Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) geeft bewust voorkeur aan EK Gravel boven WK Gravel
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 9 oktober 2024 om 08:45

Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) geeft bewust voorkeur aan EK Gravel boven WK Gravel

Pauliena Rooijakkers is bij de vrouwen een van de trekpleisters bij het komende EK Gravel in het Italiaanse Asiago. De nummer drie uit de Tour de France Femmes is een liefhebster van offroad en won vorig jaar twee manches van de UCI World Gravel Series. Het WK in Leuven van afgelopen weekend sloeg ze bewust over, vertelt ze aan WielerFlits.

De reden waarom ze het WK niet wilde rijden, is simpel. “Voor mijn gevoel ging de Giro Dell’Emilia voor, om die te rijden. Dat wilde ik ook heel graag”, vertelt ze. In 2020 werd ze nog derde in deze koers en dus reisde ze met vertrouwen af na het WK in Zürich. Uiteindelijk moest ze lijdzaam toezien dat ze de finish niet haalde op de legendarische San Luca-klim. “Daags voor Emilia ben ik tijdens een laatste training helaas gevallen. In koers gebeurde dat tijdens de laatste afdaling opnieuw.” Ze heeft er niet te veel hinder van opgelopen. In apocalyptische omstandigheden was ze een van de laatsten die dinsdag Tre Valli Varesine uitreed, op zo’n vijf minuten van de winnares.

Het EK Gravel doet ze komend weekend dus wel aan. Vorig jaar werd ze in Leuven zesde. Er is overigens wel een verschil tussen het WK en EK, want voor die laatste moeten deelnemers zichzelf inschrijven. Zij rijden ook in hun eigen kleding. De KNWU faciliteert het EK niet zoals ze op het WK wel hebben gedaan. Over andere deelnemers is nog niet veel bekend. De organisatie deelde alleen de namen van Carolin Schiff, Letizia Borghesi, Tessa Neefjes en Annabel Fisher bij de vrouwen. Bij de mannen zijn in ieder geval Greg Van Avermaet, Paul Voß, Asbjørn Hellemose en Niki Terpstra van de partij. Kersvers wereldkampioen Mathieu van der Poel is er niet bij.

Strandkoningin van Nederland
Als gezegd is Rooijakkers dus een liefhebster van offroad disciplines. Ze is vijfvoudig Nederlands kampioene strandracen, wat haar de bijnaam Strandkoningin van Nederland opleverde. Ook werd ze een keer Nederlands kampioene mountainbike op de discipline Marathon, won ze vorig jaar dus twee manches van de UCI World Gravel Series (in het Drentse Peize en het Belgische Houffalize) en in de winters van 2019 op 2020 en 2020 op 2021 zagen we Rooijakkers ook in het veld. Samen met haar vriend Ronan van Zandbeek staat ze in een tien pagina’s tellend interview in de jongste editie van RIDE Magazine.


Dubbelinterview Pauliena Rooijakkers en Ronan van Zandbeek
In de RIDE Magazine Najaarsgids (€9,95) lees je een dubbelinterview met het stel Pauliena Rooijakkers en Ronan van Zandbeek. In tien pagina’s gaan ze dieper in op hoe ze samen kwamen, wat hun pad van hun jeugd naar het profwielrennen was, hun liefde voor offroad en uiteraard staan we ruim stil bij de derde plek van Pauliena in de jongste Tour de France Femmes. Lees het interview in het 172 pagina’s tellende blad van RIDE. Bestel jouw exemplaar van het najaarsnummer 2024 van RIDE Magazine hier!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.