Waarom reageerde Eli Iserbyt zo fel op Ryan Kamp? “Vooral een reactie op dingen die hij zei”
Ryan Kamp en Eli Iserbyt waren verwikkeld in een rel - foto: Cor Vos
zondag 13 oktober 2024 om 09:55

Waarom reageerde Eli Iserbyt zo fel op Ryan Kamp? “Vooral een reactie op dingen die hij zei”

Lars van der Haar zegevierde zaterdag in de eerste Belgische cross van het seizoen, maar na afloop ging het vooral over een opvallend incident tussen Eli Iserbyt en Ryan Kamp. De Belg kwam samen met Kamp ten val, raakte gefrustreerd en uitte deze frustratie door op het wiel van Kamp te stampen. Maar waarom reageerde Iserbyt zo fel?

“Mijn reactie was niet nodig. Het gebeurt in het heetst van strijd”, keek Iserbyt – die uiteindelijk door de wedstrijdjury werd gediskwalificeerd – met Sporza al terug op zijn akkefietje met de Nederlandse concurrent. “Het is iets dat al van de vorige seizoenen speelt. Hij snijdt wel vaker af, nu ook. Ik besefte achteraf wel dat het niet verstandig was. Dat stampen was meer een reactie op een verbale reactie van Ryan zelf. Maar mijn actie was niet nodig.”

Over reactie Kamp: “Het was vuil”
“Mijn actie was vooral een reactie op dingen die hij zei”, vertelde Iserbyt na afloop ook nog bij Het Laatste Nieuws. “Wat? Dat ga ik niet herhalen, maar ja, het was vuil. Het was de duw, de val, zijn reactie, alles samen. Ik ben ook redelijk hard met mijn kin op een paal gevallen, waardoor ik half in shock was. Je gaat voor de winst, je zit in positie en dan gebeurt zoiets in een bocht waar ik het niet had verwacht. Dan is er frustratie.”

De twee heren hebben in het verleden bij elkaar in de ploeg gezeten, maar zijn zeker niet de beste vrienden. “Er sluimerde al langer iets”, geeft Iserbyt toe. “Er spelen al dingen sinds vorig seizoen: afsnijden waar het niet kon, duwen… Sinds hij vertrokken is bij de ploeg zijn er dingen gebeurd. De ploeg wat in diskrediet brengen, maar ook wat incidenten met Michael”, doelt Iserbyt op zijn ploegmaat bij Pauwels Sauzen-Bingoal, Michael Vanthourenhout.

Mettepenningen: “Niet groter maken dan het is”
De teammanager van Iserbyt, Jurgen Mettepenningen, laat ook zijn licht schijnen op het incident. “Het mag niet, voor alle duidelijkheid. Eli doet iets wat hij niet moet doen. Maar je mag niet alleen Eli aanvallen. Je moet ook vertellen wat er vooraf is gebeurd. Het was een reactie op een actie. Net voor de bocht was er al een duw, in de bocht wordt hij meegepakt naar de zijkant en dan krijgt hij nog een duw.”

“In het voetbal gebeuren dit soort dingen elke week, maar dit moet niet gebeuren in de koers, dat is juist”, aldus Mettepenningen. De teambaas van Pauwels Sauzen-Bingoal verwacht geen extra sanctie voor zijn poulain, zoals een boete. “Het zou me verbazen. Eli is gediskwalificeerd, hij heeft zijn fout toegegeven en hij heeft zich geëxcuseerd. We moeten het ook niet groter maken dan het is. Ik hoop dat we dit kunnen afsluiten.”

Reactie Ryan Kamp

Ryan Kamp wilde na afloop niet te veel uitweiden over zijn incident met Iserbyt. “Het slimste is om niets te zeggen. Daar komen slechtere dingen van”, zei hij, al wilde de Nederlander toch nog wel iets kwijt. “We zaten naast mekaar in de bocht, meer is er niet gebeurd. Er was een contact, maar dat hoort bij cross, vind ik wel. Meer ga ik er niet over zeggen. Het is goed zo.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.