Marc Hirschi te snel voor vluchtmakkers in Coppa Agostoni
foto: Cor Vos (archief)
zondag 6 oktober 2024 om 16:36

Marc Hirschi te snel voor vluchtmakkers in Coppa Agostoni

Marc Hirschi heeft de Coppa Agostoni toegevoegd aan zijn palmares. De Zwitser was de snelste in een sprint met vier. Romain Grégoire werd tweede, Paul Lapeira derde en Alex Aranburu vierde.

De Coppa Agostoni kende vooral een pittig middenrif. Daarin moest vier keer een lokale ronde met drie beklimmingen afgelegd worden: de Sirtori (1,5 km aan 5,6%), de Colle Brianza (3,7 km aan 6,3%) en de Lissolo (2 km aan 6,6%). Na die laatste klim was het nog een kleine veertig kilometer naar de streep. Genoeg voor de snellere mannen om terug te keren?

Harde koers
Aan uitvalspogingen was geen gebrek in de beginfase, maar een traditionele vroege vlucht kregen we niet. Wel brak het peloton tijdens de eerste van vier lokale rondes in meerdere stukken. De eerste groep bestond uit 33 man en pakte bijna een minuut op de tweede groep, waar UAE Emirates de achtervolging leidde. Onder meer Marc Hirschi had de slag namelijk gemist. Door toedoen van de ploeg uit het Midden-Oosten kwamen de achtervolgers weer wat dichterbij, maar het gat ging niet gelijk dicht.

Vooraan was Filippo Conca (Q36.5) inmiddels ontsnapt. De Italiaan reed een tijdje voor de rest uit, totdat vijf renners kwamen oversteken. Guillaume Martin (Cofidis), Vincenczo Albanese (Arkéa-B&B Hotels), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Filippo Magli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) en Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R) werden op goed veertig kilometer van de streep echter weer gegrepen, waarna Conca nog een keertje in zijn eentje ging. Aan de voet van de laatste keer Lissolo zat zijn avontuur er echter definitief op.

Hirschi trekt door
Meteen volgde een demarrage van de bij de eerste grote groep teruggekeerde Marc Hirschi. Slechts drie renners konden de Zwitser volgen: Alex Aranburu (Movistar), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Paul Lapeira (Decatlon AG2R). Aranburu kwam richting de top even in de problemen, maar hij herstelde zich. Zo begonnen we met een kwartet aan de finale richting finishplaats Lissone.

De samenwerking tussen de vier was echter niet ideaal, terwijl ze in de tweede groep wel goed ronddraaiden. De negen achtervolgers, die op een gegeven moment een minuut achterstand hadden, kwamen tien kilometer van de streep zodoende tot op twintig seconden. Veel kleiner zou het gat echter niet worden, ondanks wat getreuzel vooraan. We kregen zodoende een sprint met vier om de zege.

Hirschi de snelste
In die sprint kreeg Hirschi veel tegenstand van Grégoire, maar de Zwitser trok uiteindelijk wel aan het langste eind. Hij boekte zo zijn negende seizoenszege. Grégoire moest genoegen nemen met de tweede plaats, Lapeira werd derde en de leeggereden Aranburu eindigde als vierde.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.