Giro del Veneto werd gered door Filippo Pozzato en is voor altijd verbonden aan Davide Rebellin
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 10 oktober 2024 om 10:37

Giro del Veneto werd gered door Filippo Pozzato en is voor altijd verbonden aan Davide Rebellin

De Giro del Veneto is de laatste jaren de opener van de Italiaanse slotweek van het seizoen. Nog ná de Ronde van Lombardije reist een deel van het profpeloton af naar de regio Veneto voor twee eendagskoersen in de ProSeries, de laatste twee wedstrijden van het Europese wielerjaar. Met Filippo Pozzato aan het hoofd van de organisatie is de status van deze koersen gegroeid, maar de Giro del Veneto had al een grote historie.

Veneto is een regio in Italië. De eerste gedachte bij het horen van de naam gaat natuurlijk uit naar Venetië, maar de regio is veel groter dan enkel de legendarische lagunestad. Verona, Cortina d’Ampezzo, Treviso, Padua en Vicenza zijn ook plaatsen die klinken als een klok. Padua heeft vele malen als aankomstplaats gediend van de Giro del Veneto, voor het laatst in 2021. Vicenza heeft de eer om sinds vorig jaar een van die mooie, traditierijke Italiaanse najaarskoersen te ontvangen.

Al meer dan 100 jaar staat de koers op het programma, maar niet elk jaar is de Giro del Veneto doorgegaan. Als je weet dat de eerste editie van de wedstrijd werd verreden in 1909, is het duidelijk dat er zo nu en dan eens een jaartje werd overgeslagen. Of bijna een decennium. Want na de editie van 2012 leek de koers definitief verwezen naar het wielerkerkhof.

Tot Filippo Pozzato er na zijn actieve carrière zijn schouders onder zette. De winnaar van de editie van 2009 blies de koers nieuw leven in. Niet geheel eigenhandig, maar met behulp van diens organisatiebureau (PP Sports Events) en lokale overheden. “De Vlaamse klassiekers zijn echt een inspiratie”, zei Pozzato over zijn plannen met de wielerweek. “Voor mij is de Ronde van Vlaanderen de mooiste wedstrijd ter wereld, niet Milaan-San Remo. Er staan daar zoveel mensen langs de weg en de koersbeleving is er zo anders.”

“Als je de dag van tevoren komt, is het al een groot wielerfeest. Dat wil ik ook met de Veneto Classic. We hebben onverharde wegen, we hebben meerdere lokale rondes en we hebben een fanzone waar toeschouwers tegen betaling naar binnen kunnen. Dat wordt echt een feest. Voor Italië is dat nieuw. […] Het gaat mij niet om het geld, maar om de duurzaamheid van mijn wedstrijden. Anders is het over drie of vier jaar klaar. We hebben een paar grote en trouwe sponsoren, die voor drie of vier jaar getekend hebben. Zo kunnen we ook toekomstgericht werken.”

De ambities van Pozzato lagen eerst in de WorldTour met zijn eendagskoersen, maar hij wilde niet te hard van stapel lopen. “De eerste twee jaren waren we UCI 1.1 en nu zitten we in de ProSeries. De stap naar de WorldTour kost dubbel zoveel, maar dan kan je ook meer sponsors krijgen omdat er veel meer grote ploegen zijn. Maar voor nu ben ik blij met deze eendagskoersen, als organisatie is dat beter behapbaar”, vertelde hij in 2023 tegen WielerFlits.

foto: Giro del Veneto/Poci’s Pix

Het tragische afscheid van Davide Rebellin
Zodoende krijgen renners sinds 2021 weer de kans om zich in een rijtje met Costante Girardengo, Alfredo Binda, Fausto Coppi, Fiorenzo Magni, Giuseppe Saronni, Francesco Moser, Moreno Argentin en Davide Rebellin te rijden. Och, Davide. Recordhouder is hij niet, dat is Girardengo immers met vier achtereenvolgende zeges, maar met drie overwinningen maakt Rebellin zeker onderdeel uit van de geschiedenis van de wedstrijd.

Rebellin wilde graag in ‘zijn Veneto’ afscheid nemen van het wielerbestaan en dat deed hij. De Italiaanse kampioen, hard van zijn voetstuk gevallen, maar bovenal een liefhebber van het leven op de fiets, werd dertigste in de Giro del Veneto 2022. Een paar dagen later werd hij 31ste in de Veneto Classic. We hadden hem graag langs de kant van de weg gezien, kijkend naar een peloton afziende renners, maar helaas besliste het noodlot daar anderhalve maand na zijn allerlaatste koers anders over.

In 2021, de eerste ‘moderne’ editie, reed Xandro Meurisse naar de overwinning. Daarmee werd hij na Roger De Vlaeminck de tweede Belg op het palmares. Opmerkelijk is dat het Koninkrijk België daarmee op de tweede plaats staat in de ranglijst aller tijden van deze wielerwedstrijd. Italië spant met liefst 76 overwinningen de kroon. Opmerkelijk aan die editie van 2021 was overigens dat Meurisse in de sprint er niemand minder dan Matteo Trentin op wist te leggen, toch niet de minste. Een jaar later liet de Italiaan zich de kaas niet van het brood eten en wist hij zich op de erelijst te rijden.

In 2023 won Dorian Godon, met uitzicht op de stad Vicenza – foto: WielerFlits

In het seizoen 2024 staat de Giro del Veneto op het programma voor woensdag 16 oktober.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.