WK 2024: Cat Ferguson pakt de dubbel bij junioren na spannende driestrijd, Megan Arens vierde
Opnieuw goud voor Cat Ferguson! - foto: Cor Vos
donderdag 26 september 2024 om 12:01

WK 2024: Cat Ferguson pakt de dubbel bij junioren na spannende driestrijd, Megan Arens vierde

De dubbel is een feit. Cat Ferguson heeft – na haar wereldtitel in het tijdrijden – ook de wegwedstrijd bij de junioren vrouwen gewonnen. De Britse was na een bijzonder attractieve wedstrijd te snel voor Paula Ostiz en Viktória Chladoňová. De Nederlandse Megan Arens reed ook een sterke koers, maar eindigde net naast het podium.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het WK wielrennen 2024 ging vandaag verder met de wegritten. De U19-vrouwen kregen donderdagochtend een parcours van 73,6 kilometer voor de wielen geschoven. Er volgde eerst een relatief vlakke aanloop vanuit Uster, gevolgd door één passage over de lokale omloop van 26,8 kilometer rond Zürich, met de Zürichbergstrasse (1,1 km aan 7,1%, maximaal 16%) en Witikonerstrasse (3,5 km à 4,4%) als belangrijkste scherprechters.

Aanval na aanval
Door de eerdere regenval lag het parcours er glad en dus verraderlijk bij, maar dit weerhield de rensters er niet van om aan te vallen. In een zeer onderhoudende openingsfase werd er slag om slinger gedemarreerd, en staken ook de favorieten al een eerste keer hun neus aan het venster. Zo zagen we een versnelling van Messane Bräutigam, maar de aanval van de Duitse (schaduw)favoriete werd toch al snel in de kiem gesmoord.

Vijf andere rensters kregen niet veel later wel wat ruimte om een vlucht op poten te zetten. De Italiaanse dames Eleonora La Bella en Silvia Milesi sloegen de handen ineen en kregen het gezelschap van de Française Nina Lavenu, de Britse Arabella Blackburn en de Poolse Weronika Wąsaty. Het verschil met het peloton, waar Duitsland het vuile werk moest opknappen, liep op tot een halve minuut.

Megan Arens was zeer bedrijvig – foto: Cor Vos

Topfavoriet Ferguson verstopt zich niet
Op de eerste serieuze klim van de dag kwam alles weer samen, en werd het kaf flink van het koren gescheiden. Onder aanvoering van Megan Arens werd de groep der favorieten stevig uitgedund en na een val bergop bleven er nog maar acht rensters over: de eerder genoemde Arens, topfavoriet Cat Ferguson, Célia Gery, Kamilla Aasebo, Paula Ostiz, Viktória Chladoňová, Giada Silo en de zeker nog niet leeggereden La Bella.

Ferguson voelde zich als Britse duidelijk in haar sas in de regen en gooide dan ook meerdere keren de knuppel in het hoenderhok, in de hoop zo haar concurrenten af te matten. Door de versnelling van de wereldkampioene tijdrijden moest La Bella afhaken, maar de overige koploopster gaven (nog) geen krimp. In de achtergrond gebeurde er ook van alles: zo probeerde Imogen Wolff – die eerder ten val was gekomen – de oversteek te maken naar de kopgroep.

Overmoedige(?) Arens moet inspanningen bekopen
En met succes, want een sterke Wolff wist bij het ingaan van de lokale ronde in Zürich aan te sluiten. En niet alleen de Britse wist de scheve situatie recht te zetten, want nog meer rensters keerden terug uit de achtergrond. En zo reden we met een groep van een twintigtal rensters naar de voet van de Zürichbergstrasse (1,1 km à 7,4%, maximaal 16%). Op deze pittige helling nam Arens nog maar eens het voortouw en na een versnelling van Chladoňová  bleef er weer een elitegroep over.

Chladoňová, Ostiz, Gery, Ferguson, Silo en Arens wisten zich nogmaals af te scheiden, maar dit keer was ook Wolff bij de pinken. Die laatste besloot in de kilometers voor de Witikonerstrasse (3,5 km à 4,4%) te anticiperen, maar raakte niet weg. Op de klim zelf besloot Chladoňová door te trekken. Dit bleek funest voor Wolff en Gery, terwijl ook Arens haar eerdere inspanningen moest bekopen. Niet veel later ging ook de Italiaanse Silo overboord, waardoor we met drie kandidaat-winnaars overbleven.

Wie van de drie
Ferguson, Ostiz en Chladoňová wisten hun voorsprong in de resterende kilometers naar de finish alsmaar verder uit te diepen, en dus kregen we een driestrijd om de wereldtitel. Chladoňová was niet zeker van haar sprint en dus probeerde ze bergop nog het verschil te maken, maar Ferguson en Ostiz lieten zich niet meer ringeloren. In de vlakkere slotkilometers keken de koplopers elkaar het wit uit de ogen, in afwachting van een sprint. Een heuse surplace was het gevolg, de spanning was om te snijden.

Door het surplacen van Ferguson, Chladoňová en Ostiz kwam eerste achtervolgster Arens nog bijna aansluiten in de laatste honderden meters, maar de Nederlandse kwam net te laat. Ostiz besloot de sprint op goed tweehonderd meter van de streep op gang te trekken, maar de Spaanse bleek niet opgewassen tegen de veel snellere Ferguson. De Britse bleek duidelijk een maatje te groot in de sprint en snelde zo naar naar haar tweede wereldtitel in een paar dagen tijd.

foto: Cor Vos

Ostiz werd nog nipt tweede, al was het verschil met Chladoňová zeer nipt. Arens kwam uiteindelijk als vierde over de streep.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.