen sprake meer van een echte sprint. Met tweehonderd meter te gaan, zette Yates de sprint in aan de andere kant van de weg, waarna meteen duidelijk werd dat er aan de Brit niets te doen was. Sivakov werd op gepaste afstand tweede, Aranburu trok in de strijd om plek drie aan het langste eind.

Parcours

De Grand Prix Cycliste de Montréal is een omloop door de Canadese stad Montréal met daarin enkele hellingen. Zestien keer, een rondje minder dan afgelopen jaren, moeten de renners de inmiddels bekende omloop van 12,3 kilometer afleggen met daarin 269 hoogtemeters. Dat zorgt voor een totaal van 196,8 kilometer, met bij elkaar 4.573 hoogtemeters. Pittige kost, die conclusie kunnen we wel trekken na een eerste blik op het parcours.

Kort na de passage aan start-finish loopt de weg omhoog op de Côte Camillien-Houde (1,8 km aan 8%) in het Parc du Mont-Royal, gevolgd door een bijna twee kilometer lange afdaling over brede wegen. Als de omloop bijna zes kilometer onderweg is, moet er op de Côte de Polytechnique (780 meter aan 6%) weer worden geklommen. Op deze klim loopt het wegdek over 200 meter bovendien aan 11% op.

Wat volgt is een korte afdaling over een hobbelig wegdek, waarna vaart gemaakt wordt richting de korte Pagnuelo (535 meter aan 7,5%). De top van deze heuvel ligt een kleine drie kilometer voor de finish.

De finale speelt zich af op Avenue du Parc, waar ook werd gestart. Eerst wordt de straat afgedaald, waarna aan de overzijde terug moet worden geklommen naar de aankomststreep. De laatste 560 meter lopen omhoog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4%.

Zondag 15 september: Montréal – Montréal (209,1 km)
Start: flag-ca 11.00 uur / flag-nl flag-be 17.00 uur
Finish: flag-ca tussen 15.40 en 16.10 uur / flag-nl flag-be tussen 21.40 en 22.10 uur


Favorieten

Na de GP de Qúebec reizen de renners traditiegetrouw zo’n slordige driehonderd kilometer naar het zuidwesten voor de Grand Prix Cycliste de Montréal, kortweg de GP de Montréal. Waar de wedstrijd in Québec vaak uitmondt in een sprint met een omvangrijke groep, voltrekt zich in Montréal vaak een ander koersscenario. Met bijna 5.000 hoogtemeters is deze tweede Canadese WorldTour-klassieker veel meer een koers voor de klimmers. Wie in Montréal wil meedoen om de knikkers, zal kortom van zeer goeden (klim)huize moeten komen.

Omdat de GP de Montréal deel uitmaakt van de WorldTour-cyclus, zijn alle achttien WorldTeams verplicht om een selectie af te vaardigen. Daar komen nog eens vijf ProTeams (met Lotto Dstny, Israel-Premier Tech, Tudor Pro Cycling, Uno-X Mobility en Team Novo Nordisk) én een Canadese nationale selectie bij. Het deelnemersveld is om duimen en vingers bij af te likken; de organisatie kan namelijk rekenen op de komst van de nodige wereldtoppers.

Toch zullen vrijwel alle ogen gericht zijn op één renner: Tadej Pogacar. Het was de afgelopen weken bijzonder rustig rond de Sloveense veelvraat, die na zijn eclatante eindoverwinning in de Tour de France besloot om een rustperiode in te lassen. De renner van UAE Emirates zou na de Ronde van Frankrijk eigenlijk nog deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs, maar de voorbije maanden hebben toch hun tol geëist. Is het niet fysiek, dan toch wel op mentaal vlak. De 25-jarige kampioen had na een bijzonder succesvolle maar ook veeleisende periode nood aan rust.

De uitgesproken favoriet? Tadej Pogacar – foto: Cor Vos

Pogacar kon de voorbije weken – in de luwte – zijn batterijen opladen en is nu klaar om weer een rugnummer op te spelden. Voor de drievoudig Tourwinnaar zijn de Canadese koersen in Québec en Montréal twee belangrijke voorbereidingskoersen – noem het meetpunten – in aanloop naar de wereldkampioenschappen wielrennen in het Zwitserse Zürich. Pogacar wil pas eind september zijn allerbeste vorm benaderen, aangezien hij vooral bezig is met het veroveren van zijn eerste regenboogtrui, maar dat wil niet zeggen dat hij er in Canada met de pet naar zal gooien.

Pogacar wil als veelvraat nu eenmaal altijd en overal zegevieren. En dus ook in de GP de Montréal, een koers die hij in 2022 al eens op zijn naam wist te schrijven. Toen rekende hij in een elitesprint af met Wout van Aert en David Gaudu. Zien we hem zondag weer als winnaar over de streep komen? Pogacar kan rekenen op een ijzersterke ploeg in steun, met Tim Wellens en Juan Ayuso als ‘superknechten’. We vlakken deze twee renners ook niet uit in de strijd om de zege. Wellens is namelijk een oud-winnaar in Montréal (’15) en kan misschien profiteren van zijn rol als schaduwfavoriet.

Julian Alaphilippe liet zich de laatste weken veelvuldig zien – foto: Cor Vos

Pogacar en UAE Emirates zullen wel eerst moeten afrekenen met een paar andere sterke blokken. Soudal Quick-Step komt bijvoorbeeld met een mooie ploeg op de proppen voor de wedstrijden in Québec en Montréal. We verwachten zeker iets van Julian Alaphilippe. De Fransman is bezig aan zijn laatste wedstrijden voor de formatie en zal teammanager Patrick Lefevere nog een mooi afscheidscadeau willen bezorgen. Alaphilippe – die zal vertrekken naar het Zwitserse Tudor – is de laatste maanden uitstekend op dreef. Zo was hij tweede in de Clásica San Sebastián.

Een andere Fransman die de goede vorm te pakken heeft, is Valentin Madouas. De puncheur van Groupama-FDJ was begin deze maand nog derde in de afsluitende koninginnenrit van de Renewi Tour, met aankomst op de Vesten in Geraardsbergen. Dat wil toch iets zeggen over zijn vorm. Madouas stond vorig jaar ook aan het vertrek van de Canadese klassiekers en werd toen vierde in… Montréal!

Kan de zoon van voormalig profwielrenner Laurent Madouas dit jaar nog hoger mikken? Drie andere Fransen die we zeker in de gaten moeten houden, zijn Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Axel Zingle (Cofidis) en Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL). Bardet zal voor de laatste keer deelnemen aan de GP de Montréal, aangezien hij in mei 2025 een punt zal zetten achter zijn wegcarrière. Kan hij zich nog een laatste keer tonen aan het Canadese publiek?

Stephen Williams is in topvorm, getuige zijn eindzege in de Tour of Britain – foto: Cor Vos

Waar Bardet voor de allerlaatste keer zal koersen op Canadese bodem, maakt Stephen Williams zijn debuut in deze wedstrijden. De renner van Israel-Premier Tech heeft ongetwijfeld hoge verwachtingen van zijn Canadese trip. De 28-jarige springveer steekt namelijk in een uitstekende vorm en blaakt van het zelfvertrouwen, na zijn eindzege in de Tour of Britain. De manier waarop Williams in eigen land wist af te rekenen met toppers als Julian Alaphilippe, Tom Pidcock en Remco Evenepoel, was toch wel imponerend. In de GP Québec kon hij echter geen vuist maken. Is dit een veeg teken voor Montréal?

Boekt hij zondag zijn tweede klassiekerzege van 2024, nadat hij eerder dit jaar al de beste was in de Waalse Pijl? Mocht onderweg blijken dat Williams toch geen rol van betekenis kan spelen, dan is er nog geen man overboord voor Israel-Premier Tech. De ploeg heeft met thuisfavoriet Derek Gee nog een interessante renner, misschien wel een kandidaat-winnaar, in de gelederen. De 27-jarige Canadees brak in de voorbije Tour de France door als klassementsrenner, maar heeft tevens een voorliefde voor het eendaagse werk. In Montréal kan hij aantonen dat hij uit het juiste klassiekerhout is gesneden.

Matteo Jorgenson is de kopman van Visma | Lease a Bike – foto: Cor Vos

Een renner die dit seizoen op beide terreinen wist uit te blinken, is Matteo Jorgenson. De Amerikaan won met Parijs-Nice een van de meest prestigieuze rittenkoersen op de wielerkalender, werd tweede in het Critérium du Dauphiné en achtste in de Tour de France. De renner van Visma | Lease a Bike heeft echter ook aanleg voor de klassiekers, wat hij demonstreerde met winst in Dwars door Vlaanderen en een vijfde stek in de E3 Saxo Classic. In Québec hoorde Jorgenson ook bij de beteren in koers en deed hij met een alles-of-niets aanval zelfs een serieuze gooi naar de overwinning.

Andere renners die we met stip noteren voor de GP de Montréal – is het niet voor de zege, dan wel voor een ereplaats – zijn Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) en Alex Aranburu (Movistar). Italiaans kampioen Bettiol was al eens zevende in Montréal, al is dit inmiddels wel acht jaar geleden. Aranburu – die dan weer de huidige kampioen van Spanje is – eindigde ook al eens zeer dicht. Vorig jaar kwam hij namelijk als derde over de finish, na winnaar Adam Yates en Pavel Sivakov. Dat belooft voor komende zondag!

Alberto Bettiol is goed te herkennen aan de Italiaanse tricolore – foto: Cor Vos

Lotto Dstny rekent tevens op een sterk zevental, met Arnaud De Lie, Maxim Van Gils en Jenno Berckmoes als voornaamste blikvangers. Van dit drietal is De Lie de meest in het oog springende naam, maar het parcours is toch meer op maat van de beter klimmende Van Gils. Kan de explosieve Belg zich weer eens écht onderscheiden? Zijn laatste resultaten waren namelijk niet om over naar huis te schrijven, maar zijn sterke prestatie in Québec moet de burger meer dan moed geven.

Verder houden we rekening met Bahrain Victorious-kopmannen Pello Bilbao, Santiago Buitrago en Matej Mohoric, oud-winnaar Michael Matthews en zijn Jayco AlUla-ploeggenoot Simon Yates, thuisfavoriet Michael Woods (Israel-Premier Tech), Tiesj Benoot (Visma | Lease a Bike), Bauke Mollema, Toms Skujiņs (Lidl-Trek), Sergio Higuita (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels).

Hij viel niet op, maar Michael Matthews won vrijdag wel de GP de Québec – foto: Cor Vos

De laatste namen die we u niet willen onthouden, zijn Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), Ben Healy, Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Simone Velasco (Astana Qazaqstan, vorig jaar nog vijfde), Tobias Halland Johannessen (Uno-X Mobility), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) en Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck). Voor Biniam Girmay is het parcours dan weer te lastig, of kan de Eritreeër van Intermarché-Wanty – vrijdag nog tweede in Québec – verrassen?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogacar
*** Valentin Madouas, Maxim Van Gils
** Matteo Jorgenson, Julian Alaphilippe, Stephen Williams
* Alex Aranburu, Alberto Bettiol, Tim Wellens, Derek Gee

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

In Montréal is het komende zondag prima toeven. Het blijft de hele dag droog en de zon krijgt af en toe de ruimte om door te breken, zo meldt Weeronline. De temperatuur loopt in de middaguren op naar een graad of 26. Het is met andere woorden vrij warm. De wind zal geen rol van betekenis spelen.

De Grand Prix Cycliste de Montréal is ook dit jaar weer live te volgen op Eurosport 1, maar ook via HBO Max en Discovery+. Aangezien de renners niet in de Nederlandse of Belgische tijdzone koersen, gaat het dus wel om andere uitzendtijden dan normaal. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.