Vernieuwende Nederlandse wielerkoers in de maak voor najaar 2025
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 18 september 2024 om 10:23

Vernieuwende Nederlandse wielerkoers in de maak voor najaar 2025

De Nederlandse wielersport is volgend jaar een nieuwe wedstrijd rijker. Evenementenbureau TIG Sports heeft het initiatief genomen voor een nieuwe wielerkoers in het najaar van 2025. “De wedstrijd speelt in op de gedeelde wens van vele betrokken partners en wielerfans”, klinkt het in een perscommuniqué.

De nieuwe wielerkoers wordt een zesdaagse wedstrijd op zes verschillende locaties in Nederland. De koers in wording staat op de UCI-kalender van 2025 met de status 2.1, het instapniveau waar professionele teams aan mogen deelnemen. De ambitie is om deze status op termijn uit te bouwen tot een WorldTour-wedstrijd, waar de profploegen graag het Europese seizoen willen afsluiten.

Vaste omlopen
De koers zal bestaan uit vijf losse etappes en een proloog, die “zorgvuldig worden gepland om zowel toegankelijkheid, duurzaamheid als de veiligheid van de renners te waarborgen. Het evenement wordt ontworpen om logistieke uitdagingen aan te pakken door gebruik te maken van vaste omlopen, hetgeen bijdraagt aan minder verkeershinder, meer veiligheid en meer wielerplezier voor partners en publiek.”

“De wedstrijd in de herfst vormt een ideale seizoensafsluiter met een sterk deelnemersveld. Met deze koers wil TIG Sports niet alleen voor de professionele teams een ronde neerzetten, maar ook een koers waar de bezoeker vooraf, tijdens en na het evenement een onvergetelijke live-ervaring wordt aangeboden”, valt er te lezen in het persbericht.

Visma | Lease a Bike juicht het initiatief toe – foto: Cor Vos

Maatschappelijke impact 
“Daarnaast willen we maatschappelijke impact creëren door samen te werken met de KNWU, de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie, red.), de aangesloten verenigingen en de lokale ondernemers, om zo de regionale economie te stimuleren én om positieve invloed te hebben op sportparticipatie en sociale cohesie. Op termijn hopen we ook een vrouwenkoers te integreren.”

Maurice Leeser, directeur-bestuurder van de KNWU, is vol enthousiasme over het initiatief. “We verwelkomen elk initiatief dat de wielersport promoot en steunen het initiatief van TIG Sports van harte. We hopen dat deze meerdaagse koers een waardevol platform zal worden voor de promotie van het Nederlandse wielrennen in zijn geheel.”

Ook Team Visma | Lease a Bike en Team dsm-Firmenich PostNL zijn positief. “Onze teams kennen een stevig Nederlands fundament en een nieuwe innovatieve Nederlandse meerdaagse koers juichen we daarom van harte toe. Dat is goed voor onze fans en partners en bovenal een geweldige impuls voor het Nederlandse wielrennen,” reageren teammanagers Richard Plugge en Iwan Spekenbrink.

De nieuwe Nederlands wielerkoers (de naam is nog niet bekend) kan worden gezien als de opvolger van de Ronde van Nederland. Deze meerdaagse wedstrijd werd twintig jaar geleden voor het laatst georganiseerd. De Ronde van Nederland ging na zijn laatste editie in 2004 op in de Benelux Tour, die achtereenvolgens de Eneco Tour, BinckBanck Tour en de Renewi Tour heette.

De afgelopen jaren werd deze rittenkoers steeds meer een Belgische aangelegenheid. Minder en minder speelde de ronde zich af in Nederland. Vorig jaar was er nog één etappe op Nederlands grondgebied, dit jaar was er alleen een start in het Zeeuwse Oostburg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.