Bijna 40-jarige Jakob Fuglsang maakt van 2025 zijn afscheidsjaar
foto: Cor Vos (archief)
maandag 14 oktober 2024 om 14:45

Bijna 40-jarige Jakob Fuglsang maakt van 2025 zijn afscheidsjaar

Jakob Fuglsang liet het eerder al doorschemeren, maar nu heeft zijn ploeg Israel-Premier Tech het ook wereldkundig gemaakt. De Deense klimmer – die in maart 2025 veertig kaarsjes mag uitblazen – zal zijn aflopende contract bij Israel-Premier Tech met één jaar verlengen. Het is ook meteen zijn laatste contractverlenging, want eind 2025 zet hij een punt achter zijn carrière.

“Ik ben blij dat ik ook volgend jaar nog mag uitkomen voor Israel-Premier Tech en mijn carrière bij deze ploeg kan beëindigen”, geeft Fuglsang aan in een perscommuniqué. “Ik ben het team en Sylvan Adams (de grote baas, red.) dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven.”

“Ik heb het gevoel dat ik mezelf dit seizoen weer heb teruggevonden, en dat ik nog steeds kan presteren in de grootste wedstrijden. Niet alleen voor mezelf, maar ook ter ondersteuning van mijn teamgenoten. Ik vind het leuk om een dergelijke rol te vervullen.”

“Volgend jaar is mijn zeventiende seizoen als beroepswielrenner. Ik heb absoluut het gevoel dat ik nog meer te bieden heb. Ik kan niet wachten om dat volgend jaar te laten zien en mijn carrière op een hoogtepunt af te sluiten.”

Jakob Fuglsang won in 2019 Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

Succesvolle carrière 
Fuglsang wist de laatste seizoenen geen aansprekende resultaten meer te boeken, maar was jarenlang een topper op ronde- en klassiekergebied. Op zijn palmares prijken twee monumenten. In 2019 soleerde hij naar de zege in Luik-Bastenaken-Luik, een jaar later was hij de beste in de Ronde van Lombardije. In 2016 veroverde hij olympisch zilver in de wegwedstrijd in Rio de Janeiro.

Verder wist hij twee keer het Critérium du Dauphiné (2017 en 2019) winnend af te sluiten en zegevierde hij in de Ronde van Denemarken (2008, 2009 en 2010), Ruta del Sol (2019 en 2020), Ronde van Luxemburg (2012) en Ronde van Slovenië (2009). Fuglsang boekte – tot dusver – 27 profoverwinningen.

De laatste jaren is zijn rol binnen de ploeg veranderd en offert Fuglsang zich vooral op voor de kopmannen binnen de selectie. Dit zal hij dus nog één seizoen doen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.