WK 2024: Grace Brown verovert na olympisch goud ook wereldtitel tijdrijden, Lotte Kopecky naast het podium
foto: Cor Vos (archief)
zondag 22 september 2024 om 14:16

WK 2024: Grace Brown verovert na olympisch goud ook wereldtitel tijdrijden, Lotte Kopecky naast het podium

Grace Brown heeft na olympisch tijdritgoud ook de wereldtitel tijdrijden bemachtigd. De Australische lag bij het tweede tussenpunt achter op Demi Vollering, maar wist dankzij een sterk slot alsnog te winnen. Vollering werd tweede, Antonia Niedermaier derde. Ook Lotte Kopecky (vijfde) en Ellen van Dijk (achtste) eindigden in de top-tien.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De tijdrit voor elite vrouwen ging van Gossau naar Zürich, over een afstand van 29,9 kilometer. Onderweg kregen de rensters enkele korte klimmetjes voor de kiezen: eerst een van 2,6 kilometer aan gemiddeld 4,5% en daarna een kuitenbijter van 1,4 kilometer aan ruim 5%. Olympisch kampioene Grace Brown gold als topfavoriete, maar de concurrentie was niet gering. Ze moest het opnemen tegen onder meer Chloé Dygert, Lotte Kopecky en Demi Vollering.

Van Dijk zet richttijd neer
De eerste rensters rolden voor het middaguur al van het startpodium, maar voor de grote favorieten was het wachten tot na 13.00 uur. Een van de eerste kanshebsters op een medaille was Ellen van Dijk. Bij het eerste tussenpunt klokte de Nederlandse al de beste tijd, voor Brodie Chapman. Het verschil was 24 seconden. Aan de streep was de voorsprong van Van Dijk ten opzichte van de Australische opgelopen tot bijna veertig seconden. Maar wat zou dat waard zijn tegen de echte toppers?

Ellen van Dijk – foto: Cor Vos

Bij het eerste tussenpunt bleken meerdere rensters in ieder geval al beter te doen. Lotte Kopecky behoorde niet bij die groep: zij verloor juist achttien seconden op Van Dijk. De eerste die onder de tijd van de Nederlandse dook, was Antonia Niedermaier. Daarna volgde al snel Demi Vollering, die maar liefst 23 seconden beter deed dan de Duitse. Maar Olympisch kampioene Grace Brown scherpte de toptijd onderweg nog verder aan. Ze pakte een voorsprong van zes seconden op Vollering. Chloé Dygert, die als laatste doorkwam, moest al 37 seconden toegeven op Brown.

Vollering op weg naar winst?
Niedermaier had bij het tweede tussenpunt een voorsprong van 21 seconden op Van Dijk. Vollering deed daar vervolgens maar liefst driekwart minuut van af. De Nederlandse bleek flink versneld, want Grace Brown gaf plots tijd toe op haar. Met nog negen kilometer te gaan, was het verschil negen seconden – in het voordeel van Vollering. De renster van SD Worx bleef flink doorjassen, want kort na het tussenpunt haalde ze Juliette Labous in.

Demi Vollering – foto: Cor Vos

De Française bleef wel in de buurt, maar Vollering stortte zeker niet in. Op de streep deed ze namelijk 48 seconden beter dan Niedermaier, die wel al zeker was van de wereldtitel bij de beloften. Het was daarna wachten op Brown, de enige die Vollering nog kon bedreigen. En Brown bleek nog wat in de tank te hebben. Ze begon snel in te lopen op Vollering en zou uiteindelijk winnen, met zestien seconden verschil. De derde plaats was voor Niedermaier. Kopecky werd vijfde, Van Dijk achtste.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.