Voorbeschouwing: Binche-Chimay-Binche 2024 – De afsluiter van het Belgische wielerjaar!
Foto: Cor Vos
zondag 29 september 2024 om 07:00

Voorbeschouwing: Binche-Chimay-Binche 2024 – De afsluiter van het Belgische wielerjaar!

Kan u er ook maar niet genoeg van krijgen, al die leuke Belgische eendagskoersen? Wel, dinsdag is het opnieuw zover. Dan staat Binche-Chimay-Binche op het menu. De Waalse semiklassieker staat garant voor een attractieve wedstrijd waar de sterkste renner in koers zo goed als altijd wint. Het betekent meteen de afsluiter van het Belgische wielerseizoen op UCI-niveau. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie


Parcours

De naam Binche-Chimay-Binche doet al vermoeden hoe de route er zal uitzien. En verschillend van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix, Kuurne-Brussel-Kuurne of Gent-Wevelgem, komt de naam van deze wedstrijd wel degelijk volledig overeen met de route. Die route van net iets minder dan 200 kilometer is trouwens zo goed als niets veranderd ten opzichte van vorig jaar.

Starten doen we iets na de klok van twaalven op de Grote Markt van Binche, de carnavalstad in de provincie Henegouwen. Via een relatief vlakke aanloop bereiken de renners na net geen vijftig kilometer Chimay, waar een opmerkelijke tussensprint gelegen is. De renners kunnen namelijk een aanzienlijke hoeveelheid trappistenbier winnen. Niet slecht, aan het einde van het seizoen.

Nog eens veertig kilometer verder – met onderweg kuitenbijters als de Petit Poggio en de Muur van Thuin – beginnen we aan het lokale circuit in en rondom Binche. Het betreft hier een rondje van 16,2 kilometer, dat in totaal vijf keer moet worden afgelegd. Naar goede Waalse gewoonte gaat het constant op en af, en heeft ook de wind op de brede wegen vaak vrij spel.

De enige gecatalogeerde hindernis zijn de oplopende kasseien van Pépinière, op een kleine 900 meter van de finish. Hier worden de waardeverhoudingen vaak duidelijk en ontstaat er wat chaos richting eindsprint.

Op een goede vijfhonderd meter van het einde draaien de renners rechtsop, daar vlakt het iets af en is het zaak om in de smalle en bochtige straten van Binche nog even stand te houden. De finish is gelegen na een flauwe linkse bocht.

Dinsdag 1 oktober 2024: Binche – Binche (198,6 km)
Start: 12.05 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.15 uur


Favorieten

Op het moment van schrijven is de deelnemerslijst voor deze Waalse seizoensafsluiter nog verre van incompleet. Wel weten we dat er dit jaar negen WorldTeams present tekenen in Binche, dat is er ééntje minder dan vorig jaar maar nog steeds indrukwekkend voor een UCI-koers van het kaliber 1.1. Verder maken even veel ProTeams en twee Waalse continentale formaties het deelnemersveld rond.

In de Renewi Tour mocht De Lie nog juichen – foto: Cor Vos

De grote favoriet moeten we zoeken in de Waalse trots, Arnaud De Lie. De Belgische kampioen doet niets liever dan koersen in zijn thuisregio, al ligt het Luxemburgse Lescheret nog een stuk zuidelijker. We moeten bij De Lie ook enkele vraagtekens plaatsen. Het vorige wielerweekend met onder andere de Gooikse Pijl liet hij in laatste instantie links liggen vanwege vermoeidheid, en bij zijn terugkeer in Zwevezele koers moest hij opgeven na een val.

Het wordt dus de vraag of De Lie zich nog één keer kan opladen om dichtbij huis te koersen. Volgens ploegleider Dirk Demol ontbreekt het bij De Lie in ieder geval niet aan moraal en motivatie, dus zien we dat wel goedkomen. Op een aankomst als die in Binche lijkt De Lie wel onklopbaar. Mocht het om een of andere reden toch niet lukken, dan kan Jenno Berckmoes de vooruitgeschoven pion bij Lotto Dstny worden. In de Grote Prijs van Québec maakte hij indruk door als een van de weinigen Tadej Pogacar te volgen, maar zijn sprint is ook niet slecht.

Nog zo’n man met de nodige portie twijfels is Jasper Philipsen. De kopman van Alpecin-Deceuninck voelde na het EK in eigen land al iets sluimeren, maar de ziekte brak pas helemaal door na de SUPER 8 Classic waar hij de koers zelfs niet kon uitrijden. Later liet Philipsen via sociale media weten dat hij zijn seizoen nog niet wilde beëindigen en koste wat kost deze Binche-Chimay-Binche en Parijs-Tours nog wil meepikken. Zo kan de Limburger een goed jaar toch positief afsluiten.

Zien we Philipsen en Merlier elkaar weer bekampen? – foto: Cor Vos

Bij een eventuele eindsprint zal Philipsen dan wel zijn grote concurrent van het Europees kampioenschap en alle voorbije koersen moeten aftroeven. Kersvers Europees kampioen Tim Merlier lijkt momenteel immers bezig aan een winning streak, met na het EK ook overwinningen in het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en de Gooikse Pijl. Akkoord, niet de grootste koersen, maar het start- en sprintveld mocht er daar wel zijn. Een extra motivatie voor Merlier: hij mag na deze koers van Soudal Quick-Step op vakantie.

Verder is het nog afwachten welke namen op de eerste versie van de deelnemerslijst verschijnen. Ook Magnus Cort (Uno-X Mobility) en Jordi Meeus (Red Bull-BORA-hansgrohe) hebben al aangegeven hier te willen rijden, maar zodra de lijst compleet is, vullen we deze voorbeschouwing aan.

Favorieten volgens WielerFlits – Sterverdeling volgt later
**** Arnaud De Lie
*** Jasper Philipsen, Tim Merlier
** Jordi Meeus, Magnus Cort, Jenno Berckmoes

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het gaat geen al te aangename dag zijn om te fietsen dinsdag. Weeronline verwacht temperaturen die amper boven de 15 graden Celsius komen. Daarnaast is er 40% kans op neerslag én staat er een stevige wind – met een kracht tot 5 Beaufort – uit het zuidwesten. Dit alles kan ervoor zorgen dat we een echte slijtageslag gaan zien.

Binche-Chimay-Binche is live te volgen op televisie. Eurosport 1 schakelt in om 14.25 uur. Verder is de Waalse koers ook te zien via de online kanalen van HBO Max en Discovery+. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.