Code rood voor Tre Valli Varesine? Provincie Varese zet zich schrap voor extreme regenval
Zien we Tadej Pogacar morgen wel in actie? foto: Cor Vos
maandag 7 oktober 2024 om 18:19

Code rood voor Tre Valli Varesine? Provincie Varese zet zich schrap voor extreme regenval

Zullen Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic morgen wel de degens kruisen in Tre Valli Varesine? Volgens de laatste weersvoorspellingen zal de regio Varese morgen worden geteisterd door extreme regenval, en dus is het de vraag of de koers niet letterlijk in het water valt.

De autoriteiten hebben inmiddels code rood afgegeven voor onder meer de Italiaanse regio Lombardije. Tre Valli Varesine speelt zich af in Varese en dit is een van de twaalf provincies in Lombardije. Volgens de laatste weerberichten zal er morgen – in een tijdsbestek van twaalf uur – 150 tot 200 millimeter vallen.

Extreme neerslag kan volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) zowel worden gedefinieerd op grond van de hoeveelheid (neerslag boven een bepaalde drempelwaarde) als in termen van herhalingstijd (de neerslaghoeveelheid die eens per zoveel jaar overschreden wordt). Omdat neerslag vele karakteristieken heeft – grootte, intensiteit en duur – is er geen eenduidige definitie van een extreem.

Plaatselijke neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui, terwijl meer dan 50 millimeter in één dag wordt aangeduid met ‘een dag met zware neerslag’. Waardes boven de 50 millimeter in een uur en 100 millimeter in een dag komen in Nederland ongeveer één keer per eeuw of iets vaker voor, wanneer men zich op een vaste locatie bevindt.

Het is dus maar zeer de vraag of Tre Valli Varesine (bij zowel de vrouwen als mannen) dinsdag verreden kan worden. Op de deelnemerslijst van de mannenwedstrijd prijken met wereldkampioen Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Tom Pidcock, Matteo Jorgenson en Enric Mas de nodige grote namen. Voor de meeste van deze renners is Tre Valli Varesine tevens een laatste test met het oog op de Ronde van Lombardije van komende zaterdag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.