donderdag 3 oktober 2024 om 10:12

Blije Arvid de Kleijn weet niet of Tour de Langkawi geslaagd is na tweede ritzege op rij

Video In de eerste sprintritten van de Tour de Langkawi kwam Arvid de Kleijn nog tekort, maar de rappe Nederlander heeft de smaak inmiddels te pakken. In de vijfde etappe bleek De Kleijn – na een lead-out uit het boekje van zijn ploeggenoten van Tudor Pro Cycling – andermaal de snelste.

De Kleijn kijkt ons na afloop vragend aan, als het gaat over de theorie van de ketchupfles. Volgens deze theorie, verzonnen door oud-topvoetballer Ruud van Nistelrooij, werken goals bij een spits hetzelfde als ketchup in een ketchupfles: als er eenmaal wat uitkomt, komt er meteen een heleboel uit. “De ketchupfles? Dan moet je me eventjes helpen… Ah zo ja. Dat weet ik niet. We zullen het de komende dagen zien, maar nu gaat het wel lekker.”

“Het was een perfecte lead-out”, spreekt De Kleijn voor de camera van WielerFlits vol lof over zijn ploeggenoten. “Het was wel wind op kop en ik ging redelijk vroeg aan. Ik had misschien nog wat langer kunnen blijven zitten, maar ik voelde me zo goed en soms moet je het even forceren. Ik kon mezelf echt lanceren vanuit het wiel van Maikel Zijlaard. Malucelli kwam nog wel een beetje opzetten, maar zodra hij de wind raakte, merkte ik dat hij er niet meer overheen kwam. Dat was perfect.”

En zo boekt de 30-jarige De Kleijn zijn tweede opeenvolgende ritzege in de Tour de Langkawi, al werd er onderweg wel stevig gekoerst. “Het was wel een zware etappe, misschien wel zwaarder dan die van gisteren. Maar woensdag hadden we nog een klimmetje op het einde en moesten we de kopgroep nog terughalen, terwijl we nu op dertig kilometer van de streep wisten dat het een massaspring ging worden. Het was top.”

“Ik wil zeker niet achterover leunen”
Nu De Kleijn al twee ritzeges op zak heeft, kan hij al spreken van een succesvolle Tour de Langkawi. Toch? “Dat vind ik moeilijk. Er zijn nog drie kansen. Als je zegt dat het geslaagd is, ga je een beetje achterover leunen en dat wil ik zeker niet. Maar twee keer winnen is natuurlijk al wel goed.”

“We gaan proberen om de drie resterende etappes te winnen, al wordt dat wel heel moeilijk. Er zijn hier ook echt andere snelle sprinters. Malucelli komt vandaag niet voor niets zo dichtbij. Ze kunnen me ook kloppen op een goede dag, als alles even niet meezit”, blijft De Kleijn met beide sprintvoeten op de grond.

Rick Pluimers en Maikel Zijlaard konden dit keer wel een echte lead-out doen, nadat het woensdag nog kantje boord was of de kopgroep überhaupt gegrepen ging worden. “De lead-out was perfect denk ik, het is een hele mooie dag”, aldus de sprintaantrekker, die zelf ook juichend over de streep kwam. “Ik ken Arvid een beetje en ik kan wel zien als hij zich goed voelt. Hier zat wel wat op. Ik vind het ook leuk om met mijn handen omhoog te gaan. Die foto’s verzamel ik”, lacht hij.

Ploegleider Marcel Sieberg was erg blij met deze tweede ritzege, maar voor hem is de ronde nog niet geslaagd. “We wilden hier laten zien dat we aan de lead-out gewerkt hebben. Daar blijven we mee bezig. Van buitenaf is het makkelijk om te zeggen dat hier maar een paar sprinters zijn, maar we zagen in de eerste dagen dat het hier anders is dan in Europa. Dus je hebt de ploeg en de benen nodig. We mogen voor nu heel blij zijn met deze zeges.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.