Voorbeschouwing: Exact Cross Beringen 2024 – Grote namen present met Van Empel, Nys en Iserbyt
foto: Cor Vos
vrijdag 11 oktober 2024 om 13:55

Voorbeschouwing: Exact Cross Beringen 2024 – Grote namen present met Van Empel, Nys en Iserbyt

Eindelijk! Dit weekend wordt het Belgische veldritseizoen afgetrapt in Beringen. De eerste manche van de Exact Crossen staat op het programma, en er zullen meteen heel wat grote namen in actie komen. Het is uitkijken naar onder meer Thibau Nys, Toon Aerts, Fem van Empel en Lucinda Brand. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars Be-Mine Cross

2023 Thibau Nys
2020 Toon Aerts

Vorig jaar


Parcours

Het parcours in Beringen is dit jaar hier en daar aangepast. Een van de vernieuwde zaken is de start- en finishplaats. “Er is een bouwwerf naast de vorige start- en finishplaats, waardoor we wat hebben moeten schuiven. De start ligt nu achter het duikcentrum, waardoor het parcours wat is uitgerekt. Dat is zeker geen slechte zaak”, praat parcoursbouwer Erwin Vervecken ons bij.

De andere grote aanpassing is de steile afdaling. Daar kwam vorig jaar flink wat kritiek op nadat er enkele renners tegen de grond gingen. “We hebben dan ook besloten om die afdaling te hertekenen. Nu ligt er halverwege de afdaling een knikje in. Het is daardoor minder steil dan vorig jaar, waardoor ook de snelheid minder zal zijn. Het zal nu veel meer onder controle zijn.”

Verder zullen de crossers, zoals we gewoon zijn in Beringen, de mijnterril beklimmen. Vorig jaar werd al besloten om de crossers niet meer tot op de top te sturen, een beslissing met het BK veldrijden in 2026 in het achterhoofd. De Belgische federatie wilde namelijk niet dat het BK van 2026 een klimcross zou worden.


Programma en info

Programma zaterdag 12 oktober 2024
14.45 uur: Junioren mannen
16.15 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
17.30 uur: Elite mannen

Locatie
Mijnterril Be-MINE Beringen
Inkom: 16 euro in voorverkoop, 18 euro ter plaatse. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.

Praktische info
Website organisatie


Favorieten mannen

Er zijn heel wat grote namen die het nieuwe veldritseizoen zullen aftrappen. De grootste naam is zonder twijfel Thibau Nys. De Vlaams-Brabander kende een bijzonder goede zomer op de weg met maar liefst negen overwinningen. Zijn wegseizoen eindigde eind augustus, waarna hij zich – na een rustperiode – toelegde op het veldritseizoen. Dat ging niet zonder slag of stoot, want Nys werd flink ziek. Zijn voorbereiding op het veldritseizoen verliep dus niet erg vlot.

De inmiddels ervaren Eli Iserbyt kende wel een goede voorbereiding. “Iedereen komt wel iets tegen, maar al bij al is het goed verlopen. Ik ben dan ook al best goed”, zei de crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal vorige week aan WielerFlits. Het is dan ook niet onlogisch dat we Iserbyt als dé topfavoriet zien voor Beringen.

Nys staat naar eigen zegen met vraagtekens aan de start van het nieuwe seizoen – foto: Cor Vos

Toon Aerts zouden we ook veel kansen toedichten, maar hij zal – door een gebrek aan UCI-punten – weer vanachter in het veld moeten starten. Dat is een enorm nadeel, al bewees Aerts vorig jaar wel dat hij er zelfs dan in kan slagen om mee te doen voor de podiumplaatsen. Op het WK Gravel werd Aerts ook erg sterk tiende. We verwachten ook veel van gevestigde waarde Lars van der Haar. De Nederlander van Baloise Trek Lions was vorig jaar weer enorm constant met meer dan 20 noteringen in de top-5.

Verder is het onder meer uitkijken naar Michael Vanthourenhout. Hij werd afgelopen week wel ziek, dus valt het af te wachten hoe goed hij zal zijn. Iemand als Lander Loockx zou ook in de buurt moeten kunnen komen van het podium, maar we verwachten misschien nog wel meer van Niels Vandeputte. De renner van Alpecin-Deceuninck won afgelopen weekend met het Brumath Bike Festival (C1) zijn eerste cross van het seizoen en blaakt dus van het vertrouwen.

Andere crossers om in de gaten te houden, zijn Emiel Verstrynge en Ryan Kamp. Laurens Sweeck, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en Gerben Kuypers zijn er nog niet bij.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Thibau Nys, Toon Aerts
* Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Niels Vandeputte

Startlijst (CyclingFlash)


Favorieten vrouwen

Waar het bij de mannen vorig jaar tot in de laatste seconden erg spannend was, was dat bij de vrouwen volledig anders. Fem van Empel reed een goed jaar geleden al snel weg en liet alles en iedereen achter zich. De kans dat dat dit jaar ook zo zal zijn, is niet klein. Van Empel, die uitkomt voor Visma | Lease a Bike, is simpelweg met voorsprong de beste veldrijdster, zeker als Puck Pieterse er nog niet bij is.

Lucinda Brand is echter in staat om af en toe het vuur aan de schenen te leggen van Van Empel. Dat deed ze vorig seizoen een aantal keer, ondanks dat ze een seizoen kende met veel pech. Nu kende ze een prima zomer, waardoor we best veel van haar verwachten. Wie weet kan de Nederlandse van Baloise Trek Lions in Beringen al verrassen.

Brand werd vorig jaar nog knap derde op het WK in Tábor – foto: Cor Vos

Ceylin del Carmen Alvarado was vorig jaar een van de veelwinnaressen. Ze won zes crossen én het eindklassement van de Wereldbeker en de Superprestige. Een sterk seizoen van de renster uit het kamp-Roodhooft. Vorig jaar was zij de renster die het dichtst in de buurt kon komen van Van Empel, al was dat wel op meer dan een minuut.

Achter Van Empel, Brand en Alvarado is het uitkijken naar drie andere Nederlandse vrouwen: Annemarie WorstAniek van Alphen en Inge van der Heijden. De drie vrouwen, die ook erg goed overeenkomen, zijn de uitdaagsters voor het podium. Van Alphen en Van der Heijden hebben dit seizoen al crossen gereden, én met succes. Van Alphen won al twee keer, Van der Heijden een keer. Tot slot noemen we nog Denise Betsema, Sara Casasola en Marion Norbert Riberolle.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado
* Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, Annemarie Worst

Startlijst (CyclingFlash)


Weer en TV

De weersvoorspellingen voor zaterdag zijn oké. Er wordt geen regen verwacht, maar warm zal het ook zeker niet worden. Het zullen eerder herfsttemperaturen zijn, rond de 12 à 13 graden Celsius. Een sterke wind moeten de crossers niet verwachten in Beringen.

De Exact Cross in Beringen is zeker en vast te bekijken op televisie! De veldrit is live te zien op Sporza – op VRT Canvas -, Eurosport 1 en via de kanalen van HBO Max en Discovery+. Let wel op, de cross in Beringen kent speciale starturen. Bekijk alle tv-zenders en de uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.