Voorbeschouwing: Grand Prix Cerami 2024 – Belgische kanshebbers, maar Franse topfavoriet
Timothy Dupont is een van de kanshebbers - foto: Cor Vos
donderdag 26 september 2024 om 09:00

Voorbeschouwing: Grand Prix Cerami 2024 – Belgische kanshebbers, maar Franse topfavoriet

Het is weer tijd voor de Grand Prix Cerami. Het deelnemersveld van de Waalse eendaagse is niet meer zo sterk als in het verleden, maar ook zonder de allergrootste namen kun je een mooie koers krijgen. Wie maken kans om James Fouché op te volgen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

Parcours

Het parcours van de GP Cerami is niet al te veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. De start is naar goede gewoonte in (of in de buurt van) Mons, oftewel Bergen. Via een iets andere lus dan in 2023 – men gaat niet langer ten noorden van Bergen – rijden de renners naar de finishlijn in Frameries. Daar passeren ze na 65 kilometer voor het eerst. Het lokale circuit is goed 23 kilometer en kent maar één echte hindernis. Dat is de Chaussée Brunehault, een onverharde strook van zo’n 800 meter lang.

De aanlooproute

Het is duidelijk dat de GP Cerami een koers is voor de snelle mannen. Toch zijn er ook mogelijkheden om aan te vallen en de koers hard te maken, zoals dat vaak het geval is met lokale rondjes. Een belangrijke toevoeging is ook dat de laatste honderden meters oplopend zijn, waardoor de sterkere sprinters naar boven zullen komen in Frameries.

Het finalerondje

Zaterdag 28 september: Bergen – Frameries (159,2 km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 16.40 en 17.05 uur


Favorieten

De Grand Prix Cerami is een lastig te voorspellen wedstrijd. Kijken we louter naar profiel, dan zeggen we: het wordt een massasprint. Het aantal hoogtemeters valt mee en die ene kasseistrook in de lokale ronde is nou ook weer niet zo onderscheidend. Maar er is ook een andere kant. Door het ontbreken van een absolute topploeg die het wil controleren voor een sprinter, kan het weleens een chaotische wedstrijd worden. En in zo’n scenario kunnen veel renners winnen, ook niet-sprinters.

Timothy Dupont – foto: Cos Vos

Toch kijken we in eerste instantie naar de snelle mannen, simpelweg omdat zij een extra wapen hebben om de koers af te maken. We denken dan aan iemand als Timothy Dupont. De renner van Tarteletto-Isorex wordt in november 37 jaar oud, maar hij is nog niet versleten. Ook dit seizoen rijgt hij de ereplaatsen weer aaneen. Zo was hij tweede in de GP Jean-Pierre Monseré (1.1), tweede in een rit in de Ronde van Turkije (2.Pro) en tweede in een rit van de Tour of Hainan (2.Pro). Volgt er nu nog eens een zege? Het is van zijn allereerste koersdag van 2024 – de openingsetappe van de Tour of Antalya – geleden dat Dupont nog eens wist te winnen.

Simon Dehairs was veel korter geleden nog aan het feest. De 23-jarige renner van Alpecin-Deceuninck Development was begin september de beste in de GP Rik Van Looy (1.2), een koers die qua niveau en parcours enigszins vergelijkbaar is met de Grand Prix Cerami. Eerder dit jaar triomfeerde Dehairs al in de GP Vermarc, Olympia’s Tour en Tour du Loir et Cher (twee ritten). In Frameries zou zomaar zijn zesde zege kunnen volgen.

Pierre Barbier – foto: Cor Vos

Komt het inderdaad op een sprint aan, dan zullen Dupont en Dehairs vooral Pierre Barbier in de gaten moeten houden. De Fransman is op papier de rapste renner aan het vertrek. Hij won dit jaar ritten in de 2.2-koersen Tour of Sharjah en Ronde de l’Oise (waar hij trouwens ook het eindklassement op zijn naam schreef), maar ook op hoger niveau laat hij zich gelden. Deze woensdag was hij nog derde in de Omloop van het Houtland (1.1), achter het Jayco AlUla-duo Max Walscheid en Dylan Groenewegen. Dat betekent twee dingen: Pierre Barbier beschikt over klasse én vorm. Hij is voor ons de te kloppen man.

We houden beter ook maar rekening met Coen Vermeltfoort. De 36-jarige Nederlander geldt in eigen land als een absolute veelvraat. Dit seizoen gaat het allemaal wel wat moeizamer, maar de snelheid is er nog altijd. Dat bleek vorig weekend nog, toen hij naar de zege snelde in de Ronde van Midden-Brabant. Dat is weliswaar ‘maar’ een nationale koers, maar winnen is winnen. Vermeltfoort versloeg er onder meer Lars Rouffaer (Diftar), die eerder deze zomer een sprintzege boekte in de Battle of Warsaw (2.2). Ook hem schrijven we daarom op.

Voor VolkerWessels noteren we, naast dus Vermeltfoort, ook de namen van Thimo Willems en Finn Crocket. Terwijl Willems er de laatste weken vaak dichtbij was, schoot Crocket raak in de Omloop Mandel-Leie-Schelde. De Ier kwam daar solo aan, maar beschikt ook over een sterk eindschot. Nicklas Amdi Pedersen (Tour de Tietema-Unibet) is ook zo’n type. De 31-jarige Deen mengt zich geregeld in massasprints, maar de enige keer dat hij in 2024 zijn armen in de lucht mocht steken, was na een lange solo in de Salverda Bouw Ster van Zwolle.

Bij Tour de Tietema-Unibet stellen ze ook Jelle Johannink, Joren Bloem, Lander Loockxen Jordy Bouts op – stuk voor stuk gevaarlijke klanten. Omdat het ProTeam in de breedte zeer sterk is, kan het mogelijk ook het ploegenspel spelen.

Sente Sentjens – foto: Cor Vos

Talenten als Huub Artz, Simone Gualdi (Wanty-ReUz-Technord) en Hendrik Pedersen (Uno-X Mobility) staan ook op de voorlopige deelnemerslijst van de Grand Prix Cerami, maar het lijkt er niet op dat zij zaterdag ook daadwerkelijk aan de start staan. Vrijdag doen ze allen namelijk mee aan het WK op de weg voor beloften in Zürich.

Onze laatste ster gaat daarom naar Sente Sentjens. Ondanks de aanwezigheid van Dehairs, mag hij misschien zijn eigen kans gaan bij Alpecin-Deceuninck Development. Per slot van rekening werd hij in Paris-Chauny en de Omloop van het Houtland, twee 1.1-wedstrijden, respectievelijk zesde en vijfde.

Het complete deelnemersveld voor de Grand Prix Cerami is nog niet bekend. Daarom is het favorietendeel niet volledig ingevuld. Als er op tijd een startlijst bekend wordt, zullen wij op een later moment dit deel van de voorbeschouwing aanvullen en wijzigen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Pierre Barbier
*** Timothy Dupont, Simon Dehairs
** Coen Vermeltfoort, Nicklas Amdi Pedersen, Finn Crocket,
* Lander Loockx, Jordy Bouts, Sente Sentjens, Lars Rouffaer

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het lijkt zaterdagmiddag droog te blijven in de buurt van Bergen en Frameries. De zon zal ook geregeld schijnen, maar het blijft wel fris. De maxima temperaturen liggen rond de 13 graden Celsius. De wind (3 Beaufort) komt uit het westnoordwesten.

De Grand Prix Cerami wordt niet live uitgezonden op televisie. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.