Dit zijn de kandidaten om Sven Vanthourenhout op te volgen als Belgisch bondscoach
Foto: Cor Vos
vrijdag 4 oktober 2024 om 11:45

Dit zijn de kandidaten om Sven Vanthourenhout op te volgen als Belgisch bondscoach

Special Wie moet Sven Vanthourenhout opvolgen als bondscoach van België? Het is de laatste dagen misschien wel de meest gestelde vraag in de Belgische media. Zowat elke Belgische ex-prof krijgt de vraag of die rol niet iets voor hem zou zijn, maar vooralsnog zijn er voorlopig maar twee heel concrete kandidaten. WielerFlits maakt een overzicht van de situatie.

We spraken eerder deze week al met ex-bondscoach Carlo Bomans (61) en Flanders-Baloise-ploegleider Hans De Clercq (55) over de vaardigheden waarover een nieuwe bondscoach moet beschikken. Zij stipten onder andere aan dat een bondscoach volgens hen een intens contact met renners en hun ploegen moet kunnen onderhouden, het charisma moet hebben om een teamgeest te kunnen smeden en het verschil moet kunnen maken op performance-gebied door ‘mee’ te zijn met de huidige tijdsgeest van het wielrennen. Maar wie voldoet nu aan die eigenschappen?

1. Serge Pauwels

De man die nog altijd in polepositie ligt om Sven Vanthourenhout op te volgen. Vooral omdat hij ‘het huis kent’, zoals Vanthourenhout zelf al schetste. De succesbondscoach zag in de 40-jarige ex-renner van onder andere Cervélo, Team Sky, Omega Pharma Quick-Step, Dimension Data en CCC zijn natuurlijke opvolger. En ook de Oostendenaar zelf gaf al aan open te staan voor de rol en de eerste gesprekken met Belgian Cycling al achter de rug te hebben.

Pauwels is al sinds januari 2021 aan de slag bij Belgian Cycling, destijds in de nieuwe functie als Development Coach. Daarnaast mocht hij ook opdraven als assistent-bondscoach van Vanthourenhout bij de beloften en profs, maar zijn belangrijkste taak kwam er misschien pas bij aan het begin van dit jaar. Toen volgde Pauwels Carlo Bomans op als bondscoach van de junioren. Dat is geen kleine troef, want juist die generatie renners vormt de toekomst van het Belgische wielrennen.

Serge Pauwels lijkt in polepositie te liggen – foto: Cor Vos

“Sven is destijds ook op die manier in het vak van hoofdbondscoach gegroeid”, herinnert ex-bondscoach Carlo Bomans zich. “Hij heeft toen een paar jaar kunnen meelopen met Kevin De Weert en Rik Verbrugghe, waarvan hij veel heeft opgestoken. Daarna kon hij daar tijdens zijn tijd als hoofdcoach zijn eigen twist aan geven. Dat is ook iets wat ik Serge wel zie doen.”

Ook Hans De Clercq, de grote man bij Flanders-Baloise, ziet in het wel zitten met Pauwels. “Ik denk dat we het beste af zullen zijn met een man die de werking van de wielerbond al kent. Serge is al goed ingelopen, kent het huis en weet waaraan hij zich mag verwachten. Bondscoach zijn is veel meer dan alleen maar aanwezig zijn op wat wedstrijden, dat kan Serge op dit moment al goed inschatten.” Pauwels wordt bovendien geroemd om zijn professionaliteit en mental coaching.

2. Philippe Gilbert

De laatste dagen zette Philippe Gilbert zichzelf plots naast de kandidatuur van Pauwels. Als iemand met het palmares van Philippe Gilbert zich sterk maakt om de rol van bondscoach op zich te nemen, dan moet je die op z’n minst serieus nemen. We hebben het wel over iemand die in 2012 wereldkampioen werd in Valkenburg, twee keer de Ronde van Lombardije, vier keer de Amstel Gold Race, en de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix op zijn palmares heeft prijken.

“Maar”, zo benadrukte Tom Boonen – die zelf geen kandidaat is om Vanthourenhout op te volgen – in de podcast Wielerclub Wattage, “renners met een groot palmares worden daarom niet automatisch een goede bondscoach. Vaak is dat juist omgekeerd.” Anderzijds heeft Gilbert de juiste winnaarsmentaliteit: “Om ook als bondscoach een titel te behalen, dat zou echt een droom zijn. Ik zou enorm trots zijn als ik die kans kreeg. Ik zou het met heel veel passie doen”, stelde hij al bij Sporza.

Gilbert is tegenwoordig interviewer bij Eurosport – foto: Cor Vos

Er zijn nog wel een aantal zaken die hem kunnen helpen. Gilbert (42) is, mede dankzij zijn lange tijd bij de Lotto-ploeg, perfect tweetalig (niet onbelangrijk in België) en volgt als Eurosport-reporter de koers op de voet. Terwijl Pauwels eind 2020 stopte met koersen, is dat bij Gilbert nog maar van 2022 geleden. “Als iemand zoals hij de kennis niet heeft, dan weet ik het ook niet meer. Het enige probleem is misschien dat hij nog geen ervaring heeft als coach”, stipt Hans De Clercq aan. “Hij heeft in veel situaties nog nooit gezeten.”

Al kan dat óók in zijn voordeel spelen. “Bij de bond is het altijd een beetje werken met de handrem op. Niet altijd alles kan je doen zoals je het zelf zou willen. Alles is met budgetten afgebakend. Dat is een puntje van kritiek dat Sven zelf ook gaf, hij moest elke keer trekken en sleuren om iets gedaan te krijgen. Dat is iets waar je mee om moet kunnen gaan. Voor een ex-renner zoals Gilbert, die nog niet in grote ploegen heeft gezeten en een bepaalde denkwijze of filosofie heeft, is dat niet zo’n probleem. Pas als je iemand pakt die alle luxe al gehad heeft, dan kan hij wel eens gefrustreerd geraken om op beperkingen te stoten.”

En de rest?

Tot zo ver de twee hoofdkandidaten die zich actief gemeld hebben op dit moment. In dezelfde categorie van Philippe Gilbert, bevindt zich bijvoorbeeld ook Greg Van Avermaet (39) zich. Ook hij heeft het palmares, het charisma én nog geen hoofdbaan als coach bij een grote ploeg gehad. Van Avermaet benadrukte wel dat hij de vraag vanuit Belgian Cycling nog niet gekregen heeft, en dat het een taak is waar hij niet licht over wil gaan. “Het is niet simpel om al die mannen op één lijn te krijgen, maar het is wel een heel leuke job en België blijft wel een wielerland”, klonk het niet geheel weigerachtig na het WK in de Sporza-studio.

Ook Sep Vanmarcke (36) zat in die studio, en kreeg dezelfde vraag voorgeschoteld. Het grote verschil met Van Avermaet is dat Vanmarcke bij ProTeam Israel-Premier Tech momenteel alvast actief is als ploegleider. Hij zou dus iets moeten opgeven om bondscoach te worden, maar dat zou voor hem geen probleem zijn. “Het is een verlengstuk van wielrenner zijn en een verlengstuk van ploegleider zijn. Het klinkt in elk geval heel mooi. Het is iets uitdagends”, stelde hij – maar ook hij heeft nog geen kandidatuur ingediend.

Bakelants is een man met een mening – foto: Cor Vos

Hetzelfde geldt voor analist Jan Bakelants (38), die zich net als Van Avermaet na zijn actieve carrière nog graag uitleeft als gravelfietser. Hij is een man met een mening, maar daarom misschien te controversieel. Wat verder opvalt in dit lijstje, is dat we alleen maar jonge namen noemen. Enerzijds vanwege de haalbaarheid, vooral op financieel vlak lijkt er voor ervaren ploegleiders bij de WorldTeams niet meteen een grote incentive om een stap terug te zetten naar de functie van bondscoach. Maar Carlo Bomans stipt aan dat er wel degelijk factoren zijn die deze ploegleiders kunnen overtuigen.

“Misschien zijn er ploegleiders die het allemaal al een beetje gezien hebben. Veel dagen van huis weg zijn, in combinatie met kleine kinderen hebben, doet mensen wel eens nadenken. Als bondscoach ben je ook veel weg, maar geen drie of vier weken aan een stuk”, zegt Bomans.

“Misschien moet je als federatie eens gaan kijken bij de ploegen, misschien zijn er valabele ploegleiders die het een beetje gezien hebben en iets anders willen proberen. Zij brengen heel veel ervaring mee vanuit de ploegleidersauto en de grote ploegen, en dat mag je ook niet onderschatten.” Zetten we mannen als Tom Steels (53), Wilfried Peeters (60), Marc Wauters (55) of Dirk Demol (64) dan toch ook maar op onze kandidatenlijst?

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.