Hier moet je op letten bij: indoortrainers
Materiaalzone De zomer is offcieel voorbij, de temperaturen zakken en de dagen worden weer korter. Voor velen betekent dat ook dat het buiten fietsen weer op een lager pitje komt te staan en de indoortrainer van stal wordt gehaald. Maar waar moet je op letten als je voor het eerst een indoortrainer wil kopen? WielerFlits legt uit voor welke keuzes je staat.
Maar wie een indoortrainer gaat aanschaffen, kan kiezen uit de nodige verschillende merken en modellen. Die variëren niet alleen flink qua prijs, maar ook qua functionaliteiten. Een belangrijk – zo niet hét belangrijkste – onderscheid wat we tussen die verschillende modellen kunnen maken, is het type aandrijving. Kort door de bocht zijn er direct drive en wheel-on trainers.
Direct drive trainers zijn het soort indoortrainers waarbij je het achterwiel uit je fiets haalt en je ketting op de aandrijving van de indoortrainer zet. Dit kost wat meer moeite om je fiets erop te plaatsen, maar zorgt voor een realistisch fietsgevoel omdat er sprake is dan directe aandrijving en je band niet kan gaan slippen op de rollen.
De wheel-on trainers zijn het soort trainer waarbij je je achterwiel niet uit je fiets hoeft te halen, maar deze direct op de trainer plaatst. Dit betreft dus in feite een soort elektronisch aangedreven rollerbank, waarbij je niet enkel op kan schakelen om de intensiteit te vergroten, maar de weerstand van de rollen zelf ook groter kan worden. Dat levert wat meer gebruiksgemak op – want je zet je fiets er zo in – maar ook een wat minder realistisch fietsgevoel.
-
Lees ook Review: Wahoo KICKR ROLLR, een slimme rollerbank die uitblinkt in gebruiksgemak
-
Lees ook Review: Wahoo KICKR ROLLR, een slimme rollerbank die uitblinkt in gebruiksgemak
Uiteraard kan je ook nog kiezen voor de ‘traditionele’ rollerbank, waar je je fiets als gehaal op zet en vervolgens direct kan fietsen. Dit vereist wel wat extra aandacht, want je moet zelf blijven sturen en je balans houden om op de rollerbank te blijven fietsen.
Naast die twee typen fietsen, kan je ook nog kiezen voor een indoorfiets. Dit zijn geen losse trainers waar je je eigen racefiets in plaatst, maar een volledige fiets, waar je zo op kan springen. Dan hebben we het over fietsen zoals de Wahoo KICKR Bike, de Tacx Neo bike of de Technogym Ride. Deze fietsen combineren het gebruiksgemak van de wheel-on trainer met het realistische gevoel van een direct drive trainer, maar zijn ook significant dan dat soort trainers.
Compatibiliteit
Niet enkel gebruiksgemak, het fietsgevoel en de prijs bepalen wat voor trainer bij je past; ook de compatibiliteit met verschillende trainingsapplicaties verschilt per model. Als je in een virtuele wereld zoals Zwift of Rouvy wil fietsen, is het belangrijk vooraf te checken of de trainer daar geschikt voor is. De meeste indoorfietsen en direct drive trainers zijn dat sowieso, maar dat geldt niet voor alle wheel-on trainers.
Sowieso is het van belang vooraf te bedenken wat voor soort trainingen je wil doen op je indoortrainer. Wil je af en toe ‘gewoon’ een uurtje fietsen? Dan is een wheel-on trainer waarschijnlijk prima. Als je blokken- en intervaltrainingen wil doen, is een direct drive trainer of indoorfiets aan te raden, omdat deze in een zogenaamde erg-modus de weerstand automatisch kunnen aanpassen en je zo perfect je inspanningen op de juiste intensiteit af kan werken.
Daarnaast kan het voor de fanatieke wielrenners relevant zijn om te checken wat de maximale weerstand van een trainer is. Het merendeel van de gebruikers zal de bovengrens niet zomaar bereiken, maar toch kan het voor de krachtpaters onder ons geen kwaad om te checken of de maximale weerstand afdoende is.
Een andere factor om rekening mee te houden, is de hoeveelheid geluid die een trainer produceert. Direct drive trainers en indoorfietsen zijn vaak stiller dan wheel-on trainers, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld in een klein appartement woont en je medebewoners wil ontzien van het geluid.
Tot slot zijn er nog verschillende accessoires waarvan je de aanschaf kan overwegen. Een ventilator is een must, gezien je geen rijwind hebt en snel kan oververhitten. Er zijn ook fiets-specifieke ventilatoren zoals de Wahoo Kickr headwind, die de kracht van de luchtstroom aanpast op de intensiteit van je training.
Tevens zijn er speciale matten om de trainer op de grond te stabiliseren en je vloer te beschermen tegen zweet, terwijl je ook je fiets met speciale zweetdoeken kan afdekken om corrosie door je zweet te voorkomen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.