Loes Gunnewijk had het graag anders gedaan: “Misschien wilde Demi iets te graag winnen, ja”
Demi Vollering (links) kwam uiteindelijk niet verder dan plek vijf - foto: Cor Vos
zaterdag 28 september 2024 om 18:46

Loes Gunnewijk had het graag anders gedaan: “Misschien wilde Demi iets te graag winnen, ja”

Interview De wegrit voor de vrouwen op het wereldkampioenschap in Zürich is voor Nederland uitgedraaid op een deceptie. De oranje brigade was zeer sterk in de breedte en wist de koers ook grotendeels te domineren, maar bleef met lege handen achter. Waar is het misgegaan? Dat was de belangrijkste vraag die na afloop werd gesteld aan bondscoach Loes Gunnewijk.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Gunnewijk heeft nog niet veel tijd gehad om de wedstrijd uitvoerig te analyseren, maar kan na een eerste nabespreking wel al enkele conclusies trekken. “Op sommige punten was het wat lastig en had het beter gekund. We wilden tijdens de wedstrijd wel druk zetten en dat hebben we ook gedaan, maar in de finale hadden we dit misschien iets eerder moeten doen, of hadden we juist langer moeten wachten.”

“Het zou natuurlijk mooi zijn als we konden communiceren via de oortjes. Dan kun je de rensters onderweg van iets meer informatie voorzien. Vanuit de auto is dat heel lastig en voor de rensters is het op de fiets soms ook moeilijk om de situatie in te schatten. Dan had je ze nog meer bij kunnen sturen”, neemt Gunnewijk, die afscheid neemt als bondscoach, de rensters deels in bescherming.

Het zag er even heel goed uit voor Markus en Vos – foto: Cor Vos

“Er hadden dingen anders gekund, maar achteraf is het altijd makkelijk praten”
“Iedereen baalt ervan. Of er fouten zijn gemaakt? Er hadden dingen anders gekund, maar achteraf is het altijd makkelijk praten. Als we de wedstrijd opnieuw zouden kunnen rijden, hadden we bepaalde zaken anders aangepakt. Maar uiteindelijk blijft het ook koers: er kan onderweg van alles gebeuren. Je kunt nog zoveel doorspreken, maar het blijft toch koers.”

Demi Vollering, de uitgesproken kopvrouw namens Nederland, reed een sterke wedstrijd, maar deed ook de nodige wenkbrauwen fronsen met haar koersgedrag. Wilde ze misschien te graag winnen? “Dat is een goede vraag… Soms moet je daarin wat keuzes maken. Met de kennis van nu, had ze wat meer moeten wachten om dan nog één keer vol te gaan op het klimmetje in de laatste vijf kilometer. Of ze te graag wil winnen? Misschien wel. Maar je moet dat ook leren managen: welk moment pak je en ga je ervoor?”

Voelt dit voor Gunnewijk nu als een wrang einde van haar bondscoachschap? “We kwamen hier vandaag voor een ander doel. Dat hebben we niet behaald en dat is jammer. Natuurlijk is dat balen. We komen voor iets anders en dat hebben we niet behaald. Dat is jammer.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.