Luxeprobleem: Visma | Lease a Bike Development moet GP Pino Cerami schrappen
Jørgen Nordhagen - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 21 september 2024 om 07:24

Luxeprobleem: Visma | Lease a Bike Development moet GP Pino Cerami schrappen

Op het koersprogramma van Visma | Lease a Bike Development voor 2024 stonden nog vier koersen, maar daar blijven er drie van over. Vanwege onderbezetting heeft de ploeg zich afgemeld bij de GP Pino Cerami van volgend weekend. Er zijn te veel renners van de opleidingsploeg actief op het WK.

Liefst acht van de in totaal vijftien renners doen volgende week zaterdag in Zürich mee aan het WK voor beloften. Dat zijn Menno Huising (die komende maandag ook de individuele tijdrit doet) en Darren van Bekkum namens Nederland, Jonas Høydahl en Jørgen Nordhagen namens Noorwegen, Matthew Brennan voor Groot-Brittannië, Colby Simmons namens de Verenigde Staten, Morten Nørtoft voor Denemarken en Pietro Mattio bij Italië.

Net als het hoofdteam kreeg ook de opleidingsploeg te maken met een aantal zwaar geblesseerden. Zo ligt de Brit Jed Smithson er momenteel uit met een gebroken schouderblad. “Helaas kregen ook wij af te rekenen met een paar flinke valpartijen”, zegt teammanager Robbert de Groot. “Dat is altijd erg vervelend, omdat het heel simpelweg inhoudt dat een jonge renner maanden van ontwikkeling mist. Dat is altijd erg zonde.”

Opvallend genoeg geen Tijmen Graat op het WK – foto: Cor Vos

Beknopt wedstrijdprogramma
Geen GP Pino Cerami (UCI 1.2) dus op zaterdag 28 september. Wel rijdt de ploeg de dinsdag erna op 1 oktober de Coppa Citta’ Di San Daniele (UCI 1.2), waar de ploeg vorig jaar nog een 1-2-3’tje realiseerde met Archie Ryan, Tijmen Graat en Darren van Bekkum. Op zaterdag 5 oktober staat dan nog de beloftenversie van de Ronde van Lombardije op het programma, een dag later gevolgd door de U23-wedstrijd van Parijs-Tours. 

“Daarnaast zullen een aantal renners nog meedoen met de profploeg via de mixregel”, legt De Groot uit. “Graat rijdt momenteel in de Ronde van Luxemburg en in de Gooikse Pijl zullen ook drie of vier van onze beloften rijden. Daarna rijden we ook met combinatieploegen in de BetCity Elfstedenrace en een dag erna in de Münsterland Giro. Graat, Huising en Nordhagen doen dan ook nog een aantal Italiaanse herfstklassiekers met de profploeg.”

Opnieuw geen Topcompetitie en Holland Cup in 2025
De ploeg zal volgend jaar waarschijnlijk opnieuw niet te zien zijn in regelmatigheidsklassenten op nationaal niveau, zoals de Topcompetitie en de Holland Cup. “Ik daag mijn renners graag uit. Niets ten nadele van die wedstrijden, maar wat moet ik in de Ronde van Overijssel met vijf klimmers? Ook ga ik niet een etappekoers in Italië laten liggen omdat dan net toevallig de Omloop van de Braakman is, of welke andere koers.”

De Groot zou echter wel graag willen meedoen aan een aantal wedstrijden uit die series. “Dat overwegen we ieder jaar opnieuw. Dat we het niet doen, komt door starre regelgeving. Als je een koers wilt rijden, moet je ze allemaal doen. Maar dat past simpelweg niet in ons programma. Wel zouden we graag wedstrijden willen rijden in Limburg of over kasseien. Dat zijn uitdagende koersen waar onze talentontwikkeling ook baat bij heeft.”

Menno Huising in de Tour of Norway – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.