Stefan Küng maakt favorietenrol op EK niet waar: “Soms beter om slechte generale te hebben”
foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2024 om 19:54

Stefan Küng maakt favorietenrol op EK niet waar: “Soms beter om slechte generale te hebben”

Stefan Küng was na zijn tijdritzege in de slotrit van de Vuelta de favoriet voor de zege op het Europees kampioenschap in Limburg. De Zwitser was lange tijd goed onderweg, maar moest aan de meet het hoofd buigen voor Edoardo Affini. Na afloop verscheen de hardrijder met een brede glimlach voor de camera van Cycling Pro Net. Met het aankomende WK in eigen land, ligt het grote doel voor Küng nog in het verschiet.

“Ik ben een beetje verwend, zeker op het Europees kampioenschap”, lacht Stefan Küng na zijn tweede plek op het Europees kampioenschap. “Als je al twee keer kampioen bent geweest, dan wil je nog een keer winnen. Het is nu een beetje een teleurstelling. Ik wilde winnen en wilde de trui hebben. Uiteindelijk is het een race tegen de klok en de klok liegt niet. Gefeliciteerd aan Edoardo. Het was niet genoeg vanuit mijn kant.”

“Ik had wel goede benen, maar het voelde alsof ik in de laatste drie weken te veel heb geklommen”, gaat de Zwitser verder. De afgelopen Vuelta was hij namens zijn ploeg Groupama-FDJ zeer actief. In de sprint, vanuit de vlucht en op de tijdritfiets behaalde hij mooie resultaten. “Ik kon vandaag op de vlakke delen niet genoeg snelheid genereren. Wanneer het dan een volledig vlakke tijdrit is, wordt het lastig.”

Ondanks alle inspanningen kwam Küng wel goed uit de Vuelta. “Ik voelde mij vrij goed. Daarom kon ik zondag ook zo’n dominante overwinning boeken. Vandaag was het weer een andere tijdrit en ik raak na vandaag dus ook niet in paniek. Het is nog twee weken tot Zürich. Ik ga wat herstellen en dan is het daar weer een ander verhaal. Soms is het beter om een iets minder generale te hebben om top te zijn voor het grote doel.”

Het zijn met de Vuelta, het EK en het WK drukke dagen voor de Zwitser. Heeft hij wel kunnen genieten van zijn zege van afgelopen zondag? “Ik had maandag mijn vlucht. Er is niet veel tijd om ervan te genieten. In mijn hoofd blijft de focus volledig op de tijdrit tot het WK is geweest. Ik denk nog niet te veel aan de overwinning in de Vuelta. Ik wil het goed doen in de wegrit en in de tijdrit. Daarna heb ik genoeg tijd om ervan te genieten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.