Omloop van het Houtland is onlosmakelijk met Lichtervelde verbonden
Foto: Cor Vos
zondag 22 september 2024 om 12:50

Omloop van het Houtland is onlosmakelijk met Lichtervelde verbonden

De Omloop van het Houtland is onlosmakelijk verbonden met het West-Vlaamse dorpje Lichtervelde. Daar wordt intussen al meer dan 80 jaar gekoerst, en ook tegenwoordig is de UCI 1.1-koers een vaste waarde op de erelijst.

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het idee om in en rond Lichtervelde een wielerwedstrijd te organiseren eindelijk concreet. In 1945 kregen we de allereerste editie van de zogenaamde Omloop van het Houtland, vernoemd naar de streek in het oosten van West-Vlaanderen.

Voormalig Belgisch kampioen André Maelbrancke uit het naburige Torhout was de eerste winnaar. Echt origineel was de naam ‘Omloop van het Houtland’ niet, aangezien uitgerekend in Torhout al sinds 1932 een wedstrijd onder eenzelfde naam doorging.

Maelbrancke zou later nog twee keer trefzeker zijn in Lichtervelde, wat hem tot op de dag van vandaag het zegerecord oplevert. Hij moet dat intussen wel delen met landgenoten Gilbert Desmet (1957, 1958 en 1965) en Etienne De Wilde (1994, 1998 en 1999).

Marcel Kittel won de editie van 2013 – foto: Cor Vos

In de loop der jaren kwamen er nog meer mooie vaderlandse namen op de erelijst. Zo vinden we onder andere Arthur De Cabooter, Roger De Vlaeminck, Herman Van Springel, Walter Planckaert en Johan Museeuw terug. Voor niet-Belgen bleek het tot 2005, toen de wedstrijd deel werd van de UCI Europe Tour, heel moeilijk om in Lichtervelde te juichen. Toch wist Marcel Kittel zich tweemaal op de erelijst te zetten.

In 2016 vond de koers geen doorgang, omdat door verplaatsing van de Eneco Tour op de kalender (in verband met de Olympische Spelen) er geen ruimte meer was voor de Omloop van het Houtland. Ook een andere toegewezen datum kwam niet uit door de lokale jaarmarkt, dus werd een tussenjaar ingelast. Datzelfde gebeurde ook in 2020, toen omwille van de coronacrisis.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.