Henok Mulubrhan voor derde keer op rij Afrikaans kampioen, Astana lacht mee
foto: Cor Vos
zondag 13 oktober 2024 om 14:16

Henok Mulubrhan voor derde keer op rij Afrikaans kampioen, Astana lacht mee

Henok Mulubrhan heeft voor de derde keer op rij goud gewonnen op het Afrikaans kampioenschap wielrennen. De coureur uit Eritrea was na een wegkoers van ruim 154 kilometer in Kenia, met start in Eldoret en finish in Iten, nipt sneller dan Emile Van Niekerk (Zuid-Afrika) en Charles Kagimu (Oeganda). Zaterdag won Ashleigh Moolman-Pasio solo bij de vrouwen.

Het Afrikaans kampioenschap kende meer dan 1.500 hoogtemeters en een explosieve finale, met een klim van 800 meter aan bijna 5% in de slotkilometers. In die finale wist Mulubrhan zijn hattrick te volmaken, nadat hij eerder ook al in 2022 in Egypte en vorig jaar in Ghana de wegtitel wist te veroveren. Achter hem waren de verschillen niet groot, want de top-10 strandde binnen 15 seconden van Mulubrhan.

In het kielzog van Mulubrhan zal ook zijn ploeg Astana Qazaqstan lachen. Enerzijds vanwege de overwinning van hun renner, maar ook door de UCI-punten die de titel oplevert. In een klap zorgt de Eritreëer namelijk voor 250 UCI-punten die belangrijk kunnen zijn in de strijd tegen degradatie uit de WorldTour. Astana heeft namelijk een achterstand van ongeveer 5.000 punten goed te maken op de veilige plek 18, die eind 2025 recht geeft op een WorldTeam-licentie vanaf 2026.

Om aan te geven hoe lucratief de zege van Mulubrhan is; de eindzege van Jelte Krijnsen in de Tour of Taihu Lake (UCI 2.Pro) levert Parkhotel Valkenburg 200 UCI-punten op. De Afrikaanse titel is dus meer waard dan een eindoverwinning in een rittenkoers in de UCI ProSeries.

EENDAG
EENDAG
RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.