Matteo Malucelli klopt juichende Manuel Peñalver nipt in Tour de Langkawi
foto: Cor Vos
maandag 30 september 2024 om 09:01

Matteo Malucelli klopt juichende Manuel Peñalver nipt in Tour de Langkawi

Matteo Malucelli heeft de tweede etappe van de Tour de Langkawi gewonnen. Manuel Peñalver kwam na de massasprint juichend over de streep, maar het was toch echt Malucelli die als eerste aantikte bij de meet. Arvid de Kleijn werd derde.

De sprinters die er in de openingsrit niet aan te pas kwamen, kregen op de tweede dag van de Tour de Langkawi gelijk een herkansing. De 154 kilometer lange etappe van Arau naar Butterworth was namelijk weer biljartvlak.

Vijf vluchters
Hoewel een massasprint in de sterren geschreven stond, trokken vijf renners vroeg in de rit ten aanval. Het ging om de Hongkonger Pak Hang Ng, de Filipijn Junrey Janjan Navarra en de Maleisische thuisrijders Nur Amirul Fakhruddin Mazuki, Muhammad Yusri Shaari en Abdul Azim Aliyas. Het kwintet kreeg drie minuten voorsprong, maar door de werken van met name het Astana Qazaqstan van Gleb Syritsa (de ritwinnaar van zondag) en het Tudor van Arvid de Kleijn begon de voorsprong al snel terug te lopen.

Het gat was op een gegeven moment dermate klein dat Luke Mudgway kans zag om over te steken. Onder impuls van de Australiër ging de snelheid vervolgens flink omhoog in de kopgroep, waardoor we met slechts twee renners overbleven vooraan: Mazuki en Mudgway zelf. De hielden nog een tijdlang stand, maar voorop blijven, was onmogelijk. Op acht kilometer van de streep werden ze ingerekend. Het zou een sprint worden.

Sprinten in Buttersworth
De mannen van Astana Qazaqstan hadden aanvankelijk de kop, maar in de laatste kilometer kwamen Rick Pluimers en Maikel Zijlaard er voorbij om Arvid de Kleijn uit te leiden. Zij zaten zo in ieder geval voor een grote valpartij in de laatste rechte lijn, maar van achteruit kwam er nog wel gevaar. Manuel Peñalver (Polti Kometa) ging van ver aan en speelde zo op de verrassing. De Spanjaard pakte een fietslengte op en leek stand te houden. Zowel Matteo Malucelli als De Kleijn kwamen in de slotmeters echter nog opzetten.

Peñalver kwam juichend over de streep, maar na lang beraad van de jury, bleek Malucelli toch de winnaar. De Italiaan van het continentale JCL Team UKYO haalde het voor Peñalver en De Kleijn. Gleb Syritsa werd vijfde, maar blijft wel leider. Casper van Uden eindigde als tiende.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
2 Reacties
10:28
Ongelooflijk hoe die motard van de televisie op 500 meter van de streep in volle spurt vijf meter voor de spurters reed (blijkbaar de spurt aantrok) , en hoe die even later op ± 300 meter ternauwernood van de laatste rechte lijn kon uitzwenken en van het parcours verdween op heftig aangeven van die steward met geel hesje, waardoor het spurtende peloton mijns inziens naar de voor hun linkse kant uitweek net op die plaats waar die wegversmalling was en wat dan ook de vermoedelijke oorzaak kan zijn van die massale valpartij.
11:04
@ redactie ;
Spijtig dat jullie rubriek "tv gids" soms niet compleet is ....
Tour de Langkawi
Live op HBO Max en Discovery+ (vanaf 03.10 uur)

was niet te lezen dat ze dit ook uitzenden op Eurosport 1
Ik mag dus niet enkel vertrouwen op jullie rubriek " tv gids" om niks van het wielrennen te missen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.