Leuven tot en met 2028 apotheose van Renewi Tour, Tour of Leuven verdwijnt
Foto: Cor Vos
maandag 7 oktober 2024 om 17:21

Leuven tot en met 2028 apotheose van Renewi Tour, Tour of Leuven verdwijnt

De Tour of Leuven – ofwel de Memorial Jef Scherens, die al sinds 1963 op de kalender staat – gaat vanaf volgend jaar op in de Renewi Tour. Leuven vormt zelfs voor de komende vier jaar de apotheose van de Belgisch-Nederlandse WorldTour-rittenkoers.

De bal ging aan het rollen toen Mohamed Ridouani, de burgemeester van Leuven, in gesprek ging met Golazo-baas Christophe Impens, die de Tour of Leuven in zijn portefeuille had als deel van de Lotto Cycling Cup. “De burgemeester is een heel grote sportliefhebber, en hij vraagt me al een tijdje om van de Tour of Leuven proberen een WorldTour-wedstrijd te maken. Ik moest altijd zeggen: dat gaat niet met de kalender. Ik wil ook iedereen die erover kan beslissen oproepen om geen Belgische WorldTour-wedstrijden meer toe te laten. Er is al een enorme verzadiging aan Belgische WorldTour-koersen, vertelt Impens ons.

Met Golazo heeft Impens wel de Belgisch-Nederlandse rittenkoers Renewi Tour in handen, traditioneel in de maand september. “Daar kwam een plaats vrij, omdat de stad Geraardsbergen – met de iconische, klassieke finish op de Vesten – heeft gevraagd om niet meer de etappe op zondag te organiseren, maar wel nog in de Renewi Tour te zitten op vrijdag. Zij hadden op zondag immers een historische processie. We hebben een akkoord met de stad Leuven om de slotetappe van de Renewi Tour over te nemen voor de komende vier jaar, dus van 2024 tot en met 2028.”

Van der Poel won in Leuven het WK gravel – foto: Cor Vos

Daarmee verdwijnt wel de Tour of Leuven, een eendagskoers met enige geschiedenis, van de kalender. “Ja en nee”, stelt Immers. “De Tour of Leuven gaat immers op in de Renewi Tour. We gaan het WK-parcours van 2021 volledig in ere houden door er de finale van de Renewi Tour van te maken. De stad Leuven is heel blij, want ze zijn nu WorldTour, ze krijgen alle beste renners van het peloton over de vloer. En wij zijn ook gelukkig, want we hebben de allermooiste laatste rechte lijn van de wielerkalender in Leuven, op de Bondgenotenlaan met het oude Stadhuis op de achtergrond.”

De Noor Markus Hoelgaard blijft dus voorlopig de laatste winnaar van de Tour of Leuven. Recordhouder is Frans Verbeeck met vier zeges, en verder zien we ook onder andere Freddy Maertens, Herman Vanspringel, Walter Planckaert, Jan Raas, Adrie van der Poel, Thor Hushovd, André Greipel en ook thuisrijder Jasper Stuyven op de erelijst staan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.