WK 2024: Cat Ferguson klasse apart in tijdrit voor junioren vrouwen
foto: Cor Vos
dinsdag 24 september 2024 om 10:27

WK 2024: Cat Ferguson klasse apart in tijdrit voor junioren vrouwen

Cat Ferguson heeft het WK tijdrijden voor junioren vrouwen gewonnen. De Britse legde het parcours in Zürich sneller af dan Viktória Chladoňová en Imogen Wolff. Fee Knaven, onlangs nog tweede op het EK tijdrijden, moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De route van de tijdrit voor junioren vrouwen was 18,8 kilometer lang, bijna biljartvlak en alles behalve technisch: op één keerpunt na waren er geen scherpe bochten. Op dit parcours kwam Viktória Chladoňová, twee weken geleden nog derde op het EK tijdrijden en vanaf volgend jaar uitkomend voor Visma | Lease a Bike, als een van de eerste kanshebsters in actie. De Slowaakse noteerde aan de streep dan ook de toptijd.

Ferguson de sterkste
Megan Arens, de eerste Nederlandse op het parcours, kwam 35 seconden tekort om Chladoňová te kloppen. Imogen Wolff (Groot-Brittannië) klokte bij het tussenpunt dezelfde tijd als Chladoňová, maar verloor in het tweede deel twee tellen. Ze moest genoegen nemen met een voorlopig tweede tijd. Voor Fee Knaven was er meer mogelijk, bleek al na het eerste tussenpunt. Ze deed daar namelijk zes seconden beter dan Wolff en Chladoňová.

Heel lang hield Knaven de koppositie halverwege niet vast, want Cat Ferguson dook negen tellen onder haar tijd. De Britse, de laatste starter van de dag, leek daarmee op weg naar de wereldtitel. En inderdaad, Knaven wist haar achterstand in het tweede deel niet meer goed te maken. Ferguson liep alleen maar meer uit en veroverde zo met overmacht het goud. De 18-jarige renster is momenteel stagiair bij Movistar en won onlangs al de openingsrit van de Tour de la Semois. Ze ligt tot eind 2027 vast bij het Spaanse team.

Vierde plek Knaven
Knaven leek op weg naar het zilver, maar verloor niet alleen terrein op Ferguson, maar ook op Chladoňová en Wolff. Ze moest daardoor genoegen nemen met een vierde plaats. Het zilver ging zo naar Chladoňová, terwijl Wolff beslag legde op het brons. Megan Arens finishte voor Nederland nog als negende.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.