Cedrine Kerbaol soleert naar zege in apocalyptische Tre Valli Varesine
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 8 oktober 2024 om 12:02

Cedrine Kerbaol soleert naar zege in apocalyptische Tre Valli Varesine

Cedrine Kerbaol heeft de vierde editie van de Tre Valli Varesine voor vrouwen gewonnen. In de vanwege de helse weersomstandigheden ingekorte wedstrijd kwam de Française solo over de streep in Varese. Silvia Persico werd tweede, Liane Lippert derde.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen, kon de Tre Valli Varesine voor vrouwen gewoon doorgaan. Al werd de route wel ingekort. Hoe dan ook was het geen gemakkelijke wedstrijd, want de lokale ronde in Varese bevatte bijna geen meter vlak. Met de Salita dei Ronchi (1,9 km aan 5,3%) en Montello (eveneens 1,9 km aan 5,3%) zaten er bovendien twee serieuze hellingen in de omloop, die zeseneenhalve keer moet worden afgelegd. De finish lag kort na de top van de Salita dei Ronchi.

Grote namen tonen zich
De rensters maakten de koers zelf ook hard. Zo zagen we al vroeg Maví García, Dominika Włodarczyk, Pauliena Rooijakkers en titelverdedigster Liane Lippert het offensief kiezen. Zij reden een voorsprong bijeen van bijna een halve minuut ten opzichte van het peloton, waar dsm-firmenich PostNL de achtervolging leidde. Het gat werd gedicht, waarna er een nieuwe kopgroep ontstond, nu van zeven rensters.

Francesca Barale (dsm-firmenich PostNL), Silvia Persico (UAE Team ADQ), Mareille Meijering (Movistar), Ruth Edwards (Human Powered Health), Joscelin Lowden (Uno-X), Flora Perkins (Fenix-Deceuninck) en Monica Trinca Colonel (Bepink-Bongioanni) vergaarden een voorsprong van meer dan een minuut. Een flink gat. Toen ze nog zo’n 55 kilometer moesten, kregen ze boven te horen dat de wedstrijd met nog een ronde werd ingekort, waardoor het plots nog een kleine veertig kilometer was.

Kerbaol gaat solo
Toch kwam het peloton – of wat daar nog van over was – nog terug. We zagen daarna demarrages van favorieten Lippert en Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL), maar het was Julie Bego (Cofidis) die op een kleine vijftien kilometer van het einde als eerste een gat wist te slaan. Lippert en Labous wisten daarna wel de sprong te maken. Dit leek de slag, maar in de stortregen konden toch nog enkele rensters terugkeren. En twee van hen, Cedrine Kerbaol (CERATIZIT-WNT) en Persico, zetten in de natte afdaling meteen door.

De twee begonnen met een voorsprong van vijftien à twintig seconden aan de laatste keer Montello. Op die klim reed Kerbaol al snel weg bij Persico. Laatstgenoemde kreeg halverwege de helling het gezelschap van Lippert, die aan de voet meteen was weggesprongen uit de achtervolgende groep. Het duo kwam echter niet meer terug bij Kerbaol. De Française kwam na een heroïsche koers solo over de streep. In het sprintje voor plek twee wist Persico nog Lippert te kloppen.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.