Thomas Dekker houdt rekening met ‘magere jaren’ voor Visma | Lease a Bike
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
maandag 14 oktober 2024 om 16:45

Thomas Dekker houdt rekening met ‘magere jaren’ voor Visma | Lease a Bike

Na een buitengewoon succesvol 2023, liep het dit jaar minder voorspoedig voor Visma | Lease a Bike. De Nederlandse formatie kreeg in 2024 af te rekenen met de nodige pech. Of moet de ploeg wennen aan een nieuwe realiteit? Het vertrek van sportief manager Merijn Zeeman kan zomaar een cruciale factor zijn, zo stelt Thomas Dekker in de podcast Live Slow Ride Fast.

Na een succesvol 2023, was het dit jaar zeker geen rozengeur en maneschijn bij Visma | Lease a Bike. In plaats van eindoverwinningen in alle grote rondes moest de formatie genoegen nemen met ‘slechts’ een tweede plek in de Tour de France en ook in de monumenten bleven overwinningen uit. Sterker nog: het team is de enige WorldTour-ploeg die in alle monumenten geen top-10-plaats wist te behalen.

Belang van Zeeman
De vraag is of de ploeg zijn successen van 2023 kan evenaren, maar het vertrek van Zeeman (gaat na het huidige wielerseizoen aan de slag als algemeen directeur bij voetbalclub AZ Alkmaar) is volgens Dekker wel een serieuze aderlating. “Het is heel duidelijk: we kennen allebei Merijn Zeeman en Grischa Niermann”, kijkt hij met co-host Laurens ten Dam naar de toekomst van de Nederlandse ploeg.

“Het zijn twee compleet verschillende persoonlijkheden. Grischa heeft de laatste jaren natuurlijk vast veel opgestoken. Maar het kader, met Richard Plugge aan de zijlijn, is grotendeels aan Zeeman op te hangen. Vorig jaar wonnen ze nog de drie grote rondes, maar de komende jaren moeten ze al heel tevreden zijn als ze met Jonas Vingegaard kunnen meestrijden om de eindzege in de Tour de France”, is Dekker van mening.

“Het kan ook heel makkelijk dat er nu weer een paar mindere jaren aankomen. Ze trekken nog altijd goede renners aan en ze halen er nog alles uit, maar het zou ook kunnen dat er wat magere jaren aankomen.”

Tijdperk-Pogacar
Dit heeft volgens Dekker voor een groot deel te maken met de dominantie van Tadej Pogacar. “Hij is op dit moment gewoon vijf procent beter. Je kunt als parcoursbouwer de wedstrijd minder zwaar maken, zodat meer mensen een parcours aankunnen, maar dan heb je waarschijnlijk nog dezelfde winnaar. Dan gaat hij gewoon nóg harder aan. Een zware wedstrijd met een renner die zo goed is: dat zijn ingrediënten voor een saaie koers.”

“Maar die overmacht gaat vanzelf weer over”, meent de inmiddels 40-jarige Dekker. “Dat is altijd zo als je in een periode zit met een renner die er zo bovenuit steekt. Al is dit wel een extreem geval. Het is nu de vraag hoe lang het gaat duren. Gelukkig kijk ik er niet verbitterd naar, want dan zou ik er ook geen podcast over maken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.