Verdachtmakingen raken Tadej Pogacar niet: “Dominantie zie je overal”
foto: Cor Vos
vrijdag 11 oktober 2024 om 18:08

Verdachtmakingen raken Tadej Pogacar niet: “Dominantie zie je overal”

Tadej Pogacar heeft gereageerd op de verdachtmakingen rond zijn suprematie. De Sloveen koerst enorm dominant in 2024, wat her en der heeft gezorgd voor donkere geruchten. Pogacar ging er in een persconferentie, daags voor de Ronde van Lombardije, zelf dieper op in. “Er is geen vertrouwen door de vorige generaties. Het was aan ons, de wielrenners, om dat vertrouwen terug te winnen. Maar we kunnen niets doen.”

De verdachtmakingen lijken Pogacar alleszins niet. De kersverse wereldkampioen reageert op de geruchten door een vergelijking te maken met andere sporten. “Je ziet overal dominantie. Je ziet dominantie in de zakenwereld, je ziet dominantie in tennis, in golf, in de NBA en in het voetbal”, zei de drievoudige eindwinnaar van de Ronde van Frankrijk onder meer in gesprek met CyclingNews.

“In elke andere sport zie je dominantie van teams en van individuele atleten. Ik denk dat er altijd dominantie is voor een paar jaar. Op een gegeven moment komt er dan een nieuw talent, een nieuwe hongerigere jongen, of een nieuw en beter team. Er volgt dan een generatiewissel en iemand anders zal dan beginnen met domineren. Zo gaat dat in het leven.”

Pogacar heeft het in zijn relaas ook over het verleden: “Wielrennen is een sport waar mensen in het verleden alles aan hun lichaam deden om beter te worden, zonder te weten wat het met je gezondheid deed. Ze riskeerden hun leven. Veel jongens zijn nu waarschijnlijk ziek of hebben andere gezondheidsproblemen of mentale problemen door wat ze de afgelopen 20 of 30 jaar met hun lichaam hebben gedaan.”

Tijden van Armstrong vergeten
“Naar mijn eerlijke mening, mijn bescheiden mening, denk ik dat het wielrennen veel geleden heeft onder die jaren. Er was geen vertrouwen en het was aan ons, de wielrenners, om dat vertrouwen terug te winnen. Maar we kunnen niets doen. We rijden gewoon onze eigen wedstrijd en we hopen dat mensen ons beginnen te geloven”, laat de alleswinnaar optekenen.

“In het wielrennen moet er altijd een winnaar zijn, en een winnaar krijgt altijd de meeste ogen op zich gericht. Vaak wordt er dan gedacht dat hij een valsspeler is. Misschien zullen mensen over een paar generaties het verleden wel vergeten, de tijden van Lance Armstrong en deze jongens, die deden wat ze deden. Misschien zullen ze dan verder gaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.