Christoph Roodhooft: “Op het WK zien we de best mogelijke versie van Mathieu van der Poel”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 26 september 2024 om 11:30

Christoph Roodhooft: “Op het WK zien we de best mogelijke versie van Mathieu van der Poel”

Interview Mathieu van der Poel heeft vorige week in de Ronde van Luxemburg de laatste hand aan zijn WK-vorm gelegd. Eentje die met chirurgische precisie uitgedokterd is door Alpecin-Deceuninck en die hem zondag die ene superdag moet bezorgen, die nodig is om zijn wereldtitel te verlengen. “We hebben er vertrouwen in”, vertelt Christoph Roodhooft aan WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Christoph Roodhooft is teammanager en ploegleider bij Alpecin-Deceuninck en al jarenlang nauw betrokken bij Van der Poel. Hij zat vorige week in de volgwagen achter zijn kopman, die door ziektes van Søren Kragh Andersen, Jimmy Janssens en Emiel Verstrynge al halverwege de eerste rit in Luxemburg met een uitgedunde ploeg verder moest. “Mathieu zijn koers was dik in orde”, vertelt Roodhooft. “Die ziektes, daar konden we niets aan veranderen. Uiteraard was dat niet leuk. Met Søren en Jimmy erbij waren we wellicht sterk genoeg om Mathieu’s leidersplaats in die slotrit te consolideren. Nu moest de jonge Jente Michels iets doen wat hij niet gewoon is, bovendien zonder sturing.”

Daarmee doelt Roodhooft op het gemis van een ervaren renner die de jonge coureurs de kneepjes van het vak leert. Door de leidersplaats van MVDP en enkel nog Silvan Dillier in de buurt, ging dat niet. “Maar wat Mathieu zelf betreft, zijn we tevreden met hoe het gelopen is. Of hij die ritzege in de openingsetappe nodig had? Die rit ging het heel goed en op die aankomst had hij voldoende kracht en explosiviteit over om het verschil te maken. Dat was uiteraard aangenaam. Het was ook al even geleden dat hij nog had gewonnen. Maar om nu te zeggen dat hij die overwinning echt nodig had: nee, dat niet.” 

Christoph Roodhooft – foto: Cor Vos

Als geen ander weet Roodhooft hoe Van der Poel er momenteel voor staat. “Dit is de beste Mathieu van de Poel die mogelijk is. Veel dieper moet ik daar niet op ingaan. Iedereen kent zijn capaciteiten. Niet onbelangrijk richting dit WK: zijn tegenstanders zijn misschien wel van groter belang dan het parcours. Want die ronde in Zürich, die zou Mathieu op zich wel moeten aankunnen. De grote vraag is alleen hóe goed hij dat aan kan op dit moment van het seizoen, met de tegenstanders die hij daar in de buurt heeft.”

Vermagerd met het oog op titelprolongatie
Dat het Van der Poel en zijn ploeg er alles aan gelegen is om de wereldtitel te verlengen, blijkt uit het feit dat de 29-jarige Nederlander zichtbaar scherper oogt de laatste weken. Op foto’s was dat duidelijk te zien en al helemaal in de tijdritpositie tijdens de Ronde van Luxemburg. “Ik denk dat dat logisch is”, zegt Roodhooft. “Hij staat iets scherper dan dat hij in het voorjaar normaal is, dat klopt. Is dat abnormaal? Het maakt onderdeel uit van de poging om in topconditie deze heel specifieke eendagskoers, wat een WK toch is, aan te vatten.”

Mathieu van der Poel tijdens de tijdrit in Luxemburg – foto: Cor Vos

Hoe veel gewicht Van der Poel exact kwijtgeraakt is, is volgens Roodhooft het geheim van de smid. “En het gaat heus niet over meerdere kilo’s. Wat ik al zei: het parcours is één ding. Maar de tegenstand is de grootste factor.” In dat geval vragen we ons af of Roodhooft een scenario voorziet waarin Van der Poel zijn twee grootste concurrenten bergop kan volgen. Of dat hij ook een ander scenario, waarin zijn poulain het meest kansrijk is, in gedachten heeft. “Dat zal het verloop van de wedstrijd uitwijzen. Voor Mathieu moet alles in de juiste plooi vallen, maar dat geldt ook voor zijn concurrenten. Ik kan alleen zeggen Mathieu in orde is.” 

Het vertrouwen in zijn kopman is dus groot, al komt een superdag nooit op bestelling. “Maar een minder goede dag van de anderen kan misschien ook volstaan. Kijk, wij hebben er alles aan gedaan om Mathieu zo goed mogelijk te krijgen voor zondag. Meer kunnen we niet doen. En ja, dan behoort een superdag tot de mogelijkheden. Ik ben net zo nieuwsgierig als jullie hoever hij daar zondag mee kan geraken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.