Patrick Lefevere gelooft niet in tweestrijd Pogacar versus Evenepoel: “Zeker niet alleen voor klimmers”
foto: Cor Vos
zondag 29 september 2024 om 09:12

Patrick Lefevere gelooft niet in tweestrijd Pogacar versus Evenepoel: “Zeker niet alleen voor klimmers”

Het grote wikken en wegen voor het wereldkampioenschap in Zürich draait op volle toeren. Ook Patrick Lefevere doet in zijn column voor Het Nieuwsblad een duit in het zakje. Waar Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en – als uittredend kampioen – Mathieu van der Poel vaak worden genoemd, ziet de Belg ook kansen voor een andere renner. “Een Zwitser in eigen land stijgt boven zichzelf uit”, doelt Lefevere op Marc Hirschi.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Mijn indruk over het WK in Zürich tot dusver: een zwaar parcours, maar zeker niet alleen voor klimmers”, opent de ploegbaas van Soudal Quick-Step. “Ik baseer me op wat ik heb gezien van de junioren en beloften en dus spreek ik met twee woorden. Bij de profs heb je altijd een andere koersdynamiek, maar ik ga niet mee in het idee dat het zondag alleen maar Pogacar versus Evenepoel is. Mathieu van der Poel doet zeker mee, Mads Pedersen misschien ook.”

Toch is het met name de naam van een andere man-in-vorm die blijft rondzingen in het hoofd van Lefevere. “De naam die ik het hoogst opgooi: Marc Hirschi. Vraag het aan iedereen die ooit op een koersfiets heeft gezeten: een Zwitser stijgt in eigen land boven zichzelf uit. Zie belofte Jan Christen, die zonder Jarno Widar altijd wereldkampioen was geworden. Winnen in eigen land is voor een Zwitser once in a lifetime. In België zijn er vijf koersen in een week, in Zwitserland vijf op een jaar.”

Al zwakt de Belg zijn eigen voorspellingen ook wat af. Het blijft immers een WK. “Op een WK kan je niks inschatten: het is geen parcours waar het peloton de vorige honderd jaar ook al over gereden is. Renners die dezelfde trui dragen zijn normaal gezien bondgenoten, maar op een WK zeker niet altijd. Mijn mening over landenteams is bekend: ik houd er helemaal niet van. Je plaats renners soms in onmogelijke situaties.”

“Wij hebben bij wijze van uitzondering maar vijf renners op het WK, maar je wil het niet meemaken dat Kasper Asgreen straks een gat dichtrijdt op Julian Alaphilippe”, gaat Lefevere verder over de verhoudingen binnen het peloton. “Geloof mij vrij als ik zeg dat Tim Wellens onderweg niet ineens zal vergeten dat hij 364 dagen per jaar een ploegmaat van Tadej Pogacar is. Wat overigens de normaalste zaak van de wereld is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.