Flanders Classics en Pozzato bundelen krachten voor EK Gravel: “Dit is het echte gravel-walhalla”
Foto: Cor Vos
vrijdag 11 oktober 2024 om 09:31

Flanders Classics en Pozzato bundelen krachten voor EK Gravel: “Dit is het echte gravel-walhalla”

Interview Het gravelseizoen dendert de komende week gewoon voort met na het WK in Leuven, nu ook het Europees kampioenschap gravelen. Dat staat op zondag 13 oktober alweer op de planning in het Italiaanse Asiago, dankzij een co-organisatie tussen Flanders Classics en het Sport Events van ex-renner Filippo Pozzato. Die laatste is al langer verlekkerd op de organisaties van Tomas Van den Spiegel en co, waardoor het weleens een veelbelovende samenwerking zou kunnen worden.

Op papier klinkt het alvast goed: de Italiaanse klassiekerspecialist die jarenlang Tom Boonen en co het leven zuur maakte in de Vlaamse kasseiklassiekers gaat in zee met de organisatie van diezelfde wedstrijden. “Pipo en ik zijn al lang goede vrienden”, legt Van den Spiegel ons uit. “Hij is ambitieus. Daar in Italië heeft hij eerst een aantal mooie wegkoersen neergezet, en in 2022 het eerste WK Gravel. Normaal moest hij vorig jaar ook het WK in Asiago organiseren, maar dat is omwille van enkele omstandigheden toen helaas niet gelukt.”

“Eigenlijk zijn wij met Flanders Classics beginnen voortbouwen op wat er toen al stond. Wij hadden de rechten van het EK Gravel al verworven en zijn ook degene die in contact staan met het UEC. We hebben contact opgenomen met Pipo en gezegd: ‘kijk, jullie hebben daar eigenlijk alle voorbereidingen in Asiago al getroffen. Kunnen we daar niet in samenwerken?’ Iedereen zal tevreden zijn dat er toch iets gebeurt met dat reeds geleverde werk van vorig jaar. We zijn al een aantal keer ter plaatse geweest en willen dat het allemaal goed verloopt.”

Pozzato organiseert traditioneel ook een toertocht en UCI 1.Pro-wegwedstrijden Giro del Veneto en Veneto Classic in dezelfde week. Eerder noemde hij de Vlaamse Wielerweek in het voorjaar waar Flanders Classics in het voorjaar bekend om staat, als een voorbeeld voor wat hij in Italië wil neerzetten in het najaar. Hoe kijkt Van den Spiegel naar de werken van Pozzato?

Filippo Pozzato op het WK Gravel in 2022 – foto: Cor VOs

“Dat is niet eenvoudig, natuurlijk. Hij botst ook tegen het probleem dat elke nieuwe organisator heeft. Hij zit vrij laat in het jaar, omdat er weinig ruimte is in de rest van het jaar in de kalender. Tegelijkertijd, als je kijkt naar zijn startlijsten en winnaars in de voorbije jaren, heeft hij laten zien dat er heel wat toprenners zin hebben in dat programma. Die koersen zijn ook heel goed georganiseerd. Ik denk dat hij op zijn manier zijn stempel kan drukken op die oktobermaand. Het is een compliment dat hij ons als voorbeeld beschouwt. Pipo was iemand die goed uit de verf kwam in dat klassieke voorjaar, dat zal zijn interesse deels verklaren.”

Flanders Classics kan op zijn beurt dan misschien ook iets leren van de gravel-ervaring van Pozzato, ook al zijn ze zelf al sinds de Koppenberg Gravel in 2020 actief in het wereldje. “Het is voor ons een stuk ontdekken. Ik denk dat we allemaal weten dat er in Vlaanderen gegraveld kan worden. Maar dat is niet het echte gravel-walhalla, als je heel eerlijk bent. Asiago is daarentegen echt een prachtige plek. Aan het begin van de Dolomieten. Met een heel mooi plateau, het Altopiano, waar je fantastisch kan gravelen.”

“Het is een parcours met best wat hoogtemeters, maar niet overdreven. Asiago ligt echt op een soort hoogvlakte. We maken het niet heel erg zwaar, zodat het een parcours is waarop iedereen wel uit de voeten kan. Als je echt wil, kan je echt de bergen in en kan je waarschijnlijk een nog mooier, maar een iets te uitdagend parcours maken. Het is een rondje van ongeveer 50 kilometer met 800 hoogtemeters. Je moet als gravelaar daar echt geen schrik hebben dat je opeens in het hooggebergte terechtkomt. Het is echt wel een mooi rondje, als het mooi weer is met heel mooie vergezichten en met heel goede sterrati.”

Van den Spiegel verwacht dan ook best wat interesse voor het EK. “Ik denk dat we een best internationaal publiek mogen verwachten. Het zijn niet enkel Italianen. Renners kunnen zich er ook kwalificeren voor het WK van 2025. En als je toegewerkt hebt naar het WK en de topvorm is daar, dan loont het ook de moeite om de oversteek te wagen. Ik weet dat Greg Van Avermaet sowieso het EK heeft aangestipt. Ik vermoed ook dat een aantal renners pas na het WK hun beslissing nemen of ze ook het EK nog willen meepikken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.